Badminton

Assisterende landstræner fyret for upassende sprogbrug

Badminton Danmark har fyret den assisterende landstræner Kim Nielsen. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger sker det med udgangspunkt i hans træningsmetoder.

Den assisterende landstræner i badminton, Kim Nielsen, er færdig med øjeblikkelig virkning. Det har Badminton Danmark torsdag meldt ud i en pressemeddelelse, hvor de dog ikke svarer på, hvorfor han er færdig.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger har Badminton Danmark fyret Kim Nielsen, der primært har haft ansvaret for de danske damesingler samt enkelte damedoubler.

Jeg kan godt bekræfte, at min opsigelse til Badminton Danmark var på grund af forholdet til Kim Nielsen

Natalia Koch Rohde, tidligere damesinglespiller på landsholdet

Det sker på baggrund af hans træningsmetoder og måde at være på over for damespillerne. Ingen ønsker at stå frem med sin konkrete historie, men en lang række personer i badmintonmiljøet fortæller uafhængigt af hinanden, at han har talt både grimt og nedsættende til flere spillere. Nogle spillere har ikke følt sig værdsat.

Ligeledes har han ifølge flere kilder haft en sjofel tone og udsat spillere for bemærkninger, der har været langt over grænsen set i lyset af hans rolle som træner.

TV 2 SPORT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Kim Nielsen selv. Sportschef Jens Meibom vil ikke kommentere på den konkrete fyring, men siger generelt:

- Vi accepterer overordnet ikke vulgær snak eller krænkende adfærd. Vi tager alle henvendelser omkring samarbejdsvanskeligheder eller dårlig kommunikation meget alvorligt. Vi tager fat i det, når vi hører om det og agerer både ansvarsfuldt og afbalanceret.

Derudover vil sportschef Jens Meibom ikke udtale sig om hverken forløbet, beslutningen eller hvordan folk har reageret på beslutningen.

En hård og dedikeret træner, der gik over grænsen

Kim Nielsen, der blev ansat efter OL i 2016, har været en træner, der har viet sit liv til jobbet som assisterende landstræner. Hans dedikation, indlevelse og resultater har ikke været til at tage fejl af. Det slår kilderne også fast. Men for mange er han trådt langt over grænsen for, hvad man kan tillade sig i trænerjobbet.

Flere kilder nævner over for TV 2 SPORT, at han ikke har mestret at finde den enkelte spillers grænse, ligesom han har gjort det klart for de spillere, som han har trænet, hvordan hierarkiet har været.

Flere damespillere er desuden stoppet på landsholdstræningen under hans ledelse.

Senest var det 20-årige Michelle Skødstrup, et af Danmarks største talenter på damesiden, der valgte at stoppe. Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger var en stor del af grunden netop Kim Nielsen, men det er ikke lykkes at få kontakt til Skødstrup, da hun er ude at rejse.

Stoppede på landsholdet på grund af Kim Nielsen

En anden spiller, der også stoppede under Kim Nielsens ledelse, var den dengang 22-årige Natalia Koch Rohde.

Midt i juni 2018 meldte hun pludselig ud, at hun med øjeblikkelig virkning var færdig på landsholdstræningen i Brøndby. Hun var ærgerlig over at måtte træffe beslutningen, men hun ønskede ikke at gå i detaljer om, hvorfor hun stoppede.

Kilder fra andre steder i badmintonmiljøet har fortalt til TV 2 SPORT, at det var gentagende negative oplevelser med den nu fyrede assisterende landstræner, der fik bægeret til at flyde over for Koch Rohde. Flere gange skulle Kim Nielsen være gået langt over hendes grænse med upassende kommentarer.

Det giver ingen mening at stoppe samarbejdet med en landstræner på nuværende tidspunkt

Jim Laugesen, badmintonekspert hos TV 2 SPORT

Godt et år senere ønsker Natalia Koch Rohde stadig ikke at fortæller konkrete historier fra tiden under Kim Nielsen, men hun slår fast, at det var på grund af ham, hun stoppede på landsholdet.

- Jeg vil ikke gå i detaljer om mit eget forløb, men jeg kan godt bekræfte, at min opsigelse til Badminton Danmark var på grund af forholdet til Kim Nielsen, siger Natalia Koch Rohde.

Ekspert: Tidspunktet giver ingen mening

For bare en måned siden var Kim Nielsen med på sidelinjen, da de danske landsholdsspillere var til VM. Her stod han med hovedansvaret for damesinglen Mia Blichfeldt, som imponerede med en VM-kvartfinale, hvor hun ovenikøbet var få point fra en plads i semifinalen.

Netop Mia Blichfeldt har flere gange udtryk sin glæde over at have Kim Nielsen som sin træner.

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen slår fast, at han ikke kan kommentere på den konkrete sag og detaljerne, da ingen ønsker at stå frem med yderligere oplysninger i sagen. Udefra set virker timingen dog besynderlig.

- Det giver ingen mening at stoppe samarbejdet med en landstræner på nuværende tidspunkt - midt i en OL-sæson. Det er mystisk, når han eksempelvis lige har bragt Mia Blichfeldt i spil til noget stort efter et flot VM.

- Så må der virkelig ligge noget alvorligt bag, før man tager den konsekvens, siger Jim Laugesen.

Over for Jyllands-Posten bekræfter direktør i Team Danmark, Lone Hansen, at Badminton Danmark har ageret i en personalesag. En sag, som hun betragter som kompliceret.

- Dette er et eksempel på, at der er meget på spil, når man arbejder med eliteidræt. I disse miljøer kan jargonen og tonen være skarp, og det er så vores opgave at sørge for, at den ikke bliver for skarp. Der bliver altid samlet korrekt op på ting, som gør, at topatleter ikke trives eller ikke er trygge, forklarer Lone Hansen til Jyllands-Posten.

Det bliver Jakob Høi fra landstrænerteamet, der midlertidigt overtager ansvaret for Kim Nielsens spillere, indtil Badminton Danmark får ansat en ny træner.