Badminton

Dommer dømte dansker for regel, der blev fjernet for lang tid siden

I en af de store turneringer på World Touren måtte overdommeren på banen, da kampens servedommer brugte en regel, der ikke længere eksisterer.

Badmintonsportens største stjerner stod i kø for at kritisere de nye serveregler, både før og efter de blev taget i brug ved German Open i marts 2018.

Torsdag morgen oplevede den danske mixed double med Mathias Christiansen og Alexandra Bøje midlertidigt, at de halvandet år gamle regler igen var i spil. Servedommeren dømte fejl på Alexandra Bøje og markerede, at hendes ketcher ikke pegede nedad, da hun ramte bolden.

- Det er en grotesk situation, at vi har en servedommer, som giver et signal, der ikke længere er en del af reglerne, lød det fra TV 2 SPORTs badmintonkommentator Kristoffer Møldrup.

Problemet var bare, at den regel blev fjernet, da man ændrede reglerne. Hvor det tidligere hed, at bolden skulle træffes under livet - eller mere populært det nederste ribben, mens ketcherhovedet også skulle pege nedad, så indførte man en fast servehøjde, hvor bolden bare skulle rammes under 115 centimeter.

Overdommer kaldt ind på banen

Dermed må man altså ramme bolden præcis, som man har lyst til, bare det er under 1,15 meter. Fejlen fik naturligvis danskerne til at reagere, og da kampens dommer var i tvivl om, hvad han skulle gøre, blev turneringens overdommer, tyske Carsten Koch, kaldt på banen.

Han forklarede, at bolden skulle spilles om, da der blev brugt en ikke-eksisterende regel. Desuden slog han et smut forbi servedommeren, som han lige forklarede, at den regel ikke længere er gyldig.

Servedommeren kigger igennem de to plexiglas med to sorte streger, og her skal hele bolden så være under, når den rammes.

- Desværre er det ikke overraskende for mig, at sådan noget stadig kan ske på højeste niveau i badminton. Jeg har i flere år været fortaler for, at man har et professionelt korps af dommere til de her turneringer. Der sker for mange fejl. Vi så det i sidste uge i Indonesia Open, og nu ser vi det igen i Japan, hvor nogle dommere simpelthen ikke kan reglerne, lyder det fra TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

Ekspert: På tide at blive professionelle

Han slår samtidig fast, at kritikken ikke kun er rettet direkte mod dommerne, der selv må betale store dele af omkostningerne, når de rejser rundt i verden. For dem er det på ingen måde en plusforretning, da det internationale badmintonforbund, BWF, betragter det som "en oplevelse" at få lov at rejse rundt i verden og dømme store turneringer. Det er ikke noget, BWF vil betale i dyre domme for.

- BWF må simpelthen kigge på, om tiden ikke er inde til at blive professionelle som i mange andre sportsgrene, siger Jim Laugesen.

TV 2 SPORT forsøgte under VM i august sidste år at få en kommentar fra BWF om, hvad de præcis vil gøre for at forbedre dommerniveauet fremover. De ønskede dog ikke at gå ind i konkrete detaljer, men slog i stedet fast, at de "gør meget" for at udvikle og uddanne dommerne.

Situationen opstod ved stillingen 3-3 i første sæt. Danskerne endte med at tabe opgøret 21-23, 17-21.