Badminton

Ekspert griner af 'søforklaring', efter overdommer bad stjerne trække sig

Verdens nummer tre, kinesiske Shi Yuqi, stillede op mod sin landsmand, selvom han var skadet. Det internationale badmintonforbund har lukket sagen.

Det vakte stor opsigt, da den kinesiske stjerne Shi Yuqi i sidste måned stillede op til Super 1000-turneringen China Open på hjemmebane, hvor lodtrækningen havde parret ham med landsmanden Lu Guangzu i første runde.

Præcis to måneder forinden var han således løbet ind i en alvorlig ankelskade, der blandt andet har holdt ham ude af VM. En skade, der tydeligvis stadig prægede ham i høj grad.

Shi Yuqi måtte trække sig efter 13 dueller i en kamp mod Anders Antonsen.

Shi Yuqi kunne på ingen måde bevæge sig på banen i China Open. Faktisk var det så tydeligt, at turneringens overdommer meget usædvanligt valgte at gå på banen mellem første og andet sæt, hvor han bad kineseren trække sig fra kampen. Samtidig slog overdommeren fast, at han ville indrapportere kineseren for ikke at kunne yde sit bedste.

Shi Yuqi ignorerede "rådet" og spillede kampen færdig, hvor han på et kvarter tabte 5-21, 9-21. I en mail til TV 2 SPORT slår det internationale badmintonforbund (BWF) nu fast, at der - trods advarslen - ikke bliver gjort mere i sagen, der dermed er lukket.

En vennetjeneste mellem to landsmænd?

Badmintonekspert Jim Laugesen var efter episoden ikke i tvivl om, at Shi Yuqi antageligvis kun stillede op, fordi lodtrækningen havde sikret et møde med landsmanden Lu Guangzu. Derfor var der formentlig tale om en decideret ”vennetjeneste” mellem to landsmænd i en af de største turneringer på World Touren.

Shi Yuqi fratog en anden spiller/reserve mulighed for at deltage i turneringen og gav sin landsmand en gratis plads i anden runde. Samtidig sikrede han sig selv point til verdensranglisten og OL-kvalifikationen i kraft af China Opens status som Super 1000-turnering.

I BWF's mailsvar til TV 2 SPORT skriver forbundet, at de altid vil råde en spiller til ikke at gå på banen, hvis personen er skadet. Det er dog ikke "direkte mod reglerne" at stille op med en skade.

- BWF's referee (overdommer, red.) har muligheden for at gribe ind, hvis det vurderes, at spilleren tydeligvis sætter sig selv i fare for at få en alvorlig skade. Men en skade, der forhindrer en spiller i at yde sit maksimale, er ikke alene grunden til, at en referee tvinger spilleren til at stoppe. Det indebærer meget vanskelige vurderinger, lyder det.

Jeg kan kun grine af deres forklaringer, men jeg er ikke overrasket

Jim Laugesen, badmintonekspert

BWF: - Han spillede kun for sine egne point

Samtidig afviser BWF, at de har Shi Yuqi mistænkt for at spille, fordi han ville hjælpe sin landsmand.

- Det er værd at bemærke, hvilket han ikke er mistænkt for i dette tilfælde, at hvis en spiller bevidst ikke yder sit bedste med det formål at opnå andre fordele, såsom at tabe med vilje til en landsmand for at sikre ham flere point (...), vil det være et klart brud på BWF's regler.

Første sæt blev afgjort på seks minutter, mens hele kampen var afsluttet på et kvarter.

Svaret fik TV 2 SPORT til spørge BWF, om deres vurdering omkring en mulig vennetjeneste i situationen:

Mange i badmintonmiljøet snakker om kampen, og at Shi Yuqi kun stod på banen, fordi han bevidst kunne hjælpe en landsmand videre til anden runde. Er det noget, BWF kan genkende i situationen?

- Vores svar er givet ud fra det klare faktum, at det er meget kendt, at atleten ikke spillede for at opnå en fordel for andre - kun for at sikre sine egne point. Han hævdede under og efter kampen, at han var klar til at spille, selvom han var klar over, han var langt under sit normale niveau. Dette afspejles også i overdommerens rapport.

- Vores oprindelige svar er udelukkende baseret på den præmis, skriver BWF og slår fast, at havde der været tegn på matchfixing eller andre forkerte handlinger, så ville de slet ikke have svaret på forespørgslen, fordi de så havde haft en undersøgelse i gang.

Ekspert griner af søforklaringer

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen anerkender præmissen om, at Shi Yuqi både har tjent en smule ranglistepoint til sig selv og lidt penge ved at stille op. Det ændrer dog ikke ved det overordnede billede af kampen, hvor det var tydeligt for enhver, at kineseren ikke kunne spille med en meget skadet ankel.

Derfor holder han stadig fast i at kalde det en vennetjeneste, ligesom han mener, det er yderst usportsligt og skadeligt for sporten.

- Den her sport har så mange gode ting, og de bliver ved med at grave deres egen grav, sagde Jim Laugesen lige efter situationen, hvor han efterlyste, at BWF trådte i karakter, når de havde et konkret eksempel på video og en overdommer, der havde været på banen.

Det blev dog ikke tilfældet.

- Jeg kan kun grine af deres forklaringer, men jeg er ikke overrasket. Kina er så stor en nation, de ikke tør røre, så jeg nu i en årrække har hørt den ene søforklaring efter den anden. Det ville være mere overraskende, hvis der skete noget, for BWF har så meget berøringsangst med de her ting.

- Hvis man skal tro på, der skal ske ændringer, skal tingene køre på en anden måde. Lige nu har vi et system, hvor de personer, der tager beslutningerne og laver reglerne, er valgt ind af alverdens forbund rundt omkring i verden. Det vil sige, de i princippet skal straffe dem, der ansætter eller udpeger dem, og det sker ikke, siger Jim Laugesen.

Spillerne agerer efter reglerne

Badmintoneksperten slår dog samtidig fast, at kinesiske Shi Yuqi har ageret hundrede procent korrekt under reglerne - omend det var usportsligt.

Der er efterhånden et utal af tilfælde, hvor spillere er gået på banen uden et mål om at vinde kampen - uanset om det har været mod landsmænd eller ej - blot for at sikre point for at spille første runde.

Shi Yuqi var dog ifølge reglerne tvunget til at gennemføre hele kampen, hvis han også selv ville have verdensranglistepoint med fra opgøret, da det var en kamp mellem to landsmænd. Ellers kan man i princippet blot spille én duel og stadig få sine point, selvom man trækker sig.

- Det er ikke godt for sporten, og hvis man ikke laver systemet eller reglerne om, så skal vi lære at leve med det her. Så længe OL samtidig er et stort mål for alle spillere, så er ingen villige til at tabe point, og de er specielt ikke villige til at give "gratis" point til spillere fra andre lande, der kan komme ind i turneringen og overtage deres plads. Så vil de hellere stille op og trække sig med en skade.

- Mit klare råd er, at reglerne omkring pointsystemet ændres, så det ikke kan betale sig at stille op i første runde, hvis du er skadet, slår Jim Laugesen fast.