Badminton

Persson-sag tager ny drejning, efter rystet hovedvidne står frem

Alistair Casey var selv en aktiv topspiller i perioden, hvor Joachim Persson spillede. Yasuyoshi Chiba / Scanpix Denmark

Den tidligere topspiller Joachim Persson appellerer ikke sin karantæne. Samtidig står sagens whistleblower for første gang frem med sin historie.

Et vidne står nu frem i sagen, hvor danske Joachim Persson er undersøgt som hovedperson i en sag om mulig matchfixing i badmintonsporten.

For snart en måned siden blev den 35-årige Joachim Persson idømt 18 måneders karantæne for ikke at indberette to episoder, hvor udenlandske spillere havde kontaktet ham med henblik på at matchfixe kampe.

Det blev rigtig grimt, da jeg forsøgte at trække mit vidneudsagn tilbage

Alistair Casey, hovedvidnet i sagen mod Joachim Persson

Siden kunne TV 2 SPORT fortælle, at to aktive, danske topspillere var blandt de vidner, det internationale badmintonforbund, BWF, havde brugt i sagen mod Persson.

Det tredje og sidste vidne, der er BWF’s whistleblower og hovedvidne i sagen, har af gode grunde forholdt sig tavs indtil videre, ligesom han har været anonym i de offentlige dokumenter.

Sagen startede i 2016

Nu står den 38-årige skotte Alistair Casey for første gang frem og fortæller sin historie, hvor han kommer med hårde anklager mod det internationale badmintonforbund, som han ellers hjalp i efterforskningen.

- De følger ikke reglerne, og de har ikke detaljerne korrekte i deres vidneudsagn. Det er en klam og uetisk måde at arbejde på. Jeg føler, jeg blev udnyttet. Jeg skrev ikke selv mit vidneudsagn. BWF’s efterforsker konstruerede det og skrev det for mig, fortæller Casey i et længere interview med TV 2 SPORT.

Sagen blev først kendt for offentligheden, da nyheden om Perssons karantæne blev bragt, men BWF’s efterforskning startede helt tilbage i slutningen af 2016. En efterfølgende rapport fra BWF slog dog fast, at ingen beviser antydede, at de omtalte kampe blev manipuleret.

Forbundet valgte alligevel at straffe Persson med en karantæne på 18 måneder for ikke at have indberettet forespørgslerne fra to malaysiere. En karantæne, Joachim Persson tirsdag officielt har opgivet at appellere, som du kan læse mere om her.

Hovedvidne med hårde anklager mod BWF

Personen, der var med til at få hele sagen til at rulle, var den tidligere badmintonspiller Alistair Casey.

Alistair Casey nåede aldrig verdenstoppen, men deltog i flere store turneringer, hvor han mødte stjerner som Lee Chong Wei.

Skotten spillede internationale turneringer i samme periode som Joachim Persson, ligesom han i årene op til OL i 2016 var træner for amerikanske damesingle Iris Wang og dermed rejste rundt til turneringer i hele verden.

Alistair Casey retter nu skarp kritik mod BWF’s Integrity Unit (badmintonsportens antikorruptionsenhed), der i løbet af efterforskningen – ifølge ham - har vist sig at have et kæmpe problem. Først da sagens offentlige rapport udkom, gik det op for ham, at BWF havde brugt et vidneudsagn, som Casey mente var trukket tilbage.

BWF har et underskrevet vidneudsagn fra dig, som vi agter at bruge som en del af vores dokumentation mod atleten (Joachim Persson, red.)

Udskrift af en e-mail fra BWF til Alistair Casey

Det forsøgte han, fordi han mente, BWF’s efterforsker selv konstruerede det i forbindelse med afhøringerne af ham. Alligevel valgte Casey at underskrive det skriftlige vidneudsagn, BWF præsenterede ham for efter deres afhøringer.

- I den periode følte jeg mig ugentligt under stort pres i forbindelse med afhøringer og snakke omkring emnet, og jeg følte mig presset til at skrive under. Siden gik det op for mig, der var flere faktuelt ukorrekte oplysninger i mit statement, og da jeg heller ikke selv havde skrevet det, ville jeg trække det tilbage, fordi det var forkert.

Derfor skrev Alistair Casey den 16. juli 2018 en mail til BWF’s Integrity Unit Manager, Andy Hines-Randle, og BWF’s efterforsker i sagen, Paul Scotney, hvor han spurgte, om den pågældende e-mail var nok, eller om de skulle have et statement, hvor han svor under ed, at han trak sit vidneudsagn tilbage. Ligeledes spurgte han, om han skulle præsentere oplysninger for Joachim Persson og hans advokat.

En mail viser, hvordan Alistair Casey forsøgte at trække sit vidneudsagn tilbage.

- Det blev det rigtig grimt, da jeg forsøgte at trække mit vidneudsagn tilbage. Andy Hines-Randle (Integrity Unit Manager) sendte mig en lang og efter min opfattelse truende mail tilbage, hvor jeg fik besked på at samarbejde og følge reglerne.

- Jeg lavede en fejl. Jeg ignorerede den besked og tænkte, jeg bare undlod at svare, fordi jeg ikke gad snakke mere med dem. Jeg skulle bare have sendt en svoret tilbagekaldelse af mit vidneudsagn. Den dag i dag forstår jeg dog intet af, de virkelig brugte mit vidneudsagn, lyder det fra Alistair Casey snart 10 måneder senere.

Joachim Persson modtog i 2006 sammen med Caroline Wozniacki DIF og Samsungs OL-talentpris

'Vi agter at bruge dit vidneudsagn'

Flere e-mails, som TV 2 SPORT er i besiddelse af, viser altså, at BWF’s whistleblower og hovedvidne forsøgte at trække sin vidneforklaring tilbage i juli 2018.

BWF’s Integrity Unit Manager, Andy Hines-Randle, svarede herefter, at de var overraskede og skuffede over, Alistair Casey pludseligt ændrede mening, da de få uger forinden havde haft et møde i den amerikanske by Anaheim. Samtidig tilføjede han blandt en lang række andre ting:

Joachim Persson blev i marts 2019 idømt 18 måneders karantæne fra sporten.

”Som situationen er lige nu, har BWF et underskrevet vidneudsagn fra dig, som vi agter at bruge som en del af vores dokumentation mod den atlet (Joachim Persson, red.), der er nævnt i dit statement.

Som tidligere nævnt: Hvis der er faktuelle ukorrektheder i dit underskrevne statement, som du har afleveret til BWF, bedes du venligst indsende et yderligere udkast med hjælp fra din advokat, hvis du ønsker det.

BWF håber virkelig, at vi kan samarbejde om det her," skrev Andy Hines-Randle den 26. juli 2018 i en mail til Alistair Casey.

Det var den mail, Casey aldrig vendte tilbage på, da han i stedet trak sig tilbage i hele processen.

BWF ser intet problem i forløbet

TV 2 SPORT har gentagende gange forsøgt at få et interview med BWF's danske generalsekretær, Thomas Lund, men han har ikke ønsket at stille op. I stedet henvises der til BWF's engelske pressetjeneste, hvor TV 2 SPORT blandt mange spørgsmål har spurgt til, hvordan de kunne bruge et vidneudsagn i den endelige sag mod Joachim Persson, som hovedvidnet havde trukket tilbage et halvt år forinden.

BWF’s danske generalsekretær, Thomas Lund.

Det internationale badmintonforbund har sendt et længere skriftligt svar til TV 2 SPORT, hvor de fortæller om de overordnede retningslinjer i deres arbejde, men de slår samtidig fast, de ikke ønsker at gå i detaljer omkring sagen. BWF skriver dog i forhold til anklagerne omkring deres Integrity Unit:

- Vi advarer mod alle formodninger om, at personer i BWF’s Integrity Unit har handlet forkert. De respektive parter, der har fremsat disse påstande, har ikke fremlagt nogle beviser til at underbygge denne opfattelse.

- Det er normalt at udarbejde et skriftligt udsagn baseret på den mundtlige afhøring med et vidne. Herefter får personen sit udsagn til gennemsyn for eventuelle rettelser, så det fremstår 100 procent korrekt. Alle rådgives tydeligt omkring, at de skal rette til, så de er tilfredse med deres vidneudsagn skriver BWF blandt andet.

Joachim Persson ringede personligt til mig og bad mig om at trække mig fra en kamp i Thailand Masters i sidste måned på grund af betting

Oplysninger fra intern e-mail mellem hovedvidnet Alistair Casey og BWF's Thomas Lund

Samtidig slår de fast, at det er det enkelte vidnes forpligtelse at sikre, at udsagnet, som de underskriver, er 100 procent korrekt.

- BWF prøver på ingen måde at presse vidner, men opfordrer i stedet til at sikre, at vidneudsagnet afspejler den mundtlige afhøring.

Desuden skriver BWF, at de er opmærksomme på Alistair Caseys involvering i denne sag, og at de allerede er i dialog med ham omkring muligheden for at klage over forløbet. Forbundet har dog ikke på nuværende tidspunkt modtaget beviser eller dokumentation, der underbygger hans påstande, lyder det i det skriftlige svar.

Opkaldet mellem Alistair Casey og Joachim Persson

Da afgørelsen i Joachim Persson-sagen ramte medierne den 21. marts 2019, var Alistair Casey angiveligt ikke klar over, at han var blevet brugt som vidne i sagen, selvom han selvfølgelig var bevidst om sin rolle.

Joachim Persson var en årrække blandt Danmarks bedste herresingler.

Derfor sendte Casey en mail til BWF’s generalsekretær, Thomas Lund, hvor han vedhæftede den mail, der kan læses længere oppe i denne artikel. Samtidig slog Casey fast over for Thomas Lund, at han følte sig truet af Andy Hines-Randle, ligesom han mente, efterforsker Paul Scotney havde manipuleret med hans vidneudsagn. Derfor krævede skotten, at Thomas Lund med det samme bekræftede, at han ville fyre de to personer.

Som en del af et længere skriftligt svar, som TV 2 SPORT har fået indsigt i, skrev Thomas Lund tilbage til Alistair Casey, at han havde kigget nærmere på sagen, hvor Casey helt tilbage i 2016 startede med selv at kontakte Thomas Lund, da Casey oplevede problemer med integriteten i sporten.

Her skulle BWF have spurgt Casey til, hvad han vidste omkring Joachim Persson og betting, hvor Casey den 11. marts 2016 svarede:

”Joachim Persson ringede personligt til mig og bad mig om at trække mig fra en kamp i Thailand Masters i sidste måned på grund af betting. Han ville spille tusinder på mig til at vinde kampen, og hvis jeg ikke var i stand til at vinde, skulle jeg trække mig fra kampen, så væddemålet ville blive annulleret.”

Casey delte interne beskeder med BWF

Altså kom disse oplysninger frem, før BWF i slutningen af 2016 for alvor begyndte at kigge nærmere på Joachim Perssons mulige involvering i matchfixing. BWF har ikke ønsket at kommentere detaljerne, mens Alistair Casey over tre år efter sin udtalelse heller ikke ønsker at komme nærmere ind på den del af undersøgelsen.

- BWF’s sag mod Joachim Persson er slut nu, og derfor ønsker jeg ikke at gå i detaljer omkring navne og oplysninger omkring andre end mig selv og mine personlige oplevelser med BWF. Det handler heller ikke om, jeg nu forsvarer Joachim, men jeg fremhæver, hvordan BWF har opført sig i hele det her forløb.

Joachim Persson var i sin aktive karriere med til hold-VM for Danmark. Her ses han sammen med den nuværende landstræner, Kenneth Jonassen.

Det var også Alistair Casey, der videregav screenshots fra Messenger-samtaler og WhatsApp-beskeder mellem ham og Joachim Persson, som BWF brugte i sagen, om end det igennem dem ikke blev bevist, at der var tale om matchfixing.

- På det tidspunkt fik jeg at vide, at jeg skulle give dem de oplysninger for ikke at bryde reglerne. De tog aldrig min telefon, men jeg var underlagt nogle regler i forhold til at samarbejde, og jeg ville heller ikke ende med, det gik ud over mig selv, forklarer Casey.

Joachim Persson slår igen fast, at han aldrig har været involveret i matchfixing og forklarer i den sammenhæng, at han og Alistair Casey naturligt talte sammen i den periode gennem deres kendskab til hinanden.

- Det er korrekt, jeg snakkede med Alistair, da han var i Thailand, men jeg ringede i hans funktion af træner for damesinglen Iris Wang, som jeg gerne ville have til Greve og spille, hvor jeg var sportschef. Derudover snakkede vi så om hans egen kommende modstander, og hvorvidt han kunne slå ham. Men jeg bad ham aldrig trække sig, så jeg ved ikke, hvordan historien er blevet til det.

Det var og er et stort problem, at der er en bettingkultur i sporten

Alistair Casey

Persson oplevede også problemer i sine afhøringer

Den danske hovedperson i denne sag, Joachim Persson, er desuden ikke overrasket over at høre oplysningerne om Alistair Caseys forløb. Selv har han stadig den opfattelse, at BWF kun er gået efter ham for at sende et signal udadtil, så de ville give danskeren en karantæne – koste hvad det vil.

- Den her sag har været korrupt, manipulerende, uetisk, løgnagtig og hensynsløs. Paul Scotney, der omtales som problemet i afhøringerne, har også prøvet at manipulere med mig ved at lyve over for mig. Han forsøgte at overbevise mig om, jeg havde brudt reglerne for betting på badmintonkampe, dengang det stadig var tilladt at spille på kampe, man ikke selv var involveret i.

Så sent som sidste år stillede Person op ved det individuelle DM, ligesom han for to år siden var med i 'Guldkampen' for Team Skælskør-Slagelse, da de tabte til Skovshoved i ligafinalen.

- Han gjorde det vel for at manipulere med mig og gøre mig usikker, hvilket han til dels havde succes med, om end jeg aldrig brød reglerne, siger Joachim Persson.

Udefra set kan det jo se ud til, at du og Alistair Casey nu prøver at gå sammen mod BWF?

- Det er på ingen måde tilfældet. Vi skal lige holde fast i, at han har været hovedvidnet i sagen mod mig, og han har som udgangspunkt hjulpet BWF, inden han så har trukket i land igen. Han har aldrig villet mig noget godt i den her sag, slår Persson fast og tilføjer:

- Jeg ønsker at fortælle min side af historien. Jeg føler ikke, jeg er blevet behandlet korrekt eller fair af BWF. Jeg anser det som meget problematisk, at en Integrity Unit på den måde har mulighed for at handle i strid med alt, hvad en Integrity Unit skal stå for.

Dansk vidne gav ekstra vidneudsagn

Som tidligere nævnt har BWF også brugt to danske vidner i sagen mod Persson. Et af de vidner, som BWF har brugt i sagen mod Joachim Persson, er ifølge TV 2 SPORTs oplysningerne herresinglen Hans-Kristian Vittinghus.

Hans-Kristian Vittinghus er ifølge TV 2 SPORTs oplysninger et af vidnerne i sagen.

Hans vidneudsagn skulle underbygge, at der var en betting-kultur blandt badmintonspillere, og at han havde kendt Persson gennem mange år. Herigennem vidste Vittinghus, at Persson spillede massivt på badmintonkampe, mens det stadig var lovligt, før nye regler blev indført i foråret 2016.

Interne dokumenter fra sagen viser, at BWF undervejs i forløbet formulerede et skriftligt dokument, hvor det fremgik, at alle tre vidner i sagen skulle have antydet, at Persson var involveret i betting på badmintonkampe, og at han måske spillede penge baseret på information omkring manipulation af kampe og insider-oplysninger.

Det fik Vittinghus til at indgive et ekstra vidneudsagn, hvor han understregede, at han aldrig havde givet udtryk for, at Persson havde været involveret i at matchfixe kampe. Selv har Hans-Kristian Vittinghus ikke ønsket at kommentere disse oplysninger.

Vidne A er ifølge TV 2 SPORTs oplysninger Hans-Kristian Vittinghus, mens Alistair Casey er brugt som vidne B.

Whistleblower: BWF lukker øjnene for betting- og matchfixingkultur

Da skotske Alistair Casey for tre år siden snakkede med BWF om Joachim Persson, var danskeren langt fra det eneste navn, der kom på bordet.

Casey var træner for den amerikanske damesinglespiller Iris Wang, der forsøgte at opfylde et kæmpe mål med en plads til OL. Her begyndte Casey for alvor at blive opmærksom på det, som han selv kalder en betting- og matchfixingkultur i turneringer verden over.

Alistair Casey var træner for den amerikanske damesingle Iris Wang.

- Jeg nåede at komme ud til 33 turneringer på 52 uger. Jeg var førstehåndsvidne til det hele, når jeg sad ude til alle turneringer. Jeg så mønstrene i matchfixing, og det var let at regne ud. Ved en turnering i Thailand sad alle på tribunen og bettede. Det var og er et stort problem, at der er en bettingkultur i sporten, siger Alistair Casey.

Ifølge ham skraber BWF kun overfladen med de mindre fangster og karantæner, der er blevet uddelt. Samtidig mener han, at de over to års arbejde med en ”ligegyldig” karantæne til Persson har vist, at BWF ikke har fokus det rigtige sted, og at der ikke ryddes op i sporten.

- Alle i badmintonverdenen ved, det er ren politik og et stort show. Deres agenda er, de rydder op i sporten og fortæller alle, hvad der er rigtigt og forkert. Samtidig omgås deres Integrity Unit sandheden og prøver at skrive vidneudsagn, der drejer sagen i deres retning, tilføjer Casey.

BWF truede deres egen whistleblower, da sagen blev problematisk, og det hader jeg dem for

Alistair Casey

Dialog mellem BWF og Casey

Hvis skotten ønsker at gå videre med sagen, har han mulighed for at indsende en klage over forløbet. Det oplyser BWF til TV 2 SPORT, at de har tilbudt ham.

- Vi er opmærksomme på de seneste kommentarer fra hans side, og vi er i øjeblikket i dialog med ham. Vi har endnu ikke modtaget en formel klage fra Casey, men ønsker gerne at gentage, at det er muligt for ham, hvor Casey også er inviteret til at fremsætte dokumentation, der underbygger hans påstande.

- På nuværende tidspunkt har BWF ikke modtaget nogle former for ”hårde beviser” og er derfor ikke i stand til at kommentere på spekulationer og antagelser fra hans side, skriver BWF som en del af det skriftlige svar.

Alistair Casey under det individuelle VM i 2010.

Noget tyder dog på, at det blot er et spørgsmål om tid, før det sker.

- De prøvede at bevise noget, de ikke var i stand til. De brugte mit vidneudsagn, som jeg trak tilbage. Da jeg samarbejdede med dem, var alt godt, og de to efterforskere, Paul Scotney og Andy Hines-Randle, delte endda fortrolige informationer med mig fra andre efterforskninger, hvilket synes grotesk.

- De to var ikke deres ansvar bevidste, og deres metoder var uetiske. BWF truede deres egen whistleblower, da sagen blev problematisk, og det hader jeg dem for.

TV 2 SPORT har forgæves forsøgt at få en uddybende kommentar til hele forløbet fra BWF’s involverede parter.