Badminton

Danmark kræver ændringer efter 'dårlige vilkår' – har opbakning fra store lande

Spillere og trænere er nødsaget til at sidde på et betongulv, når de ikke er i aktion. Privatfoto

Der skal stilles minimumskrav til værtsnationerne i de større turneringer på World Touren, mener Badminton Danmarks direktør.

Forestil dig at bruge 14-15 timer i en hal. Størstedelen af tiden bruger du på enten at sidde i en plastikstol eller at sidde på et betongulv.

Hvis tiden ikke bliver brugt på at coache spillere under kampene, skal de næste spillere i aktion varmes op, og der skal organiseres træning for de spillere, som er røget ud af turneringen.

Desuden skal du fra betongulvet også forberede taktikken og klippe videomateriale til næste kamp uden mulighed for internet.

Det er forhold, som badmintontrænerne på højeste niveau er under. For ligesom for spillerne er der også sparsomt med mad og drikke i løbet af dagen i den såkaldte Players Lounge.

For begge parter kan det desuden tage op til halvanden time at komme fra hotellet til hallen.

Sådan foregår det i Malaysia Masters i denne uge, som rangerer som en Super 500-turnering på World Touren.

Forhængene viser, at der er meget vind i hallen.

Det går ikke for så stor en turnering, mener Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen.

- Det er ualmindelige dårlige vilkår, vi byder vores folk. Det vil vi gerne have gjort noget ved, siger Bo Jensen til TV 2 SPORT.

Trænerne bliver ramt mest

Malaysia Masters er ikke et enkeltstående tilfælde.

Mens Badminton Danmark forsøger at skabe endnu bedre forhold i forbindelse med Danmarks internationale badmintonturnering, Denmark Open, kan forbundet konstatere, at tilfældet er noget andet i mange asiatiske lande.

For mens tilskuerne i hallen sidder klar med klappepølser og gode muligheder for forplejning, ser det anderledes ud bag forhængene i hallen, hvor trænere og spillere bruger størstedelen af deres tid. Her rammer sparekniven.

Der er få siddepladser og småt med mad og drikke i Players Lounge ved Malaysia Masters.

- Spillerloungen er, som det er alle steder. Der er en kop Nescafé og en flaske vand. Så slutter den fest i et lokale på 15 kvadratmeter. Der var måske også en enkelt banan en dag.

- Det er ikke det store problem for vores spillere, for de tager jo hjem bagefter. Men for os, der er i hallen hele dagen, der kunne det være meget rart at sidde lidt, siger assisterende landstræner Thomas Stavngaard.

Præmiepenge har for stort et fokus

Forklaringen er ifølge Bo Jensen en konsekvens af den pengemæssige udvikling, der har været over de seneste ti år. Her er præmiesummerne steget med fire en halv gang.

Det har haft den positive betydning, at flere spillere kan begynde at leve af sporten. Men præmiepengene har også haft så meget fokus, at mange nationer har svært ved at få økonomi i turneringerne. Derfor bliver der sparet på alt det, som tilskuerne ikke kan se.

Flere asiatiske nationer er ikke afhængige af sponsorer. De får offentlige tilskud til en præmiesum på 700-800.000 dollars (cirka 4,7-5,4 millioner kroner).

Produktet, som skal gøre dem til større stjerner, bliver ringere

Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark

I Danmark er situationen en anden. Her er Badminton Danmark afhængige af adskillige sponsorer til at kunne afvikle Denmark Open. Derfor føler de sig også nødsaget til at give sponsorerne gode forhold. Hvilket afspejler sig i bedre forhold i både VIP-loungen men også faciliteterne for spillerne.

- Jeg kunne sagtens gøre, som de gør i eksempelvis Malaysia og sige, at faciliteterne er ligegyldige og dermed have mere at smide i præmiepuljen. Men det kunne jeg gøre i 1-2 år, og så ville jeg nok ikke have flere sponsorer, fordi de ikke får værdi for de penge, de lægger i produktet, påpeger Badminton Danmarks direktør.

Badminton Danmark ønsker også forbedringer fra BWF

Følgende emner ønsker Badminton Danmark, at BWF vil forbedre fremover:

  • Dommerne skal gøres professionelle, så de bedste dommere dømmer de største turneringer.
  • Turneringerne skal gøres mere seervenligt ved at fordele kampene på flere baner. Så kan tv-udbyderne i de enkelte lande selv vælge, hvilke kampe der skal vises.
  • Hawkeye på mere end én bane og mulighed for at bruge hawkeye på eksempelvis situationer i serven og ved nettet.

Opbakning fra store lande

For at der kommer en ensartet god oplevelse i turneringer verden over, foreslår Bo Jensen og Badminton Danmark, at det internationale badmintonforbund, BWF, skal lave en række minimumskrav til værtsnationerne.

Kritikken har BWF kendt til igennem længere tid, men ifølge Bo Jensen var det internationale badmintonforbund mere lydhøre i forbindelse med årsmødet i denne uge i Kuala Lumpur.

Her deltog de værtslande, som har en turnering fra Super 300 og op til Super 1000.

Allerede i den næste World Tour-cyklus fra 2022-25 kan præmiesummen i Super 750-turneringer stige. Det stiller endnu større krav til eksempelvis Denmark Open, som har en præmiepulje på 775.000 dollars (cirka 5,2 millioner kroner) i 2020 og 2021. Men også mindre badmintonnationer som England og Frankrig.

Kento Momota har vundet Denmark Open i herresingle de seneste to år. Søndag vandt han Malaysia Masters efter at have besejret Viktor Axelsen i finalen.

Ønsket er, at præmiesummen ikke skal stige nær så meget fra cyklus til cyklus. I stedet skal nogle af pengene bruges på forbedringer af faciliteterne.

- Det er selvfølgelig godt for spillerne, at der kommer flere penge. Men produktet, som skal gøre dem til større stjerner, bliver ringere. Så vi vil have, at produktet og værdien i sporten bliver bedre.

Store badmintonnationer som eksempelvis Indonesien, Japan og Thailand. Mens også England bakker op.

Værtsnationer skal være forpligtet

I prioriteret rækkefølge skal værtsnationerne så hurtigt som muligt aflevere en liste til BWF, hvor de fortæller, hvilke ændringer de ønsker.

I år er der budrunde blandt nationerne, som ønsker at afvikle en turnering fra 2022-25.

Så når BWF 1. april sender minimumskravene ud til de lande, som vil byde, håber blandt andet Badminton Danmark på, at kravene for forbedrede faciliteter vil være en del af de kontraktlige forpligtelser.

På den måde vil faciliteterne i turneringerne generelt bliver forbedret fra 2022.

Deadline for nationernes bud kommer til at være omkring 1. oktober i år. Derefter vil BWF i november vurdere budene. Ved udgangen af 2020 forventes de at kunne offentliggøre, hvordan fordelingen af turneringerne i perioden 2022-25 er faldet ud til de enkelte lande.