Badminton

Badmintonstjerne testet positiv for doping - frifindes efter bøf-forklaring

Thailands Ratchanok Intanon slipper for en dopingstraf. Chalinee Thirasupa / Ritzau Scanpix

Verdens femtebedste kvindelige badmintonspiller, Ratchanok Intanon, fra Thailand er blevet frifundet fra dopinganklagen mod hende.

Thailands bedste kvindelige badmintonspiller slipper for en dopingstraf, selvom hun er testet positiv for at bruge stoffet clenbuterol.

Den 24-årige tidligere verdensetter frifindes, da hun har bevist, at stoffet blev indtaget via kontamineret kød.

Det skriver det internationale badmintonforbund (BWF) i en pressemeddelelse.

- Det etiske høringspanel har besluttet, at Ratchanok Intanon begik en overtrædelse af antidopingreglementet.

- Men da atleten var i stand til at bevise, at hendes uheldige analytiske fund (AAF) var relateret til indtagelsen af kontamineret kød forurenet med clenbuterol, blev det besluttet, at hun ikke havde nogen skyld eller uagtsomhed i forbindelse med overtrædelsen.

Intanon får derfor lov til fortsat at spille badminton og deltage i turneringer.

Det er ikke første gang, at badmintonstjernen bliver frifundet efter indtagelsen af ulovlige midler.

I 2016 blev Intanon renset op til de olympiske lege i Rio de Janeiro, efter hun var blevet testet positiv for stoffet corticosteroid. Her forklarede hendes hold, at indtagelsen af stoffet var sket i forbindelse med en indsprøjtning, der skulle hjælpe hende af med en knæskade.

Cykelstjerne fik straf på to år for samme forseelse

Tilbage i 2012 fik Alberto Contador, der i sin tid kørte for det danske cykelhold Team Saxo Bank, en straf på to år for samme forseelse.

Han blev ligeledes testet positiv for at indtage stoffet clenbuterol, og ligesom Ratchanok forklarede den spanske cykelrytter sig med, at indtagelsen af stoffet var sket, da han havde spist en bøf.

Den forklaring godtog den internationale sportsdomstol (CAS) ikke, og derfor fik Contador en straf på to år.

Den eneste forskel på disse to situationer er, at Intanon tilsyneladende kunne bevise sin bøf-forklaring, hvilket Contador ikke havde mulighed for.

I 2013 blev Tinkoff Saxo-rytteren Michael Rogers frifundet for indtagelsen af clenbuterol. Han begrundede også indtagelsen af stoffet med en bøf fra Kina, og da han kunne bevise, at han havde kørt et cykelløb i Kina i den periode, blev han frifundet.