Badminton

En VM-oplevelse for livet: - Så render en lille grønlænder som mig rundt derinde

Grønland kæmper med om placeringerne fra 29-31 ved VM for hold, men det er ikke resultatet, der er afgørende for spillerne.

De danske badmintonstjerner er ikke de eneste dansktalende spillere, der stiller op ved Sudirman Cup (VM for blandede hold, red.) i den kinesiske by Nanning.

Klædt i rødt og hvidt og som en del af kongeriget Danmark finder man således også Grønland, der stiller op i gruppe fire, hvor de har mødt Macau og Kasakhstan om placeringerne fra 29-31.

Det føles nogle gange helt latterligt, at folk vil have taget billeder med os. Vi er nobody

Jens-Frederik Nielsen, badmintonspiller fra Grønland

Nok er niveauet væsentlig lavere end hos de bedste, men derudover er der ikke meget, der adskiller de grønlandske spillere fra den store scene. Hallen er den samme, forholdene er de samme, og så har de muligheden for at være sportsstjerner for en uge.

- Vi har ikke oplevet sådan noget her før. Vi ved jo godt, vi ikke er stjerner. Vi ved godt, hvor vores niveau ligger. Det er lidt mærkeligt, for vi bliver jo behandlet på samme måde, siger Jens-Frederik Nielsen, der er en del af det grønlandske landshold.

'Jeg stod og fik helt kuldegysninger'

Den 27-årige badmintonspiller er født og opvokset på Grønland. Hans mor er grønlænder, og hans far kom til Grønland som 10-årig.

Jens-Frederik Nielsen spillede både herresingle og herredouble i begge Grønlands kampe ved VM, hvor han tabte. Men selvom Grønland forlader VM med to nederlag på 0-5 og 1-4, så har hele oplevelsen været et minde for livet.

- Første kampe spillede jeg, mens Kina også spillede i hallen. Der var hjernedødt meget larm i hallen. Jeg stod og fik helt kuldegysninger inde på banen, selvom det slet ikke handlede om mig.

- Det er fandeme fedt. Prøv at tænk, sådan en lille grønlænder som mig, der render rundt derinde. Det er jo fedt nok, ikke?, lyder det efterfulgt af et stort grin.

Økonomien på plads få måneder før

Grønland, der har omkring 55.000 indbyggere, har tidligere været repræsenteret ved Sudirman Cup, men det er Jens-Frederik Nielsens debut ved sådan en stor turnering.

Jens-Frederik Nielsen på vej ind til sin tredje VM-kamp.

Op til turneringen var det slet ikke sikkert, at de grønlandske spillere kom afsted. Først i månederne op til stod det klart, at Elite Sport Greenland ville finansiere den afgørende del, efter holdet havde søgt en sponsor i lang tid.

- Når sådan en mulighed kommer, tænker man ikke så meget i medaljer og niveau, så tænker man, man gerne vil ud og prøve sig selv af.

- Vi giver den et skud. Vi går ind og dør med skoene på. Bare fordi vi er en lilleputnation, vil vi ikke bare tabe. Jeg er ikke interesseret i bare at komme ind og blive kørt over. Men jeg ved godt, det er en mulighed, lød det inden sidste gruppekamp mod Kasakhstan.

Selfie med de største stjerner

På spillerhotellet har grønlænderne boet under rigtig fine forhold, der har været identiske med selv de største stjerner.

Men når man selv spiller på et niveau, der måske svarer til den danske 3. division, så er man ikke for fin til at spørge stjernerne om en selfie til evigt minde. Derfor er både verdensmesteren fra 2017, danske Viktor Axelsen, og den kinesiske OL-guldvinder Chen Long blevet foreviget på mobiltelefonen.

Flere af de grønlandske spillere sammen med OL-guldvinderen Chen Long.

- Når vi tør at spørge, så gør vi det, for det er kæmpestort, lyder det næsten lidt genert.

De har dog også oplevet, hvordan de største stjerner og den danske lejr har haft en meget professionel tilgang til mesterskabet. Alligevel har der lige været tid til at snakke jagt, en grønlandsk specialitet, med doublespilleren Anders Skaarup.

- Så skulle vi lige måle, hvem der har skudt det største dyr. Der vinder Grønland suverænt, vil jeg så sige. Skaarup havde svært ved at finde de rigtige beviser, griner Jens-Frederik Nielsen.

Kinesisk TV lavede langt studie om Grønland

Og mens de grønlandske spillere selv finder det interessant at gå blandt stjernerne, så har Kina også set sig lun på historien om Grønlands deltagelse ved VM.

Derfor lavede de tirsdag aften en times lang udsendelse om Grønland og flere af spillerne foran flere hundrede millioner seere, mens også Jens-Frederik Nielsen blev interviewet af den kinesiske presse.

- Det føles nogle gange helt latterligt, at folk vil have taget billeder med os. Vi er nobody. Så står lille mig der, og de internationale medier stiller spørgsmål i mixed zone, ligesom Grønland skulle i kinesisk TV. Det er jo surrealistisk og lidt latterligt, men samtidig også ret sjovt.

- I sidste ende er det hele jo bare kæmpe stort. Jeg er grønlænder, og jeg er stolt af at repræsentere Grønland ude i verden. Forhåbentlig kan det her også inspirere en masse unge derhjemme.