Badminton

Dansk topspiller står foran sidste chance: - Ingen tvivl om, at det skal være nu

Den danske herresingle Hans-Kristian Vittinghus har haft sin resultatmæssigt dårligste sæson, siden han for alvor slog igennem i 2011.

En kort juleferie på tre dage er så småt ved at være slut for 33-årige Hans-Kristian Vittinghus.

Fra fredag står den igen på landsholdstræning i Brøndby sammen med resten af badmintonkollegaerne, da næste års første turnering spilles i Malaysia allerede fra den 7. januar.

Jeg tager ikke to år mere med resultater som i 2019

Hans-Kristian Vittinghus

De mange danske spillere og internationale stjerner indleder året og jagten på vigtige point til verdensranglisten, der for mange skal kulminere med en plads ved OL til sommer 2020. For Hans-Kristian Vittinghus er målet et ganske andet, men for ham ligeså vigtigt: Han skal det kommende år forsøge at holde liv i karrieren.

- Det er på en eller anden måde min sidste chance næste år. Det nytter ikke noget, jeg synes, det spillemæssige bliver bedre. Resultaterne skal også følge med. Jeg har stor motivation og lyst til at fortsætte min karriere, men jeg har ikke lyst til at fortsætte på den her måde, fortæller Vittinghus til TV 2 SPORT.

2019-resultater giver ingen mening for familielivet

Efter han i 2011 slog igennem på den store scene med en VM-kvartfinale og en plads i top-25 på verdensranglisten har han været en fast bestanddel af verdenstoppen i badminton. Hans navn har været at finde ved de største internationale turneringer, men 2019 var et forfærdeligt år for den danske herresingle.

I 13 forsøg formåede han ikke én eneste gang at spille sig i kvartfinalen ved en Super 500-turnering eller derover. En semifinale ved Super 300-turneringen German Open står som bedste resultat på World Touren. Vittinghus er da også afklaret med, at han i en alder af 33 år og med et familieliv ved siden af ikke har plads til endnu en sæson på samme resultatmæssige niveau.

- Der er ingen tvivl om, at hvis min karriere på topniveau skal fortsætte, så skal resultaterne blive bedre, og det skal være nu. Jeg tager ikke to år mere med resultater som i 2019. Så giver det ingen mening for familielivet, som også skal hænge sammen.

- Jeg kan heller ikke se, jeg kommer til at tage et år, hvor jeg skal prøve at spille mig tilbage, hvis jeg ryger ud af systemet. Jeg kan i år komme til at spille mindre turneringer for at stabilisere mig, men hvis badminton skal fortsætte som en fuldtidssatsning, så skal resultaterne følge med. Jeg spiller ikke for kun at være med i Super 100- og Challenger-turneringer. Jeg kan sagtens finde det sjove i dem, men så bliver det ikke som fuldtidsprofessionel, slår Vittinghus fast.

Frygten for at ryge ud af top-32 i verden

"Systemet", som Vittinghus - og alle andre - frygter at ryge ud af, er den magiske top 32-grænse på verdensranglisten, som afgør, hvorvidt du får en plads i de største World Tour-turneringer fra Super 750-niveau og op, hvor der ikke længere er kvalifikation.

På nuværende tidspunkt ligger Hans-Kristian Vittinghus nummer 31, og derfor kræver det, han snart får samlet flere point sammen end konkurrenterne lige omkring ham på listen.

- Når man ryger ned på verdensranglisten, hvor jeg ligger nu, så stopper det også helt automatisk, hvis jeg ikke kommer højere op, for så kommer jeg ikke ind i de store turneringer. Jeg er presset til at yde en ekstra indsats til at komme op på ranglisten igen.

#BetterIn2020

Den ekstra indsats skal blandt andet findes i hans #BetterIn2020-kampagne (bedre i 2020, red.), som han kører på det sociale medie Instagram. Med 47 dage tilbage af det indeværende år startede han et såkaldt hashtag for hver dag at minde sig selv om, at han skulle blive bedre - eller i det mindste prøve på det.

- Helt grundlæggende har mit 2019 ikke levet op til forventningerne resultatmæssigt. Det har været et pauvert år. Derfor har #BetterIn2020 været en måde at vise omverdenen og mig selv, at jeg stadig er motiveret for 2020, og det skal blive bedre. At køre det på Instagram var en måde at holde motivationen højt på.

Andre har da også købt ind på idéen, og selv på landsholdstræningen har flere af spillerne brugt hashtagget, når de har lagt billeder eller videoer op på Instagram.

Og selvom det er et hårdt år, der lakker mod enden, så kan Vittinghus finde motivation i, at han i perioder fandt storspil frem. Ved French Open i slutningen af oktober indledte han med at slå VM-bronzevinderen Kantaphon Wangcharoen og var efterfølgende to point fra at slå verdensmesteren Kento Momota ud af turneringen.

- Det er ret paradoksalt, for jeg synes, jeg har spillet meget virkelig god badminton, og jeg har været godt tilfreds med det spillemæssige niveau i mange kampe. Men jeg har haft svært ved at holde stabiliteten, når jeg har fået en god sejr, lyder det fra Vttinghus.

Tanken om at misse All England 'gør nas'

Derfor vil han også som udgangspunkt fortsætte i de store World Tour-turneringer, hvis muligheden byder sig. I første omgang skal han nemlig ud og forsvare point for sidste år i både Malaysia og Indonesia Masters. Allerede her er pladsen i top-32 i fare.

- Min placering betyder, jeg skal igennem kvalifikationen. Derfor kræver det formentlig tre sejre i begge turneringer for at forsvare mine point. Det er formentlig kravet, hvis jeg skal med til All England i marts. Misser jeg den turnering, bliver jeg nødt til at vælge noget andet til, og det har jeg da også forberedt mig på.

- Ligesom det klart er planen, jeg skal spille flere europæiske turneringer i foråret. Men generelt er det bare svært at planlægge min sæson, fordi jeg ikke ved, hvilke turneringer jeg kommer ind i, når jeg ligger omkring top-32 på verdensranglisten.

Hvis Hans-Kristian Vittinghus vil gøre sig selv en tjeneste, leverer han et stort resultat i en af årets første turneringer i Asien. Så slipper han også for tanken om at misse Super 1000-turneringen All England, der altid har været hans favoritturnering.

- Det vil være hårdt at misse den, men jeg har set et stykke tid, det kunne ske. At det kunne blive presset. Men det vil gøre nas, og det er klart den sidste turnering, jeg vil misse.

År 2020's første turnering spilles fra den 7.-12. januar i Malaysia. Du kan følge de afgørende dage på TV 2 SPORT.