Badminton

Momota vinder sæsonfinalen efter kæmpe indonesisk kollaps

Verdensmesteren i herresingle, Kento Momota, vandt sæsonfinalen i tre sæt. Japaneren vandt 16 af kampens sidste 18 point i et stort comeback.

Der var dramatik og badminton i verdensklasse, da japanske Kento Momota for anden gang i karrieren kunne juble over sejren i sæsonfinalen, World Tour Finals.

Verdensetteren viste, hvorfor han havde vundet ti individuelle titler i år inden søndagens finale mod indonesiske Anthony Ginting, mens indoneseren slutter året uden en titel.

Kento Momota vandt 17-21, 21-17, 21-14 efter næsten halvanden times badminton, selvom indoneseren var foran 12-5 i afgørende sæt og så ud til at have fuldstændig styr på kampen.

En lang japansk stime sendte dog titlen tilbage på japanske hænder for første gang siden 2015.

Ginting presse Momota på tempoet

Det blev en fremragende finale, der startede i højt tempo allerede fra kampens første point. Anthony Ginting viste med det samme, han havde tænkt sig at presse Momota op i tempo, så den japanske verdensmester ikke kunne få lov at køre bolden roligt rundt, som det normalt passer ham bedst.

De to finalister fulgtes ad op til 9-9, hvor indoneseren stille og roligt begyndte at trække fra. Ginting havde held med at spille Momota på den forreste del af banen, så han selv kunne få løftet og bruge sit uhyggelig krydssmash.

Foran 15-11 og 16-13 måtte Ginting alligevel se sin føring svinde langsomt ind. Ved 17-17 fik Momota igen kontakt efter en sindssyg duel, hvor begge viste netspil i absolut verdensklasse.

Nerverne blev dog holdt i ro hos den indonesiske underdog, og i stedet var det Momota, der afsluttede to dueller ved at sende bolden ud over linjen. Den sidste sikrede Ginting første sæt med 21-17.

Fra Momota-føring til vild stime

I andet sæt kom den japanske verdensmester bedre ud til starten og så ud til at have fundet en mere velfungerende taktik. Samtidig spillede han på den side, hvor det var nemmere at styre bolden i vinden, så han kunne spille Ginting til baglinjen.

Momota bragte sig foran 9-5 og så ud til at have styr på sagerne, men stik mod normalen, når Momota er på banen, tog hans modstander en stime på syv point i træk. Ginting kom foran 12-9 med klogt offensivt spil og en ufattelig skarphed på nettet.

Det var alligevel verdensmesteren, der viste, hvorfor han har vundet et hav af turneringer i 2019. Fra 15-15 rykkede Momota til 19-15. På daværende tidspunkt var kampen præget af lange pauser fra begge spillere i en fysisk hård kamp. Da Momota kort efter vandt andet sæt med 21-17, var der spillet næsten en times badminton på højt, højt niveau.

Ginting med den ene hånd på trofæet

Ét sæt skulle afgøre, hvem der løb med trofæet ved sæsonfinalen 2019. Efter en jævnbyrdig start på sættet, var Ginting bagud 4-5, da han indledte en imponerende stime.

Otte point i træk sendte indoneseren foran 12-5 mod verdensmesteren, hvor en fremragende offensiv var dominerende. Samtidig så Momota presset ud og kom sent på boldene, ligesom japaneren slog to bolde ud efter lange dueller.

Ginting kan takke sig selv for, det gik galt i tredje sæt.

Med den ene hånd på trofæet og en halv underskrift på præmiechecken med de godt 800.000 kroner, kollapsede Ginting fuldstændig.

Momota gjorde det, han er bedst til

Tilskuere og TV-kommentatorer så måbende til, mens Momota vandt det ene point efter det andet. Nerverne og nervøsiteten blev tilsyneladende for store hos Ginting, der da heller ikke har vundet en eneste turnering i 2019.

Ved 12-12 var der igen kontakt, og så kunne Momota dufte endnu en sejr. Japaneren spillede stille og roligt bolden rundt, mens han holdt duellerne i gang.

Taktikken sendte japaneren foran 15-14, og herfra så han sig ikke tilbage. Seks point i træk lukkede det afgørende sæt med 21-14 i japansk favør, efter Momota havde vundet 16 ud af de sidste 18 point.

Momota jubler efter sejren i sæsonfinalen.

Sejren var Kento Momotas anden ved sæsonfinalen, som han også vandt i 2015. Med førstepladsen følger 12.000 point til verdensranglisten og lidt over 800.000 danske kroner. Ginting får 10.200 point og 400.000 kroner på sin præmiecheck.