Badminton

Ramt af 'mavepuster': - Jeg nåede at overveje, om det var det hele værd

Den nykårede danmarksmester i damedouble Julie Finne-Ipsen vil kæmpe for at komme tilbage på det landshold, hun for nylig sagde farvel til.

Armene blev kastet op i luften, mens fødderne hoppede ustyrligt på det grønne halgulv, inden 24-årige Julie Finne-Ipsen kastede sig i armene på doublemakkeren Claudia Paredes.

Sammen stod de sidste søndag som nykårede danmarksmestre på podiet i Aarhus, mens de på vejen til finalen havde slået tre damedoublepar fra landsholdstræningen i Brøndby. Det landshold, Julie Finne-Ipsen endegyldigt måtte sige farvel til, dagen inden DM startede.

- Det var en kæmpe mavepuster, det skal da ikke være nogen hemmelighed. Det er mega hårdt, og jeg er heller ikke så gammel endnu, så det gør da ondt. Men som jeg altid har lært, så skal man kæmpe for det, man tror på, og det vil jeg fortsætte med, indleder Finne-Ipsen efter at have sundet sig lidt over den nye titel som danmarksmester.

Et længe ventet telefonopkald

Optakten til triumfen var på mange måder rigtig skidt og trist, men alligevel befriende. Dagen inden første kamp havde hun en telefonsamtale med Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom. Han fortalte hende, at hun endegyldigt var færdig på landsholdet, efter hun i september sidste år fik frataget sin makker og modtog en løftet pegefinger med henblik på at hæve sit niveau.

- Det var en samtale, jeg var klar på. Det var helt vildt rart med en afklaring. Det var nærmest det, jeg havde ventet på i lang tid, og man er jo ikke glad, fordi jeg gerne vil have, de tror på mig og stoler på mig, og at de giver mig de muligheder, man har på landsholdet. For der er nogle muligheder derude.

- Så jeg sad lidt og tænkte på, om jeg skulle være ked af det, men jeg vidste godt, det ville ske. Og som Jim Laugesen (badmintonekspert, red.) har sagt, og som jeg sagde i interviewet på banen, så må jeg lade ketcheren vise vejen, fortæller Julie Finne-Ipsen.

Hvis man er en ung spiller, så kommer man til DM for at bevise noget, og Julie har bevist, at hun er en stærk, dansk damedoublespiller

Kenneth Jonassen, cheflandstræner

Sidste forår oplevede hun en af karrierens største højdepunkter, da hun var en del af den danske trup til Uber Cup (VM for damehold, red.).

- Uber Cup var noget af det største, man overhovedet kunne prøve, ligesom det individuelle VM i Skotland var stort. Det er det, jeg træner og kæmper for, og det er derfor, jeg håber, jeg får en mulighed senere. Men det kræver, jeg beviser noget, og det er jeg opsat på at gøre.

Den danske damedouble med Julie-Finne Ipsen og Rikke Søby tabte knebent i deres VM-debut. Et nederlag, der tog tungt på danskerne. Video: TV 2 SPORT

Samtidig havde hun og den tidligere makker, Rikke Søby, dog svært ved at skabe resultater på banen. Det fik Badminton Danmark til at tvivle på makkerskabet, som forbundet altså til sidst stoppede i september 2018.

- Jeg fortalte dem, jeg ikke var enig i beslutningen, men det kan man jo aldrig være, når man er den, der bliver sat af. Men som jeg sagde til Jens Meibom, så vil jeg kæmpe for det og prøve at modbevise dem.

- Jeg elsker badminton, og jeg har virkelig fundet en masse glæde vinteren over, så jeg skal bare ind og give den så meget gas som muligt. Så må vi se, om de synes, det er nok. Hvis ikke, så er det vigtigt for mig, jeg har prøvet at give den alt, hvad jeg har. Jeg håber, det lykkes.

Og selvom det kan tælles på én hånd, hvor mange der har formået at spille sig tilbage på landsholdet i samme kategori, efter samarbejdet blev stoppet, så vil cheflandstræner Kenneth Jonassen ikke afvise, at at kan ske for Julie Finne-Ipsen.

- Jeg synes, det var rigtig flot, at Julie og Claudia vandt DM. Generelt ser jeg det sådan, at hvis man er en ung spiller, så kommer man til DM for at bevise noget, og hun har bevist, at hun er en stærk, dansk damedoublespiller.

- Vi har arbejdet sammen med Julie i rigtig lang tid og kender både Julies styrker og svagheder, og vi følger hendes udvikling. Hvis hun er så dygtig at bevise, hun kan flytte sig på nogle af de parametre, som vi har snakket med hende om, der mangler, for at hun kan vise sig på den øverste internationale hylde, så er vi ikke blege for at invitere Julie tilbage i et samarbejde. Det er det, der skal gøre, at vi kan tro på hende på den lange bane, siger Kenneth Jonassen.

Et mørkt efterår

I første omgang lod Julie Finne-Ipsen ketcheren tale, da hun triumferede ved DM, inden hun lod følelserne tage over. Den søndag, midt på halgulvet i Aarhus, lyste stoltheden ud af den unge doublespiller i vinderinterviewet efter kampen. Stemmen var ved at knække, og selv personer uden følelsesmæssig involvering i hendes historie kunne ikke undgå at få gåsehud:

- Jeg er meget rørt og har lyst til at græde. Jeg må hellere lige sende en tak til Mai Surrow (klubkammerat i Værløse, red.), da det er hende, der har givet mig glæden tilbage. 2018 har været mit hårdeste år nogensinde, fremstammede Finne-Ipsen, mens stemmen dirrede.

Værløses Julie Finne-Ipsen og Skovshoveds Claudia Paredes kan meget overraskende kalde sig danske mestre i damedouble. Video: TV 2 SPORT

Midt i beskeden om et truende landsholdsexit kæmpede Værløse-spilleren med problemer i foden. Det viste sig at være et træthedsbrud. Derfor var hun i en længere periode på krykker uden mulighed for at bevise, hun rent faktisk var god nok til en plads på landsholdstræningen med de andre danske topspillere.

- For mig var det meget det med, at jeg ikke kunne lave noget, samtidig med jeg fik beskeden. Lige da jeg fik det at vide, ville jeg jo super gerne modbevise det, og det var ikke en mulighed, for jeg lå hjemme i min seng og kunne ingenting. Det var nok det, der også mentalt var hårdest. Jeg skulle samle mig selv op.

Nåede du at blive ramt af de mørke tanker om karrierens fremtid?

- Jeg nåede da at overveje, om det var det hele værd, og der var nogle rigtig øv-dage. Men jeg ved, jeg brænder for det her, og jeg har viljen til at komme rigtig langt, så det bliver jeg ved med at kæmpe for.

Og du sendte en tak til Mai Surrow i vinderinterviewet?

- Det har været super hårdt at skulle tilbage og spille efter det her forløb, men Mai har simpelthen givet mig så meget spilleglæde. Også mine trænere i Værløse, Tanja Berg og Mikkel Assing, har givet mig troen tilbage på mig selv, så nu tror jeg på, jeg virkelig kan komme frem i livet, hvis jeg kæmper for det.

Backup-plan er klar - men fremtiden er på banen

Når snakken falder på præstationer, der kan sende Julie Finne-Ipsen tilbage på landsholdet, så er hun udmærket klar over, at hun kun er kommet en brøkdel af vejen med sin DM-titel. Badminton Danmark jagter VM- og OL-medaljer, og det er her, doublespilleren igen skal i betragtning, hvis hun skal ind i varmen.

Claudia Padres og Julie Finne-Ipsen (th) vandt DM i damedouble 2019.

- Julie har været tilknyttet eliteprogrammet i to år, og det er på baggrund af hendes udvikling i den periode, at vi har givet hende beskeden. Det er aldrig rart at give en spiller besked om, at man tvivler på potentialet, sagde sportschef Jens Meibom tilbage i september, da forbundet gav hende en løftet pegefinger.

Når du hører det, så vil du vel også gerne vinde mere end "bare" DM?

- Jeg vil også gerne kunne bevise, jeg kan være med i Asien, for det er det, det handler om. Det handler om at vinde medaljer til Danmark. Så ja, de små sejre tager jeg med og er rigtig glad for dem, men jeg går også efter de store skalpe.

Om de store skalpe skal vindes med Claudia Paredes, der lige nu blot spiller 2. division i Danmark, det har hun ikke gjort sig større tanker omkring:

- Nu har Claudia og jeg lavet en aftale, og jeg har også lavet en aftale med Mai Surrow, så jeg spiller med lidt af hvert, og jeg glæder mig bare til at stå på banen med dem begge to. De er simpelthen nogle skønne piger begge to. Jeg spiller meget på glæde for tiden, og det gav en DM-titel i første omgang. Det er stort, siger Finne-Ipsen, mens hun lyser op.

Finne-Ipsen og golfkarrieren

Som otteårig startede Julie Finne-Ipsen til golf, og hun stoppede først med at fokusere på det som 20-årig. Hun vandt én international turnering og blev nummer tre til ungdoms-EM med holdet, men hun anerkender, at niveauet aldrig blev til at nå de bedste i Europa.

Hendes søster, Cecilie Finne-Ipsen, var også et multitalent i badminton og golf, men Cecilie valgte golfen og gør sig i dag omkring det danske landshold.

Står hun en dag uden en fremtid på badmintonbanen, behøver andre ikke bekymre sig om, hun nok skal blive til noget. Multitalentet, der startede til badminton som seksårig, havde i en lang årrække også en golfkarriere og landsholdet inden for rækkevidde, inden hun for fire år siden satsede alt på badminton.

Alligevel er det den lidt mere nørdede karrierevej, der umiddelbart er den bedste backupplan.

- Jeg læser en diplomingeniør i kemiteknik og international business ude på DTU (Danmarks Tekniske Universitet, red.), så jeg er ude og nørde der. Jeg mangler et år af min diplomingeniør, så det er tre fag og et projekt, inden jeg er færdig med det. Men så regner jeg også med lige at tage en kandidat bagefter.

- Og så bliver man mere eller mindre kemiingeniør med en lille smule forstand på økonomi. Der er en backup-plan, slutter Julie Finne-Ipsen, mens hun ikke lægger skjul på, at badmintonkarrieren er den klare førsteprioritet.