Badminton

Tidligere dansk topspiller får 18 måneders karantæne

Joachim Persson var en årrække blandt Danmarks bedste herresingler. Claus Fisker / Scanpix Denmark

Den nu 35-årige badmintontræner og tidligere topspiller Joachim Persson har brudt reglerne omkring betting inden for badmintonsporten.

Joachim Persson, der i en årrække var blandt Danmarks bedste herresingler, er blevet idømt 18 måneders karantæne fra alle badmintonturneringer samt alle funktioner, der har med badminton at gøre - herunder administrativt, trænerjobs og så videre. Desuden har han fået en bøde på knap 30.000 kroner.

Det internationale badmintonforbund har vurderet, at Joachim Persson har brudt reglerne omkring væddemål og uregelmæssige kampresultater. Desuden er han dømt for ikke at videregive de nødvendige bankoplysninger i forbindelse med sagen.

Over for TV 2 SPORT oplyser Joachim Perssons advokat, Asser Gregersen, at Persson ikke er dømt for matchfixing i den forstand, at en kamp er aftalt på forhånd, eller andre ting har påvirket udfaldet.

- Joachim Persson er dømt for ikke at rapportere, at nogen har kontaktet ham omkring muligheden for at matchfixe. Det er ikke sådan, han har spillet en kamp, hvor han ikke har gjort sit bedste, men han er i to tilfælde for nogle år tilbage blevet kontaktet omkring muligheden for at vinde eller tabe en kamp.

- De to episoder har Joachim ikke rapporteret, fordi han vurderede, at det var så useriøst, at det var på joke-niveau. Han mente ikke, det var nødvendigt at genere systemet omkring disse sager, siger Asser Gregersen.

To konkrete tilfælde nævnes

I afgørelsen nævnes to konkrete tilfælde, hvor Joachim Persson skulle have været involveret i to kampe mellem 2014 og 2017, hvor han har "fejlet i at indberette brud på reglerne til BWF".

Her skulle Persson i første tilfælde være blevet kontaktet af sin modstander med en forespørgsel om, at Persson skulle tabe første sæt og vinde kampen. Desuden skulle han i et andet tilfælde være involveret i en kamp omkring to andre spillere og en mulig matchfixing af deres kamp.

Det var kun første tilfælde, hvor Persson selv var en del af kampen, som BWF i første omgang startede sagen på baggrund af. Det andet tilfælde bragte danskeren selv op i forbindelse med afhøringerne.

Til TV 2 SPORT oplyser Joachim Persson, at hans egen kamp var mod en malaysisk modstander, der spurgte, om han ville tabe første sæt til ham. Det afviste danskeren og vandt kampen i to sæt.

Den anden episode var en mexicaner, der ifølge Persson lavede en joke om, hvorvidt mexicaneren skulle placere penge på en kamp mod nogle andre modstandere fra et U-land. Ifølge Persson fortalte danskeren ham, at det ikke var noget at lave sjov med.

Ingen afgørende beviser

I begge tilfælde har BWF slået fast, at der ikke findes beviser for, at kampene rent faktisk blev manipuleret, ligesom forbundet ikke nævner de andre spillere i afgørelsen.

Persson kendte på daværende tidspunkt til lovgivningen om, at mulig matchfixing skal rapporteres til BWF, men han betragtede begge tilfælde som useriøse, og derfor gjorde han ikke noget ved det. Det erkender danskeren nu var en fejl.

Ifølge kendelsen orienterede Persson i afhøringerne om, at han ikke gik videre med oplysningerne, fordi han ikke ville stikke spillere, og det, som Persson selv nævner ovenfor, var en "løs idé fra en ung og uerfaren atlet."

Danskeren skulle også have forklaret, at han på generelt niveau lovligt har placeret væddemål på badmintonkampe siden cirka 2003, men at han stoppede igen omkring Swiss Open i 2016. Det var netop i 2016, at BWF første gang blev gjort bekendt med, at Persson spillede på badmintonkampe.

Ud over danskeren er tre vidner blevet afhørt i sagen. Den ene forklarede, at han havde kendt Persson gennem mange år og vidste, at han havde gang i mange væddemål på badmintonkampe. Over for et andet vidne havde Persson forklaret, at han anså sig selv for at være en "væddemålsekspert".

BWF's afgørelse blev i sagen, at første overtrædelse, hvor Persson selv var en del af kampen, koster 12 måneders karantæne, mens del to koster seks måneders karantæne. Alt i alt får han derfor 18 måneders karantæne for sporten.

Stadig aktiv uden for banen

I dag er Joachim Persson ikke længere aktiv på banen, men på sit højeste lå han nummer seks i verden. Så sent som sidste år stillede han op i mixed double ved det individuelle DM, ligesom han for to år siden var med i 'Guldkampen' for Team Skælskør-Slagelse, da de tabte til Skovshoved i ligafinalen.

Netop i den periode - her i slutningen af november 2016 - poserede Persson faktisk med et skilt med en opfordring til at stoppe matchfixing, hvor der samtidig står: "Sig noget, hvis du ser noget."

I januar var han træner for det indiske hold Pune 7 Aces, hvor Mathias Boe og Line Kjærsfeldt var med på holdet i den økonomisk, attraktive klubturnering.

Til daglig har han hjulpet den danske klub Langhøj, der spiller med i ligakvalifikationen, hvor han har været træner og været med til at skaffe kontakt til flere udenlandske spillere. Den rolle kan han nu ikke længere varetage.

- Det er helt skørt, jeg er virkelig chokeret over, hvad der er sket. Han er helt færdig på det her hold, udtaler Langhøjs ejer, Jørgen Søvndal, til Dagbladet Holstebro-Struer og tilføjer:

- Han har stået til kampene i vores hold t-shirt, og for mig er det ligesom en uniform, hvor man skal repræsentere sit hold på bedste vis. Det har han bestemt ikke gjort. Det er en kæmpe bombe for mig det her.

Sagen er en del af rækken, hvor BWF har kigget nærmere på mulig matchfixing i sporten. Sidste år blev to malaysiske spillere idømt henholdsvis 20 og 15 års karantæne.