Badminton

Krise afværget - aftale sender danske topspillere tilbage på landsholdet

De danske landsholdsspillere og Badminton Danmark er nået til enighed om en aftale.

En kæmpe krise i dansk badminton er afværget.

Badminton Danmark og landets bedste badmintonspillere er lørdag nået til enighed om en seksårig landsholdsaftale. Det bekræfter Badminton Danmark.

Aftalen blev endelig godkendt søndag i parternes respektive bagland.

Det betyder, at spillerne nu kan vende tilbage til landsholdstræningen. Og endnu vigtigere kan de dermed i år repræsentere Danmark ved internationale turneringer som EM for mixed hold, VM for mixed hold (Sudirman Cup, red.) og individuelt VM.

Hvis ikke der var blevet landet en aftale, ville Badminton Danmark se sig nødsaget til at udtage et vikarlandshold til eksempelvis EM for mixed hold, der bliver afholdt på hjemmebane i februar.

Inden parterne nåede til enighed, understregede TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen, hvor vigtig denne aftale ville være.

- Forhandlingerne vil få en afgørende betydning for dansk badmintons fremtid og den struktur, som har skabt medaljer i årtier. De helt store mesterskaber som EM, VM for blandede hold og individuelt VM er på spil, og hvis Danmark ikke bliver repræsenteret her, er det en katastrofe. Det vil blive en sort tid for dansk badminton, fortalte han.

Deadline blev udskudt

Det var oprindeligt planen, at parterne skulle være nået til enighed inden fredag den 25. januar klokken 10. Men deadlinen blev ifølge TV 2 SPORTs oplysninger udskudt, da forhandlingerne på dette tidspunkt var så intenst i gang.

Inden da var der gået to uger med stort set tavshed fra begge lejre. 

Eneste nyt var, at Danmarks højest placerede damesingle på verdensranglisten, Mia Blichfeldt, havde takket ja til den aftale, som Badminton Danmark havde sendt ud til alle de danske topspillere.

Det betød, at hun kunne vende tilbage til træningen i Brøndby, hvor spillerne ikke havde været, siden de per 1. december blev udelukket, da Badminton Danmark i september havde opsagt landsholdsaftalen.

Status på Axelsen-aftale er ukendt

Badminton Danmark og spillerne er altså nu nået i mål.

Én ting er dog stadig usikkert. Viktor Axelsen har indtil videre ikke været en del af de forhandlinger, som spillerne har haft med Badminton Danmark.

Verdensmesteren fra 2017 har aldrig overdraget sine immaterielle rettigheder til Spillerforeningen, der har forhandlet på vegne af spillertruppen.

Axelsen vil midlertidig få samme aftale tilbudt, som den resterende spillertrup indgår ed Badminton Danmark. Det ser dog ud til, at herresinglen i hvert fald vil tænke sig om en ekstra gang, inden han sætter sin underskrift, efter han for to uger siden kaldte Badminton Danmarks forhandlingsmetoder for uhørt og dobbeltmoralske. Alternativet vil være at køre videre på egen hånd.

Samtidig skal det slås fast, at samtlige spillere stadig skal underskrive en tiltrædelseserklæring hver især trods de kollektive forhandlinger. Sådan vil processen være, ligesom det i øvrigt er kutyme til daglig, hvor hver spiller underskriver sin egen tiltrædelseserklæring - med samme vilkår.

Herredoublespilleren Mathias Boe står desuden i samme situation som Viktor Axelsen, da han heller ikke har overdraget sine immaterielle rettigheder. Boe har dog allerede valgt at flytte karrieren til udlandet og opsige samarbejdet med forbundet. Altså forventes den nye aftale ikke at påvirke hans situation.

To store stridspunkter hidtil

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har to af de helt store knaster i forhandlingerne hidtil været spillernes kommercielle rettigheder og retten til at bestemme, hvilke turneringer spillerne må deltage i.

1: Kommercielle rettigheder

  • Sagen trækker tråde til fodboldkonflikten mellem herrelandsholdet og Dansk Boldspil-Union (DBU). Spillerne har personlige aftaler med eksempelvis Yonex og Forza, mens Badminton Danmark og landsholdet har kontrakt med sportsfirmaet Victor. Badminton Danmark mener, at der i den tidligere aftale var uklarheder omkring de kommercielle forhold, der kunne tolkes forskelligt.
  • Det handler om, hvordan forbundet kan bruge spillerne i reklamesammenhæng med landsholdet (EM, VM og OL), hvad de kan bruge dem til, og hvor mange spillere der skal være på et billede, før det fremstår som et holdbillede og ikke et enkeltstående billede. Sidstnævnte kan, ifølge spillerne, karambolere med spillernes personlige kontrakter, hvis eksempelvis Viktor Axelsen, Jan Ø. Jørgensen eller Christinna Pedersen (alle sponsorerede af Yonex) nogle steder fremstår som sponsoreret af andre firmaer på enkeltstående billeder.
  • Badminton Danmark ønsker her klare aftaler for, hvilke rettigheder de har til at bruge spillerne. Spillerne ønsker ikke at give forbundet for meget indflydelse.
  • Desuden skulle forbundet have fremsat et ønske om at kunne udvælge nogle enkelte individuelle turneringer i Asien, hvor de kunne bruge spillerne i sponsorsammenhænge, fordi badmintonsportens sponsorer primært hentes i Asien, hvor sporten er størst.

2. Retten til at bestemme turneringer:

  • Hvert år sætter spillerne og Badminton Danmark sig ned og planlægger, hvilke turneringer spillerne skal deltage i henover en sæson. Her er der ingen tvivl om, at de bedste spillere selvfølgelig vil spille de største turneringer samt de store mesterskaber, hvilket landsholdsledelsen er enige i.
  • Det store spørgsmål er dog, hvem der skal have det sidste ord i retten til at bestemme turneringsplanen. Med øget økonomi i badmintonsporten generelt er det også blevet mere attraktivt for spillerne at deltage i klubturneringer rundt omkring i verden - primært Asien.
  • Det kan i nogle tilfælde betyde, at de ikke kan træne med på landsholdstræningen i Brøndby som optakt til nogle turneringer. Derfor vil Badminton Danmark have det sidste ord og have lov til at sige til en spiller, at de eksempelvis ikke kan deltage i en klubturnering i Indien, hvis forbundet føler, det kulminerer med deres planer. Det har spillerne tidligere i forhandlingerne ikke villet acceptere.