Badminton

Virus kan få betydning for spilleres OL-kvalifikation, mener Poul-Erik Høyer

Kinesiske Shi Yuqi er blandt de spillere, der kan blive påvirket på grund af coronavirussen.  Wang Zhao / Scanpix Denmark

Den huserende coronavirus kan få store konsekvenser for kinesiske badmintonspillere. De risikerer at miste muligheden for at optjene point til OL.

Covid-19 virus – sygdommen, der bedre er kendt som coronavirus – har allerede påvirket sportens verden flere gange.

Formel 1, cykling, svømning, atletik, golf, X Games og en lang række fodboldkampe er på listen over aflyste eller udskudte sportsbegivenheder i Kina som følge af virussen.

Og badmintonverdenen er ligeledes hårdt ramt.

Ved de asiatiske mesterskaber i Filippinerne må Kina, Hong Kong, Macao og Taiwan ikke deltage. Det har myndighederne i Filippinerne besluttet for at sikre det filippinske folks helbred og sikkerhed.

En beslutning, der kan få store konsekvenser for de involverede spilleres OL-drømme. Ved de asiatiske mesterskaber optjener spillerne nemlig point, der kan blive adgangsgivende i forbindelse med de olympiske lege.

- Det er svært at sige, hvilke spillere der kommer med til OL. Vores kvalifikationsperiode går jo helt ind til maj, og der kan vi da godt se en usikkerhed i, hvordan coronavirussen kan være en faktor i forhold til, hvem der kvalificerer sig eller ej.

- Så det er da klart, at det jo har en indvirkning, når vi har en coronavirus, som udskyder turneringer. Så vil det have en indvirkning på den ene eller anden måde, siger den tidligere badmintonstjerne Poul Erik Høyer, der nu er præsident hos det internationale badmintonforbund (BWF).

Kineserne er hårdt ramt

Badmintonspillere kan optjene OL-point indtil maj. Og da det er svært at spå om virussens varighed, er der naturligvis nervøsitet at spore hos kineserne.

Der er nemlig en reel risiko for, at kineserne ikke får lov til at deltage ved flere af de kommende turneringer.

- Specielt kineserne er jo hårdt ramt, for de kommer jo ikke ud og spiller i øjeblikket. Det er jo desværre derfor, at der er mange kinesere, der er mere nervøse end mange af de andre lande.

- Og det forfærdelige med sådan en virus er jo, at du ikke ved, hvor meget den lige pludselig eksploderer. Så det har været en meget nervøs periode for rigtig mange forbund og atleter, siger Poul Erik Høyer til TV 2 SPORT.

Kinesiske Shi Yuqi er blandt de spillere, hvis OL kan blive påvirket af virussen. Han ligger lige nu nummer 12 i OL-kvalen, men har tre andre asiatiske spillere i hælene. Tre spillere, der alle sammen deltager ved de asiatiske mesterskaber.

BWF efterlever i øjeblikket WHO’s retningslinjer, der siger, at hvis en person har opholdt sig i Kina 14 dage inden en afrejse, så kommer personen i karantæne.

Derudover har forbundet allerede været nødsaget til at handle på virussens mulige konsekvenser.

- Det har også været så galt, at vi har været nødt til at aflyse turneringer. Vi har været nødsaget til at udskyde turneringer. Så der bliver taget de forholdsregler, der skal tages, for at vi også sikrer liv og lemmer.

Poul Erik Høyer påpeger også, at badmintonforbundet har et møde i Schweiz i den kommende uge, hvor der blandt andet bliver taget stilling til virussens indvirkning på kvalifikationssystemet.