Badminton

'Uhørt og pinligt' - ekspert i chok over Antonsens udtalelser efter sejr

Anders Antonsen skulle vinde i to sæt for at kvalificere sig til semifinalen ved sæsonfinalen. Det anede han bare ikke selv, fortæller han nu.

Scenariet var glasklart. Kendt for det meste af badmintonverdenen og på ingen måde til at tage fejl af.

Den danske herresingle Anders Antonsen skulle vinde sin sidste gruppekamp ved sæsonfinalerne i to sæt, mens Kento Momota også skulle slå Jonatan Christie i to sæt. I så fald ville Antonsen spille sig videre til semifinalen.

Der skal placeres et ansvar for den her brøler

Jim Laugesen, badmintonekspert

Alligevel var to af hovedpersonerne i sagen, Anders Antonsen og Danmarks assisterende landstræner Jesper Hovgaard, tilsyneladende blandt de få, der ikke var klar over, at Antonsen skulle vinde i to sæt. Det fortalte Antonsen selv, efter han havde vundet 23-21, 12-21, 21-12 i sin sidste gruppekamp over Tzu Wei Wang.

- Jeg manglede lidt koncentration – specielt i andet sæt. Jeg har lige fundet ud af, jeg skulle vinde i to sæt for at gå videre til semifinalen, så det er lidt noget lort lige nu. Jeg ville gerne have vidst det inden kampen. Det er surt, sagde Antonsen til BWF efter kampen og tilføjede:

- Jeg spurgte min træner (Jesper Hovgaard, red.), efter jeg tabte andet sæt: ”Hvis jeg vinder tredje sæt, er jeg så videre til semifinalen?” Han sagde, at vi snakker om det efter kampen, så han vidste det måske, men han ville så ikke have, jeg fik det at vide.

Antonsen med besked til assisterende landstræner Jesper Hovgaard.

Også danskerens modstander, Tzu Wei Wang, fortalte efterfølgende til pressen, at han havde været i tvivl om, hvorvidt han var i semifinalen. Selvom hans plads allerede var sikret, da han vandt andet sæt.

Ekspert er 'mildest talt i chok'

Allerede undervejs i kampen gav ekspert Jim Laugesen udtryk for, at han var forundret over kampens udvikling - specielt i andet og tredje sæt. Udmeldingen fra Antonsen får da også eksperten til at ryste på hovedet.

- Jeg er mildest talt i chok. Vi har gået med den her viden, siden Anders gik fra banen i går. Der bliver skrevet og snakket i medierne om, hvad der skal til, før han kan gå i semifinalen, og så har de ikke engang selv styr på det, siger Jim Laugesen.

Anders Antonsen vidste ikke, hvilken betydning et sættab havde for ham. Video: Malthe Henriksen

Udregningen var blandt andet lavet hos TV 2 SPORT, der uden de store matematiske færdigheder kunne slå fast, hvad der skulle til for at få pladsen i semifinalen.

Derfor burde det have været ligetil for Anders Antonsen, da Kento Momota og Jonatan Christie spillede lige ved siden af i hallen og afsluttede deres kamp, mens danskeren selv var i gang med første sæt.

Antonsen: - Det er vores egen fejl

Efter Anders Antonsen havde vundet i tre sæt, kunne man dog se, hvordan han snakkede med Tzu Wei Wang ved nettet. Her så det ud til, at begge spillere gav udtryk for, at de ikke kendte til gruppestillingen, nu hvor Antonsen havde vundet i tre sæt.

- Det er bare vores egen fejl, jeg ikke vidste det, da jeg gik ind til kampen. Jeg var virkelig ikke fokuseret i andet sæt, og det skulle jeg selvfølgelig have været, tilføjede Antonsen over for BWF.

På World Touren rangerer sæsonfinalen over de tre Super 1000-turneringer, All England, Indonesia Open og China Open, mens der er ligeså mange point på højkant. Præmiepuljen er dog næsten dobbelt så stor og den største på året.

Derfor er det blandt de største turneringer overhovedet, hvor den danske lejr ikke har styr på, hvordan Antonsen kommer videre til semifinalen.

Tidligere vinder af sæsonfinalen forstår intet

Den tidligere topspiller og nuværende træner Joachim Fischer Nielsen vandt selv sæsonfinalen i mixed double tre gange (2009, 2012, 2013), og han er ligeså chokeret og dybt rystet over, hvad der er sket. For ham var der altid styr på scenarierne, når der blev spillet puljespil ved OL eller sæsonfinalerne.

- Som spiller sætter man sig ind i det, men vi skal også huske, at spillerne gør det, de er bedst til - at spille badminton. Var vi i tvivl, spurgte vi trænerne, som vi havde stor tiltro til, at de havde et overblik.

- Det er fuldstændig utilgiveligt, og i mit nuværende job som træner i England ville jeg aldrig tage af sted uden at have styr på reglerne omkring et gruppespil. Det er dog vigtigt at huske, assisterende landstræner Jesper Hovgaard er med til sæsonfinalen for første gang, men nogen i baglandet burde simpelthen have styr på det eller budt ind med den information, siger Joachim Fischer.

Samtidig slår han fast, at Antonsen med stor sandsynlighed havde spillet semifinale, hvis han havde kendt scenarierne og dermed var gået all-in på også at vinde andet sæt.

Der skal placeres et ansvar, siger ekspert

Uvidenheden blev ekstra tydeligt, da Antonsen mod afslutningen på andet sæt med vilje skød bolden ud over sidelinjen for at få sættet overstået og komme frisk ind til tredje sæt.

- Det er en uhørt og meget, meget pinlig sag for både Anders og Badminton Danmark. De står til en af de største turneringer på året, og det har været et mål at kvalificere sig til sæsonfinalen. Og så er man ikke klar over, hvad der skal til for at gå i en semifinale.

- Jeg er rystet, og vi ved ikke, hvor det er gået galt, men der skal placeres et ansvar for den her brøler. Og spilleren har selvfølgelig også selv et ansvar, slår ekspert Jim Laugesen fast.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra Anders Antonsen selv uden held.

Trods sejren over Tzu Wei Wang slutter Anders Antonsen sidst i sin gruppe.