Analytiker skal sikre dansk OL-succes - ekspert bifalder tiltag

Badminton Danmark har de seneste år arbejdet med indsamling af data. Et arbejde, der nu intensiveres frem mod OL for at optimere chancen for succes.

Det er ofte små marginaler, der er afgørende i badminton.

I jagten på at disse marginaler i fremtiden tipper til dansk fordel, har Badminton Danmark ansat en præstationsanalytiker på deltid, som skal indsamle data, der fortæller, hvordan pointene bliver vundet og tabt.

Jeg tror på, at det er kommet for at blive

Jim Laugesen, badmintonekspert TV 2 SPORT

Det bliver eksempelvis gjort ved at registrere typer af slag, antal fejl, antal vindere og duellernes længder.

- Jeg tror, det kan være med til at kvalificere den måde, der både bliver evalueret på, men også den måde, der bliver lagt op til kampe, siger Jeppe Ludvigsen, der er forbundets analytiker.

Det er forskelligt, hvordan og hvor meget de danske landstrænere bruger det i deres arbejde med deres spillere. Jakob Høi er en af dem, der ofte benytter muligheden, når han både skal evaluere kampe, men i særdeleshed til forberedelsen.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi læner os op ad andet end intuition og mavefornemmelse, når vi spiller. Men ikke mindst om når vi træner og forbereder os. Vi har en idé om, hvad der foregår, men vi vil gerne validere eller sikre os, at den fornemmelse, vi har om spillet, er rigtig – og måske nogle gange få den på kinden om, at spillet altså bliver afgjort på andre steder.

- Forhåbentlig kan vi accelerere forståelsen for spillet og accelerere det taktiske indblik i os selv og i de globale tendenser. Men selvfølgelig også i specifikke modstandere, og det er jo der, vi gerne vil være, så vi ved noget om ham og kender ham, siger Jakob Høi.

Herredoublen med Kim Astrup og Anders Skaarup hører i dagligdagen til under Jakob Høis vinger, og de har i fællesskab skabt et samarbejde, hvor præstationsanalyse nu er lige så stor en del af dagligdagen som arbejdet med mentaltræning.

- Jeg synes specielt, at når vi ser noget video på vores modstandere, så giver det noget parathed og bevidsthed omkring, hvordan de spiller, så vi kan forberede os på de ting og gå lidt ekstra hårdt på nogle ting, fordi vi har set det på video, og der er en stor sandsynlighed for, at de vil gøre det igen mod os, siger Kim Astrup.

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen er umiddelbart positiv over for tiltaget - hvis det bliver brugt rigtigt.

- De kan bruge det i kampsituationer, hvor de kan aflæse deres modstandere via video, og det har de jo gjort inden kampene. Det vil sige, at de kender deres vaneslag og hvordan, de vil slå i pressede situationer.

- Det har fyldt noget i nogle år, men det bliver mere og mere professionelt. Jeg tror på, at det er kommet for at blive. Hvis man kan få den fordel, når man går på en bane, så har man tænkt på at bruge den. Det bliver bestemt noget, man bruger i fremtiden, siger Jim Laugesen.

Team Danmark spiller vigtig rolle

Indsamling af data er ikke noget nyt fænomen i sport. Det er i efterhånden mange år blevet brugt i forskellige sportsgrene i USA, mens fodbold i Europa også er langt fremme.

Men inden for de seneste år er det også nået ud til en lang række andre sportsgrene som håndbold, svømning og altså badminton, og inden for landets grænser er det i høj grad takket være Team Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at det er vejen frem. Nu bevæger vi os over i en tid, hvor det er normalt at opsamle data. Det er normalt at bruge ikke mindst video, men også større datamængder, som træneren kan hive frem fra værktøjskassen, siger Christian Kejser, der er præstationsanalytiker i Team Danmark.

Man kan godt stirre sig lidt blind på sin modstander og de ting, de gør

Anders Skaarup

Christian Kejser fortæller dog, at forholdet til præstationsanalyse er meget individuelt, og de derfor ikke kan og vil bestemme i hvor stort et omfang, det bliver brugt.

- Det er et redskab, som de kan tage op ad værktøjskassen og bruge, hvis de ser en værdi i det. Vi tror på, at det at have mere viden – mere kvalificeret viden – kan give et bedre grundlag for en taktik eller gameplan.

- Det kan give noget hjemmearbejde, hvis vi identificerer nogle områder af spillet, som vi simpelthen er for dårlige til, eller som vi skal forbedre os på. Eller hvis vi ser nogle nye trends, som vi skal forbedre os på hjemme på træningsbanen, siger Christian Kejser.

Kim Astrup og Anders Skaarup har ved hjælp af præstationsanalyse fundet elementer ved deres spil, som skulle laves om. Eksempelvis var det en "øjenåbner", da de fandt ud af, at de tabte to ud af tre dueller, når de løftede boldene.

- Vi har tidligere været et af de mest defensive par, og jeg har især løftet utroligt meget. Det er ikke, fordi jeg ikke løfter mere, men vi prøver at arbejde med det, at vi har nogle flere løsninger end bare at smide den op i luften, siger Anders Skaarup.

Analyser skal bruges varsomt

Men selvom de danske landstrænere og spillere nu har fået et ekstra vågen i jagten på de små marginaler, så er det fortsat noget, der skal bruges med en vis omhu.

- Man kan godt stirre sig lidt blind på sin modstander og de ting, de gør – og hvis de så også har set video og vil prøve at ændre på nogle ting, så kan man godt stirre sig lidt blind på noget af det, de har gjort på os i tidligere kampe. Men så må man også have en plan B klar, siger Anders Skaarup.

Team Danmark pointerer også, at det blot er et af mange redskaber, som der nu er til rådig. Det er ikke meningen, at spillerne skal lægge deres intuitioner til side og basere hele deres spil på den indsamlede data.

- Vi vil nødigt have, at vores spillere og atleter bliver robotter. Det er et værktøj, som er med til at sikre, at deres mavefornemmelser eller deres føling i forhold til forberedelse eller evaluering af kamp er optimal. De har lige så meget fokus på præstationsanalyse, som de har på deres kost, søvn eller styrketræning, siger Christian Kejser.

Desuden skal man være opmærksom på, at alle registreringer er foretaget af en person. Derfor skal der også være plads til uenigheder i forhold til den indsamlede data.

- Der ligger en subjektiv vurdering. Så snart vi har trykket på en knap, så tager vi et valg om, at det er sådan her, det er foregået. Det er ét sæt øjne, der tager vurderingen, men det kan være, at dem, der skal bruge det har en anden vurdering, siger Jakob Høi.

Men landstræneren behøver ikke være bekymret. Jeppe Ludvigsen garanterer, at hans registreringer er rigtige.

- Det er kun så korrekt, som ham der sidder og trykker, så jeg vil sige, at det er 100 procent korrekt, siger Jeppe Ludvigsen.