Badminton

- Dér fandt jeg ud af, det var All England, jeg skulle gøre mig bemærket i

20 gange har Danmark vundet All England i herresingle. Men det er også 20 år siden, at en dansk herresinglespiller senest har vundet på finaledagen.

Erland Kops. Morten Frost. Poul-Erik Høyer.

Danske herresinglespillere har gennem historien været med helt fremme, når vinderen skal findes af den traditionsrige turnering All England, der strækker sig tilbage til 1899.

Men det er 20 år siden, at Peter Gade som den seneste danske herresinglespiller stod øverst på podiet.

Gade nåede frem til sit karrierestop i 2012 at spille på topplan, men han undervurderer bestemt ikke, hvor meget sejren i Birmingham betød.

- Det er måske det største resultat i min karriere. Det var et statement, fordi jeg med sejren skrev mig ind i historiebøgerne og beviste, at jeg hørte til i verdenstoppen af herresingle. Så det var kæmpe stort for mig og havde enorm betydning, fortæller han til TV 2 SPORT.

På onsdag er det Viktor Axelsen, Anders Antonsen, Jan Ø. Jørgensen, Hans-Kristian Solberg Vittinghus og Rasmus Gemke, som skal forsøge at få brudt den danske sejrstørke i herresingle og udødeliggøre sit navn.

Jeg tror, der var mange, der opfattede All England på størrelse med VM

Peter Gade

Skal det lykkedes, kræver det, at mange ting kulminerer. Peter Gade giver her sit bud, hvad der skal til:

- Når man ankommer til All England, er det vigtigt som spiller, at forberedelserne har været gode. Så skal man være på et stadie i karrieren, hvor man er afklaret med, hvilken spillestil man har, og hvad man skal gøre for at slå de bedste, der er med i turneringen.

- Så skal man også være klar til ikke kun at vinde én kamp. Der skal leveres fem verdensklassepræstationer over fem dage. Derfor er det vigtigt, at man er ladet op, så man har ressourcerne til at præstere sit ypperste. Jeg tror også, det kræver, at samspillet med trænerne og fysioterapeuterne fungerer efter planen, så alle forhold på og uden for banen spiller.

Indoneser gør indtryk

Alle ovenstående ting gik op i en højere enhed for Peter Gade ved turneringen for 20 år siden.

Sammen med landstræner Kenneth Larsen havde han arbejdet hårdt op til turneringen, så den fysiske del var der styr på.

På verdensranglisten nærmede han sig førstepladsen, og han havde på dette tidspunkt i karrieren fundet sig til rette i sin stil som en meget angrebsivrig spiller.

Heryanto Arbi gjorde stort indtryk på Peter Gade med sin All England-sejr i 1993. Indoneseren vandt også turneringen året efter.

Så forudsætningerne var på plads, da 22-årige Gade i marts 1999 gik de fem minutters gang fra hotellet Holiday Inn og over til National Indoor Arena. Her havde turneringen været afholdt siden 1994, hvor turneringen var blevet flyttet fra London til Birmingham.

Den sidste turnering i Wembley Arena havde via tv-billeder givet Peter Gade et indtryk af, hvor stor turneringen var. Specielt en indoneser tiltrak danskerens opmærksomhed.

- Heryanto Arbis sejr over Thomas Stuer-Lauridsen i semifinalen og over Joko Suprianto i finalen var noget af det, der gjorde størst indtryk på mig. Det var hele måden, badminton blev præsenteret på i fjernsynet og i medierne, som understregede at All England var kæmpe stort.

- Det var der, jeg fandt ud af, at det var en turnering, jeg skulle gøre mig bemærket i, hvis jeg ville noget inden for badminton. Og på det tidspunkt, tror jeg, der var mange, der opfattede All England på størrelse med VM, siger Gade.

Det er også med til at gøre turneringen til noget specielt

Peter Gade

Ombejlet 20 år efter

De første to bekendtskaber med All England havde for Peter Gades vedkommende sluttet med nederlag i anden runde. Ganske som i et ordsprog skulle tredje gang gå hen og blive lykkens gang for ham. Hele vejen frem til finalen vandt han i to sæt, og her ventede den blot 17-årige Taufik Hidayat, som havde den samme angrebsivrige spillestil som Gade.

Taufik Hidayat nåede at vinde VM- og OL-guld, men han nåede aldrig at vinde All England. I finalen mod Peter Gade var han dog tæt på..

De to legender tvang hinanden ud i tre sæt, som danskeren vandt med 15-10. Gade husker de sidste point i kampen, og at han efterfølgende strakte armene i vejret, efter indoneseren på matchbolden løftede bolden ud over sidelinjen.

Men det er primært på grund af video, der har floreret forskellige steder, at han mindes det. Ellers har han glemt meget af turneringen. Så han husker ikke kampene frem til finalen i detaljer. Eller da han smashede første sæt hjem i finalen. Eller hvorfor han pludselig skiftede fra forhånds- til baghåndsserv i slutningen af tredje sæt, da Hidayat nærmede sig på pointtavlen.

Til gengæld har All England og folkene omkring den ikke glemt Peter Gade. Når han hvert år besøger turneringen som en del af Legends Vision sammen med Lin Dan, Lee Chong Wei, Lee Yong Dae og netop Taufik Hidayat, kan han ikke gå mange meter, uden folk hilser eller vil snakke.

Der skulle tre sæt til, før Peter Gade vandt All England i 1999. Det skulle vise sig at blive danskerens eneste All England-titel i karrieren.

Det kan være alt fra spillere til fans til tidligere linjedommere, han møder, når han går rundt på gangene i hallen, der nu hedder Arena Birmingham.

- Så stopper man op og får en hurtig snak. Det er mange af de samme mennesker, der har været med omkring det gennem mange år. Det er også med til at gøre turneringen til noget specielt, siger den nu 42-årige Peter Gade.

Muligheder for ny dansk sejr

Står det til Peter Gade, er det i år bestemt muligt for endnu en dansk herresinglespiller på samme måde at skrive sig ind i historiebøgerne.

Selvom Jan Ø. Jørgensen og Hans-Kristian Solberg Vittinghus med henholdsvis en finale og semifinale har leveret de bedste resultater ved All England af de fem danske deltagere i år, forventer Gade ikke, at det er dem, som har den største danske mulighed for at vinde turneringen.

Det er i stedet Viktor Axelsen og Anders Antonsen, som også er de højst placerede danskere på verdensranglisten.

- Jeg tror på, at hvis de rammer deres topniveau, så kan de slå alle i turneringen. Kento Momota og Chen Long vil være større favoritter, men de kan slås.

Da Viktor Axelsen blev verdensmester i 2017, viste han med sejre over Lin Dan og Chen Long, at han kan slå verdens bedste spillere.

Anders Andersen vinder Indonesia Masters 2019.

Ligesom Anders Antonsen beviste det i januar ved Indonesia Masters, da han slog Kento Momota, som er nummer et på verdensranglisten og forsvarende verdensmester.

Så betyder det ifølge Gade mindre, at ingen af de to danskere har nået en semifinale i turneringen før.

- De er begge forholdsvis unge spillere, så så mange optrædener har de heller ikke i bagagen. Der har også været nogle skader indblandet. Jeg ser ikke nogen ting i deres spil, som gør, at de ikke kan gå hele vejen til All England. Det kræver dog, at de fra første kamp er i højeste gear.

All England rangerer som en såkaldt Super 1000-turnering. Det vil sige, at den udover OL, VM og sæsonfinalerne er kategoriseret i den højeste klasse.

Dette års turnering begynder den 6. marts og slutter søndag den 10. marts. TV 2 SPORT sender hver dag fra turneringen.