Badminton

Kræftramt stjerne og rival overrakte præmiecheck til Lin Dan

Lin Dan vandt Malaysia Open efter finalesejr over sin kinesiske landsmand Chen Long. Til stor overraskelse tog Lee Chong Wei del i sejrsceremonien.

Chen Long stod bag den lille skammel. Lin Dan havde taget plads bag den store skammel. Begge var klar til at modtage deres medaljer og præmiecheck for præstationerne i Malaysia Open.

Umiddelbart en helt almindelig sejrsceremoni, men pludselig kom Lee Chong Wei gående, og så kunne de malaysiske badmintonfans ikke skjule deres begejstring.

"Lee Chong Wei. Lee Chong Wei. Lee Chong Wei," lød det fra tilskuerrækkerne ned mod deres ubestridte stjerne, der sidste sommer blev ramt af en kræftsygdom i næsen.

Der er ikke mange i verden, der slår den udgave af Lin Dan i dag

Jim Laugesen, TV 2 SPORTs badmintonekspert

Den tredobbelte OL- og VM-sølvvinder havde håbet at kunne gøre comeback ved turneringen på hjemmebane, men i marts rådede lægerne ham til at melde afbud til Malaysia Open for ikke allerede at stresse kroppen. Et råd han lyttede til.

Stor respekt mellem spillerne

Alligevel var Lee Chong Wei en del af finaledagen, da han fik ansvaret for at overrække præmiecheckene til Chen Long og turneringsvinder Lin Dan.

- Det var fantastisk at høre publikum råbe Lee Chong Weis navn og se ham få den hyldest af to af de største spillere, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

Han så fortsat med på tv-signalet fra Malaysia, selv om TV 2 SPORT var gået på reklamer.

- Det var næsten mere vigtigt for Chen Long og Lin Dan at få taget et billede med Lee Chong Wei, end det var for dem at få deres præmier.

Chen Long og Lin Dan ville gerne have taget billeder med Lee Chong Wei.

- Det siger noget om Lee Chong Weis indflydelse på sporten og hans navn, men det siger også noget om sportens udvikling. I modsætning til tidligere er der i dag stor respekt mellem spillerne, og det kan være med til at løfte sporten endnu mere.

Afslører samtale på podiet

Tidligere på ugen forklarede Lin Dan, hvorfor han i en alder af 35 år stadig er motiveret til at fortsætte med at spille på højeste niveau.

En del af forklaringen gik på, at han ønsker flere møder med Lee Chong Wei, end de 40 kampe de har spillet mod hinanden indtil nu.

De to fik sig også en lille snak på podiet, og på Facebook har malaysieren afsløret, hvad de talte om:

Lin Dan: "Er du OK?"

Mig: "OK. Undskyld, at jeg ikke kan invitere dig på middag på grund af mit travle program."

Lin Dan: "Det er OK. Spiller du Singapore Open (i næste uge)?"

Mig: "Nej, ven. Men jeg vil fortsætte med at træne hårdt til vores næste kamp. Lad os sammen stræbe efter det."

Stort comeback af Lin Dan

Søndag morgen dansk tid stod Lin Dan over for Chen Long for 16. gang i karrieren. Efter at have tabt finalens første sæt 9-21, hvor Chen Long ikke lavede en eneste fejl, vandt Lin Dan de to efterfølgende sæt 21-17 og 21-11.

Han kunne derfor få overrakt en præmiecheck på 49.000 amerikanske dollar svarende til godt 325.000 kroner af sin mangeårige rival og gode ven Lee Chong Wei.

Se højdepunkter fra finalen mellem de kinesiske landsmænd Chen Long og Lin Dan. Video: TV 2 SPORT

Det var Lin Dans største turneringssejr, siden han vandt samme turnering, Malaysia Open, i april 2017, og ifølge Jim Laugesen, der tidligere har dømt kineseren færdig, er det et bevis på, at man igen skal regne med Lin Dan.

- Der er ikke mange i verden, der slår den udgave af Lin Dan i dag. Han slår Chen Long, der slog Jonatan Christie, der har slået både Viktor Axelsen og Kento Momota ud. og han slår ham ret komfortabelt i andet og tredje sæt. Så selvfølgelig skal man regne med ham.

OL-billet kræver flere sejre

Men spillet i finalen mod Chen Long og sejren er ikke ensbetydende med, at Lin Dan, der er nummer 16 i verden, bliver én af de to herresinglespillere, Kina sender til OL i Tokyo næste år, mener badmintoneksperten.

- Han skal stadig vinde. Han skal vise, at han kan vinde over flere af de store spillere end det her. Han skal slå Momota, Axelsen og andre. Det bliver han nødt til at vise, for det har Chen Long og Shi Yuqi gjort.

- Og så er der den helt sidste sag, det er de her rettigheder. Kina er sponseret af Li-Ning, han har sin egen sponsor Yonex. Det, tror jeg, bliver et problem, hvis det er. Så skal der laves en kontrakt på en eller anden måde. Og det ved jeg ikke, om Lin Dan er villig til, slutter Jim Laugesen.

Allerede i næste uge har Lin Dan mulighed for at vise, at han kan slå Viktor Axelsen. De to møder hinanden i første runde af Singapore Open.

Kineseren tabte sin seneste kamp mod danskeren. Det var VM-finalen i Glasgow i 2017.

Totalt set er Lin Dan bagud 3-4 i kampe mod Axelsen.