Badminton

Chokeret ekspert kaldte det uhørt - nu forklarer Antonsen 'småpinlig' episode

Anders Antonsen vidste ikke, han skulle vinde i to sæt for at gå videre ved sæsonfinalen. Nu prøver han at forklare, hvordan det kunne gå galt.

Flere eksperter var chokerede og kaldte det både ’uhørt og pinligt’, at den danske herresingle Anders Antonsen ikke selv var klar over, han skulle vinde sidste gruppekamp ved sæsonfinalen i to sæt for at avancere til semifinalen.

22-årige Antonsen vandt kampen over Tzu Wei Wang, men sejren kom først i hus over tre sæt. Det betød, at danskeren i stedet sluttede sidst i gruppen - én sætsejr fra semifinalen i en af årets største turneringer.

I sidste ende har jeg jo selv ansvaret for min karriere

Anders Antonsen

I et interview lige efter kampen fortalte den danske verdenstreer, at han lige havde fundet ud af, hvordan scenariet var. Samtidig så han ud til at have svært ved at finde en grimasse, der kunne passe. Et par timer senere sætter han nu flere ord på sine tanker omkring det hele.

- Det er lidt småpinligt at stå der og være forvirret. Selvfølgelig er det for ringe, og vi er begge to pisse træt af det. Vi ville ønske, vi kunne lave det om, siger Anders Antonsen til TV 2 SPORT.

Med ”vi” mener han både ham selv og assisterende landstræner Jesper Hovgaard.

- Lige siden Jesper og jeg kom hjem til hotellet, har vi prøvet at finde ud af, hvor vi er gået fejl af hinanden i det her. Det er ikke fordi, jeg gik på banen, uden vi havde drøftet scenarierne. Vi var bare begge to helt sikre på, at vi troede og vidste det samme.

- Hvor fanden den lige er smuttet, det er nok en længere historie. Grundlæggende er vi bare pisse trætte af det begge to, siger Anders Antonsen.

Ingen peger fingre ad hinanden

Samme historie kommer fra den assisterende landstræner, der slår fast, at ingen parter peger fingre ad hinanden.

Personligt havde han styr på, at Antonsen var tvunget til at vinde i to sæt. På banen troede VM-sølvvinderen dog, at en sejr i tre sæt var nok. Et eller andet sted under kommunikationen i optakten var det gået galt.

- Sådan en situation sætter da lidt min faglighed på spil udefra set, og det er jeg da mega træt af. Der var ingen tvivl om, at jeg vidste, han skulle vinde i to sæt for at gå videre. Det var jeg også hundrede procent overbevist om, at Anders selv var klar over ud fra vores samtaler tidligere på dagen.

- Set i bakspejlet må jeg også bare konstatere, at kommunikation kan være en svær størrelse, og derfor er det virkelig vigtigt, man altid sikrer sig, at modtageren forstår budskabet på samme måde. Dybest set er det bare drønærgerligt, at Anders har tolket min ord på en anden måde. Det ærgrer vi os begge over og lærer af, siger Jesper Hovgaard.

Antonsen med besked til assisterende landstræner Jesper Hovgaard.

Ekspert var chokeret

Det blev en dyr lærdom for parterne - og specielt manden på banen. TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen holdt da heller ikke igen, da han hørte de første udtalelser fra den danske herresingle lige efter kampen.

- Jeg er mildest talt i chok. Vi har gået med den her viden, siden Anders gik fra banen i går. Der bliver skrevet og snakket i medierne om, hvad der skal til, før han kan gå i semifinalen, og så har de ikke engang selv styr på det, lød det fra Jim Laugesen, inden tingene nu bliver uddybet fra parterne selv.

Efter Antonsen havde lavet et forrygende comeback, overlevet fire sætbolde og vundet første sæt 23-21, fik han en forfærdelig start på andet sæt, hvor han kom bagud 0-7 og senere 5-17.

Generelt så danskeren ikke ud til at spille, som gjaldt sættet hans liv i turneringen. Sidste bold til 12-21 blev desuden slået nærmest bevidst ud over sidelinjen for at være helt klar til tredje sæt.

Opdagede "problem" inden tredje sæt

Mellem andet og tredje sæt spurgte han så Jesper Hovgaard, hvorvidt de var enige om, at en sejr i tre sæt ville sende Antonsen videre til semifinalen. Det spørgsmål afværgerede den assisterende landstræner med at slå fast, de kunne snakke om det efter kampen. På daværende tidspunkt var det også for sent at rette op på skaden.

- Det går lidt op for mig, der er et problem i tredje sæt, da jeg siger til Jesper: ”Så er det nu. Nu er det alt ind for at gå videre.” Så kan jeg se, Jesper lige stopper op et sekund og tænker over, hvad jeg siger, forklarer Antonsen.

Her var den assisterende landstræner altså klar over, at danskeren skulle vinde i to sæt, mens Jonatan Christie skulle tabe til Kento Momota i to sæt. Sidstnævnte resultat kom i hus, mens Antonsen nærmede sig afslutningen på sit første sæt.

- Jeg havde selv en idé om, at hvis Christie tabte i to sæt, skulle jeg bare vinde i tre, hvilket viste sig at være forkert. Jeg bemærker også, Christie taber og tænker så, jeg bare skal vinde. Det er først midt i tredje sæt af min kamp, det går op for os, at vi ikke ved og tænker det samme om scenariet. Efter kampen får jeg så min frygt bekræftet.

Antonsen: - Jeg har ansvaret for min karriere

Hvem har ansvaret for, at sådan noget kan ske?

- Havde vi ikke snakket eller drøftet scenarier inden, havde det været en anden snak. Vi har snakket om forskellige scenarier og begge troet, vi var enige om, hvordan det var. Af en eller anden grund er jeg gået ind med en anden opfattelse.

- Så jeg synes ikke, man kan lægge ansvaret på en af os. I sidste ende har jeg jo selv ansvaret for min karriere, så jeg tager den sgu egentlig gerne selv, hvis der skal placeres et ansvar.

Betød det ikke noget for den taktik, du lagde, at du skulle gå efter en sejr i to sæt?

- Om jeg skulle vinde i to eller tre sæt, så går jeg aldrig bevidst ind og kommer bagud 0-7. Vi har jo snakket om, hvad der skal gøres, og selvfølgelig er det hundrede procent en prioritet at vinde andet sæt.

- Så kan man diskutere, hvor dybt jeg er villig til at gå, da jeg er langt bagud. Der havde jeg måske prøvet at grave endnu dybere, hvis jeg vidste, det stod og faldt med det ene sæt, slår Antonsen fast.

Mange ting fyldte i optakten

Samtidig fortæller den danske herresingle, at han undervejs i optakten også havde drøftet med Jesper Hovgaard, hvorvidt han overhovedet skulle spille, fordi han døjede med problemer med baglåret efter kampen mod Kento Momota.

Han vil dog ikke bruge det som en undskyldning for, hvordan det kunne glippe at have styr på scenarierne.

- Der var bare mange ting, der fyldte i optakten, som måske fik os en smule væk fra den snak, inden vi havde fået det clearet fuldstændig. Det er svært helt at forklare.

- Vi må lære af situationen, og næste gang tror jeg, vi banker det ind i hovedet på mig, hvad der er op og ned. Det er pisse frustrerende, og jeg tør næsten godt forsikre om, at lige dén fejl, den laver jeg ikke i fremtiden, slutter den danske verdenstreer.

Modstanderen i kampen, Tzu Wei Wang, gik derimod videre til semifinalen, da han vandt et enkelt sæt, hvilket var nok for ham. Efter kampen lignede han dog også ét stort spørgsmålstegn, da Antonsen spurgte ham til, om han så var gået videre.