Badminton

Kræftramte Lee Chong Wei stopper

Lee Chong Wei fortalte om sit karrierestop på et pressemøde.  Lai Seng Sin / Ritzau Scanpix

Den tidligere verdensetter Lee Chong Wei har kæmpet for at gøre comeback, men nu indstiller han sin badmintonkarriere.

Den trefoldige OL- og VM-sølvvinder Lee Chong Wei har spillet sin sidste badmintonkamp på topniveau.

Den malaysiske badmintonstjerne blev i sommeren 2018 ramt af en kræftsygdom i næsen, og siden har han forgæves kæmpet for at vende tilbage til badmintonbanen. Ambitionen har været deltagelse ved OL 2020, men på et pressemøde hjemme i Malaysia fortalte en tydeligt rørt Lee Chong Wei, at han indstiller sin karriere.

- Det har været en svær beslutning at stoppe. Jeg elsker virkelig denne sport, men den er meget krævende. Jeg takker alle malaysiere for de sidste 19 år, siger Lee Chong Wei.

Lee Chong Wei var meget rørt, da han offentliggjorde sit karrierestop.

36-årige Lee Chong Wei spillede sin sidste kamp ved Indonesia Open i 2018, hvor han tabte semifinalen til Kento Momota med 23-21, 21-12.

Siden han blev ramt af kræftsygdommen, har Lee Chong Wei kæmpet for at vende tilbage til sin elskede sport. Efter behandlinger for sygdommen har han flere gange talt om et comeback, men hver gang har den tidligere verdensetter opgivet at stille op.

På torsdagens pressemøde fortalte han, at han ikke har trænet siden april.

Lee Chong Wei er en af de største stjerner, der nogensinde har betrådt en badmintonbane

Jim Laugesen, badmintonekspert på TV 2 SPORT

Først måtte Lee Chong Wei melde fra til All England i 2019, og senere på foråret måtte han også droppe planerne om at forsvare sin titel på hjemmebane i Malaysia Open. Læger frarådede nemlig Lee Chong Wei at spille for at undgå at stresse kroppen. I stedet mødte Lee Chong Wei op ved præmieceremonien efter finalen, hvor publikum gav ham en meget varm velkomst, inden han fik taget et billede sammen med finalisterne Lin Dan og Chen Long.

Chen Long og Lin Dan ville gerne have taget billeder med Lee Chong Wei.

Lee Chong Wei har været professionel siden år 2000. Han nåede at vinde 715 badmintonkampe og 69 turneringer. Derudover har han spillet sig i finalen ved OL i 2008, 2012 og 2016 samt ved VM i 2011, 2013 og 2015.

- Lee Chong Wei er en af de største stjerner, der nogensinde har betrådt en badmintonbane. Hans resultater står fuldstændig for sig selv. Han er en af de mest vindende badmintonspillere nogensinde, og hvis ikke Lin Dan var kommet til verden, så havde Lee Chong Wei været den største stjerne gennem tiderne, fortæller TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

- Hans spillestil var eksplosiv og hurtig, og sammen med Lin Dan har han bragt spillet et helt fantastisk sted hen. De to har spillet nogle af de mest legendariske finaler, der er spillet. Lee Chong Wei var også en del af den bedste singleårgang nogensinder, og så hører det også med til hans historie, at han var blevet lovet en officiel Lee Chong Wei-dag i Malaysia, hvis han havde vundet VM eller OL. Det siger noget om hans betydning, siger Jim Laugesen og fastslår:

- Han vil blive savnet på den internationale badmintonscene.