Badminton

Dansk legende scorer job i udlandet, hvor millioner så hans kampe

Morten Frost har i mange år været en populær herre både herhjemme og i udlandet. Toshifumi Kitamura / Scanpix Denmark

Den tidligere badmintonstjerne Morten Frost skal de næste to år fungere som rådgiver for en gruppe unge, indiske herresingler.

To gange VM-sølv, fire All England-titler, 12 år blandt verdens tre bedste herresingler og en optagelse i Hall of Fame både nationalt og internationalt.

60-årige Morten Frost kæmper ikke ligefrem med sit CV, når der skal findes plads til store meritter, og nu har han endnu en gang landet et badmintonjob i udlandet. Danskeren skal de næste to år være rådgiver og konsulent på et akademi i Indien, hvor han skal hjælpe en gruppe af unge herresingler på vej.

Jeg vil gerne erkende, jeg forespurgte på stillingen som ungdomslandstræner sidste år

Morten Frost

Et job, der er kommet i stand gennem et venskab helt tilbage fra tiden på toppen, hvor han blandt andet kæmpede mod Prakash Padukone. Inderen har igennem 25 år haft sit eget akademi i hjemlandet, og nu har han inviteret danske Morten Frost indenfor.

- Prakash er jo mine gode, gamle ven, træningspartner og modstander. På hans akademi har de en god gruppe af herresingler, som de gerne vil gøre lidt ekstra for. Så er vi blevet enige om, at jeg skal give dem nogle indspark, så de kan komme godt videre, fortæller Morten Frost over telefonen fra Indien, hvor arbejdet så småt er begyndt:

- Jeg går lige og kigger på tingene og danner mig et førstehåndsindtryk. Så skal jeg hjem i tænkeboks, når jeg har set dem træne omkring 10 dage. Jeg skal være en slags inspiration og stille de svære spørgsmål, så vi på den måde sammen kan hjælpe de unge mennesker videre, tilføjer Frost om den svære overgang fra ungdoms- til seniorbadminton.

Prakash om Morten Frost:

- Morten har en enorm erfaring som spiller, træner og teknisk direktør. Han har fulgt badminton i årene, hvor han spillede, men han har også fulgt den seneste udvikling i sporten på verdensplan. Hans erfaring, indsigt og tekniske kunnen bliver uvurderlig for os.

Kilde: Scroll.in

Blandt de mest kendte internationale sportspersonligheder

Tanken er, at Morten Frost i alt skal bruge omkring to en halv til tre måneder om året på jobbet, mens han ved siden af fortsætter i sit job som international TV-kommentator til badmintonturneringer rundt om i verden.

TV 2 SPORT har taget en snak med Morten Frost om forventningerne til det nye job, hvilket potentiale han ser i spillerne, om han nogensinde vender tilbage til et stort job i Danmark, og hvordan det hele egentlig skal hænge sammen.

- Det bliver på forskellige tidspunkter, som vi aftaler. Så skal jeg være her og hjælpe til, mens jeg noget af tiden også skal ud til turneringer i Europa, når de kommer der og spiller. Så kan jeg måske være med på sidelinjen som træner.

Hvordan kom aftalen i stand?

- Både Prakash og cheftræneren på centeret er to af mine rigtig gode venner, som jeg har kendt i mange år. Vi har altid holdt kontakten, og så bød muligheden sig. Jeg tænkte, det kunne være en god idé, og så fik vi en fond (Olympic Gold Quest, red.) til at gå ind og støtte initiativet.

- Det er udelukkende et privat initiativ, der ikke har noget med badmintonforbundet at gøre som sådan.

Millioner fulgte kampene med Morten Frost

Danskerens nye job har allerede taget spalteplads i flere af Indiens største medier, og TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen er ikke i tvivl om hvorfor:

- Prakash Padukone fik legendestatus i Indien med sin All England-titel i 1980. Det var en tid, hvor han sloges med Frost på banen, og mange millioner fulgte intenst deres opgør. På den måde var Danmark også med til at blive endnu mere kendt i Indien via Morten Frost, og forholdet blev ikke dårligere af, at Prakash også boede en periode i Danmark. På den måde fik Frost opbygget sin status i Indien fra tiden som en stor badmintonstjerne.

Det er ved at være nogle år siden, du havde dine kampe med Prakash, kan de stadig huske dig?

- Her i Indien er jeg jo en af de mest kendte internationale sportspersonligheder, så de kender mig bestemt. Det bunder i, at hele den kamp jeg havde med Prakash i sin tid, den blev vidt beskrevet i Indien, og han er rigtig populær og en stor personlighed. Så på den måde er der mange, der kender til mig.

Fantastiske træningsforhold

Hvor meget skal du hjælpe akademiet som helhed?

- Jeg kommer også til at hjælpe med at uddanne de andre trænere - det hænger sammen. Der er en del trænere på centeret og mange flere spillere end de seks-otte herresingler, som jeg bliver tilknyttet. Der er måske 45 spillere i forskellige aldersgruppe.

Den tidligere All England-mester fra 1980, Prakash Padukone.

- Jeg kan forhåbentlig være med til at inspirere og hjælpe til. Måske se tingene lidt på en anden måde og give inputs til, hvad der skal fokuseres på. Så har vi både mine og deres indspark, og så ser vi, hvad vi finder på.

Hvad er potentialet både i spillerne og de rammer, du skal udvikle dem i?

- Jeg synes, det ser rigtig fornuftigt ud. Der er et par stykker, som spiller rigtig godt. Deres alder taget i betragtning, så er der flere, der ”godt kan ramme bolden,” som vi siger i Danmark.

- I den primære arbejdsgruppe ligger herrerne mellem 17 og 20 år. Den her gruppe har centeret arbejdet med de sidste syv-otte år, og det er så meningen, de vil fortsætte her. Lige nu må Lakshya Sen betragtes som den spiller med størst potentiale.

- Og forholdene er fantastiske. De har 16 baner, tre fitnesscentre og et fysisk testcenter. Der er alt muligt på samme sted, så det er super flotte forhold.

Økonomien og det professionelle har en betydning

Jeg tænker ikke, man i din situation tager et job i Indien kun for fornøjelsen, men at økonomien også har en betydning?

- Selvfølgelig er der også økonomi i det, når jeg vælger det her job. Jeg har også fået forskellige forespørgsler hjemme i Danmark, men det har alt sammen været på frivillig basis. Om jeg ville involvere mig i et udvalg i en klub eller tage nogle træninger, men indtil videre har jeg takket nej.

- Det er jo mit liv og min spidskompetence, jeg arbejder med her. Det ville være lidt det samme, som hvis du bad bankdirektøren gå gratis på arbejde. Men jeg har kæmpe respekt for det frivillige arbejde og har selv gjort det i mange år. Men hvis jeg skal involvere mig i trænergerningen, skal det være professionelt.

Har der været deciderede trænertilbud med økonomi i herhjemme?

- Nej, der har ikke været deciderede tilbud. Det har mere været, om jeg ville engagere mig i noget og være med.

Retur til topjob i Danmark?

Kunne du se dig selv blive træner herhjemme i Danmark igen?

- Jeg vil gerne erkende, jeg forespurgte på stillingen som ungdomslandstræner sidste år, da den blev slået op. Men jeg opfyldte ikke kriterierne til stillingen i det omfang, at jeg ikke ville bo i København, da min familie og jeg er faldet rigtig godt til i Aarhus. Derfor søgte jeg den ikke.

Morten Frost spillede otte All England-finaler i træk og vandt fire af dem.

- Sidste gang jeg var ungdomslandstræner på frivillig basis i 2009-2010, kunne det godt lade sig gøre fra Aarhus på daværende tidspunkt, men sådan så forbundet ikke på det denne gang, og det er jo fair nok.

Hvad hvis jeg lufter tanken om et retur som dansk landstræner eller et andet stort job på sigt?

- Jeg er altid åben for en dialog og en snak, hvis der byder sig en mulighed, men lige nu er det jo slet ikke aktuelt. Vi har rigtig gode mennesker og dygtige trænere på posterne i Danmark, så før der er en ledig stilling, kan jeg ikke rigtig forholde mig til det.

I din tid som teknisk direktør hos det malaysiske badmintonforbund fra 2015-2017 var der undervejs snak om, hvordan dit ansvar og indflydelse udviklede sig undervejs. Hvor stor en betydning havde det for dig i dit nye job i Indien?

- Systemet er anderledes her, og lad mig slå fast, at jeg accepterer fuldstændig, at jeg er den rådgivende person hernede. Men det er selvfølgelig en ting, jeg har spurgt ind til. De spillere, jeg har noget med at gøre, vil have deres daglige gang i Bengaluru, som ligger i det sydlige Indien. Det nationale center ligger i Hyderabad, mens der også er centre i Delhi og Mumbai.

Morten Frost har tidligere arbejdet sammen med den malaysiske topspiller Lee Chong Wei.

- Herned fungerer det så sådan, at centrene kører uafhængigt af hinanden, og spillerne skal ikke videre til Hyderabad. I Danmark er det jo noget anderledes, hvor hele fødekæden går mod Brøndby og landsholdstræningen derovre.

- Det er rigtig rart, fordi man så har væsentlig større indflydelse på, hvordan det skal fungere på lige netop det her center. I Indien er man blevet enige om, at man accepterer, at det så kæmpestort et land, og der er så store afstande, at nogle bare føler sig tilpas, hvor de kommer fra. Det respekterer man, og derfor har man forskellige centre, der fungerer selvstændigt.

Dermed fortsætter arbejdet nu for danske Morten Frost på 'Prakash Padukone Badminton Academy'. Akademiet største håb i herresingle lige nu, Lakshya Sen, blev i øvrigt nummer to ved de nationale mesterskaber efter at have slået den rutinerede Kashyap Parupalli i semifinalen, inden Sen tabte finalen til Sourabh Verma.