Badminton

Persson anker ikke lang karantæne: - Sagen har lagt en skygge over mit liv

Joachim Persson blev i sidste måned idømt 18 måneders karantæne fra badmintonsporten. Marie Hald / Scanpix

Den tidligere badmintonspiller Joachim Persson opgiver kampen mod det internationale badmintonforbund efter flere års undersøgelser.

35-årige Joachim Persson, der på sit højeste lå nummer seks i verden i herresingle, må ikke have noget som helst med badmintonsporten at gøre frem til september 2020.

Det står klart, efter han har opgivet at anke sin karantæne på 18 måneder, som han fik for ikke at indberette to episoder, hvor udenlandske spillere havde kontaktet ham med henblik på at matchfixe kampe.

Malaysieren, der prøver at matchfixe, ham rører de ikke? Det er fucked up

Alistair Casey, hovedvidne i sagen mod Joachim Persson

Straffen forhindrer Persson i at fortsætte sit virke som træner og andre administrative roller omkring badminton.

- Jeg vil ikke bruge flere ressourcer på det her og dermed ikke ofre mere tid, energi og flere penge. Sagen har lagt en skygge over mit liv i godt tre år, hvor undersøgelserne har stået på, og den vil gøre det i minimum de næste 17 måneder under karantænen.

- Samtidig kan det komme til at indskrænke mine muligheder i badmintonverdenen fremover, når en Google-søgning altid vil indikere en sort plet på mit CV. Jeg forstår mine odds godt nok til at indse, en appelsag bliver svær at vinde mod det maskineri, BWF kan stable på benene, siger Joachim Persson til TV 2 SPORT.

Persson har indrømmet, han blev kontaktet

Med i vurderingen skal man også kigge på, hvad det internationale badmintonforbund, BWF, egentlig har dømt Persson for. Oprindeligt har de indledt deres sag med en teori om, at Joachim Persson har været involveret i matchfixing.

Det kunne BWF ikke bevise. Derfor endte de med at dømme danskeren for i to tilfælde ikke at have informeret om, han var blevet kontaktet af andre og ikke at have udleveret sine bankoplysninger.

Dermed vil en mulig appel tilsyneladende ikke ændre noget ved selve karantænen på de 18 måneder, mens TV 2 SPORTs undersøgelser viser, at det ser ud til, der nærmere kan stilles spørgsmålstegn ved processen og hele forløbet omkring afhøringer og vidneforklaringer.

- Det er stadig et faktum, at jeg har indrømmet, at jeg ikke meldte de to personer, som BWF mener, jeg burde havde meldt. Det står sort på hvidt, og det vil jeg aldrig nogensinde benægte, at jeg ikke har gjort. Men jeg står fast ved, at jeg ikke kan se, hvordan det skulle have gjort en positiv forskel at melde dem, når jeg stadig betragter det som useriøse henvendelser, jeg aldrig har gjort noget ved.

Malaysierne er ikke dømt for at kontakte Persson

TV 2 SPORT har tidligere beskrevet, at den ene sag omhandler de to malaysiere Jiann Shiarng Chiang og Kwong Beng Chan, hvor det var sidstnævnte, der kontaktede Persson for at fixe en kamp mellem danskeren og Chiang.

Joachim Persson, der vandt kampen 21-17, 21-10, ønsker ikke selv at bekræfte konkrete oplysningerne om navne, men forholder sig til sit udsagn efter domsafgørelsen, hvor han - uden at sætte navne på - oplyste: "At hans egen kamp var mod en malaysisk modstander, der spurgte, om jeg ville tabe første sæt til ham. Det afviste jeg og vandt kampen i to sæt".

Joachim Persson var en årrække blandt Danmarks bedste herresingler.

​​Ligesom første gang navnene kom frem, har TV 2 SPORT i flere omgange spurgt BWF, hvordan det kan hænge sammen, at Joachim Persson bliver dømt for ikke at indrapportere deres forsøg på matchfixing, mens malaysierne indtil videre har undgået en straf.

Et dokument, som TV 2 SPORT er i besiddelse af, viser således, at BWF’s Integrity Unit Manager, Andy Hines-Randle, afhørte begge malaysiere i juni 2018. Afhøringer, der tilsyneladende ikke er kommet noget ud af.

BWF beskytter spillernes identitet

TV 2 SPORT har forsøgt at få et interview med BWF’s danske generalsekretær, Thomas Lund, men han har ikke ønsket at stille op. I stedet henvises der til BWF’s engelske pressetjeneste, hvor en del af et længere skriftligt svar lyder:

- Det er vigtigt at forstå, hvad enten der er tale om antidoping- eller matchfixingersager, så er sagerne forbundet med fortrolige oplysninger. Det er for at beskytte efterforskningen, så informationerne kan bruges til at bevise eller modvise påstande i en sag.​

BWF’s danske generalsekretær, Thomas Lund.

​- Derudover tages der også forbehold for, at navne på spillere i en efterforskning ikke afsløres, da efterforskningen kan vise, at en spiller ikke er skyldig i nogen lovovertrædelse. I dette tilfælde er det ikke rimeligt at anklage en spiller for noget - undtagen hvis der er tilstrækkelige beviser til at suspendere en spiller, hvilket automatisk vil bringe navne frem i offentligheden.

En tankegang, Joachim Persson ikke kan sætte sig ind i.

- Det er på alle måder ulogisk, at jeg er blevet dømt for ikke at have meldt et forsøg på matchfixing, når ham, der skulle have forsøgt at matchfixe, ikke er blevet dømt for forsøget på det. Det giver ingen mening i min verden, siger Joachim Persson.

Tirsdag valgte BWF’s whistleblower og hovedvidne i sagen, Alistair Casey, at stå frem og fortælle om sine oplevelser, hvor han langer kraftigt ud efter processen i efterforskningen af hele sagen. Selvom han har vidnet mod Joachim Persson i sagen, kan han heller ikke få den del til at give mening.

- De har virkelig prøvet at få Joachim Persson ned med nakken, men malaysieren, der prøver at matchfixe, ham rører de ikke? Det er fucked up. Jeg vil ikke forsvare Joachim, men den del er dybt grotesk.​

Alistair Casey nåede aldrig verdenstoppen, men deltog i flere store turneringer, hvor han mødte stjerner som Lee Chong Wei.

Tidsforløbet i Joachim Persson-sagen

Nedenstående tidslinje er lavet ud fra BWF's offentlige rapport:

 • Sidste halvdel af 2016: BWF modtager oplysninger fra flere kilder om, at Persson har deltaget i væddemål omkring badmintonkampe, hvilket blev gjort ulovligt i foråret 2016.
 • 3. februar 2017: BWF kontakter Joachim Persson med henblik på en afhøring i Danmark som en del af en undersøgelse for muligt brud på reglerne omkring betting.
 • 3. marts 2017: BWF og Joachim Persson mødes i København til en afhøring, hvor BWF stiller med Integrity Unit Manager Andy Hines-Randle og BWF-efterforsker Paul Scotney. Joachim Persson ledsages af sin advokat Asser Gregersen og yderligere to observatører (herunder Mikkel Larsen fra Danmarks olympiske komité under DIF).
 • 12. marts 2017: BWF beder Joachim Persson om at udlevere uredigerede kopier af hans betting-historik og bankoplysninger fra perioden 1. marts 2013 til 28. februar 2017.
 • 8. maj 2017: Persson afleverer sin betting-historik fra Bet25, Unitbet, NordicBet og Bet365. Persson nægter at udlevere sine bankoplysninger med begrundelsen om, at de indeholder personlige oplysninger om privatlivet.
 • 30. maj 2017: BWF oplyser Persson om, at han ikke har afleveret, hvad de ønsker. Hvis ikke dette sker, vil det blive betragtet som et brud på BWF's regler.
 • 13. juni 2017: Persson udleverer yderligere betting-oplysninger, men deler stadig ikke sine bankoplysninger med BWF af private grunde.
 • 8. august 2017: BWF efterspørger (igen) yderligere betting-historiker, adgang til diverse betting-kontoer og bankoplysninger fra 1. marts 2013 til 28. februar 2017.
 • 31. oktober 2017: BWF inviterer Joachim Persson til en ny afhøring, som finder sted den 6. december 2017 i København.
 • November 2018: BWF's danske generalsekretær, Thomas Lund, sender sagen videre for en vurdering af, hvorvidt bevisførelsen er stærk nok til en decideret sag. 5. november besluttes det, at sagen skal igennem et panel, der skal dømme i sagen.
 • 7. november 2018: BWF oplyser Joachim Persson om, at han bliver tiltalt for at have brudt flere paragraffer under BWF's reglement. Herefter er der resten af november en kommunikation frem og tilbage mellem BWF og Persson-lejren, hvor der diskuteres det udleverede bevismateriale og omfanget.
 • 18. december 2018: Joachim Persson indsender sit forsvar og slår fast, at ingen yderligere mundtlig afhøring er nødvendigt ifølge ham.
 • 21. december 2018: BWF og Persson orienteres om, at panelet, der vurderer sagen, at de ikke ønsker yderligere mundtlige afhøringer, med mindre BWF kan fremlægge yderligere grunde hertil.
 • Januar 2019: BWF fremsender deres version af sagen som svar på Persson forsvar. Herefter vurderes det endegyldigt, at der ikke skal foretages yderligere mundtlige afhøringer i sagen.
 • 18. marts 2019: Dommen udsendes, hvor det slås fast, at Joachim Persson i to tilfælde har brudt BWF's regler, da han ikke har indrapporteret, at han er blevet kontaktet med henblik på matchfixing. Desuden dømmes Persson for ikke at have udleveret de nødvendige bankoplysninger i forbindelse med sagen.