Badminton

Mathias Boe stopper karrieren efter 20 år på topplan

Badmintonstjernen Mathias Boe stopper karrieren senest efter OL til sommer, men det kan også blive tidligere. I så fald bliver det på hjemmebane.

Igennem mere end et årti har 39-årige Mathias Boe været en dominerende faktor inden for herredouble og badmintonverdenen generelt, men nu er det meget snart slut.

OL- og VM-sølvvinderen har planlagt sit karrierestop, og planen går ikke længere end til sommer, hvor OL 2020 skal afvikles i Tokyo, Japan. Det fortæller han i et længere interview med TV 2 SPORT.

- Min plan er, at vi går benhårdt efter at kvalificere os til OL, og skulle vi komme med, så stopper jeg umiddelbart derefter, så det bliver min sidste turnering.

Jeg har gransket mit hoved efter, hvordan det perfekte stop vil være

Mathias Boe

Der er bare et stort ”men”.

Sammen med doublemakkeren Mads Conrad er han langt fra sikker på at komme med til De Olympiske Lege, der for mange atleter er det absolut ypperste. Makkerparret er i hård kamp med landsmændene Kim Astrup og Anders Skaarup om det, der formentlig kun bliver én dansk plads.

Stopper du før, hvis I ikke kommer med til OL?

- Ja, det gør jeg. Jeg har to højdepunkter lige umiddelbart. OL er en selvfølge, og så er der Thomas Cup på hjemmebane i maj. Hvis vi ikke skal spille OL, så bliver Thomas Cup min sidste turnering, siger Mathias Boe og åbner dermed for, at der blot kan være tre måneder tilbage af en lang og glorværdig karriere.

Boe og Conrad har dannet makkerpar siden sidste forår.

- Når man som atlet når dertil, hvor man gerne vil stoppe, så er det perfekte stop virkelig svært. Det er svært at finde tidspunktet, og jeg har gransket mit hoved efter, hvordan det perfekte stop vil være. Men jeg tror bare, jeg er kommet frem til, at det ikke findes.

Findes det perfekte stop alligevel?

Og dog. For hvad nu hvis…

Hvis den allersidste turnering – efter planen – endte med et resultat, der synes usandsynligt for verdens nuværende nummer 19, men alligevel er inde for rækkevidde et sted derude.

- Skulle vi blive udtaget til OL, og jeg pludselig vandt OL-guld, så ville man måske revurdere og sige, at hvis jeg er 40 år og stadigvæk kan vinde, så bør jeg nok blive ved. Omvendt gider jeg heller ikke trække den for langt. Det er svært at finde det gyldne stop.

Carsten Mogensen og Mathias Boe vandt i 2012 OL-sølv i herredouble.

Målene er der ingen tvivl om, Mathias Boe stadig har. Gnisten, motivationen og sulten er der stadig, selvom han næsten er dobbelt så gammel som flere af de unge modstandere, der dukker op og vil blande sig på den store scene.

Alligevel kan han mærke, det er ved at være tid til at sige tak for nu.

- Det er noget, der har været til overvejelse forholdsvis ofte i mit hoved. Det seneste stykke tid har jeg tænkt over, hvornår nok er nok. Jeg synes stadig, det er mega fedt at træne, spille turneringer og rejse rundt. Men tingene skal have en ende på et tidspunkt, og det er snart ved at være.

Vi spillede ikke specielt godt og havde endda sætbold i andet sæt. Havde vi nappet den, så…

Mathias Boe om de glippede VM-muligheder

Et imponerende CV med store triumfer

Imens karrieren lakker mod enden, taler CV’et for sig selv. Sammen med sin daværende makker Carsten Mogensen nåede Boe at opleve det meste.

På den individuelle scene har han blandt andet vundet OL-sølv, VM-sølv og -bronze, sæsonfinalen tre år i træk (2010-2012), All England i 2011 og 2015 samt et hav af Super Series-titler, inden det blev til World Touren, som vi kender i dag.

Boe og Mogensen tabte VM-finalen i 2013 til Ahsan og Setiawan.

Sammen med resten af det danske landshold opnåede han det ypperste og historiske Thomas Cup-guld i 2016 (VM for herrehold, red), ligesom han også to gange har vundet metal i form af sølv og bronze ved VM for blandede hold.

- Jeg er glad for at have mit navn stående på så mange titler. Når man en dag snakker dansk og international badminton, så kan man snakke om, vi var med i mange år og gjorde det rigtig godt. At man på en måde bliver en legende, folk snakker om, og hvor flot det var.

- Selvom tiderne skifter, og niveauet bliver højere, så bliver man stadig husket for det, man præsterede i sin storhedstid, lyder det med stolthed i stemmen.

Boe (længst til højre) var med på Thomas Cup-holdet, der vandt det historiske VM-guld i 2016.

’De ord gør mig da glad’

Og lad os bare slå fast: Mathias Boe har igennem en årrække været blandt verdens allerbedste herredoublespillere. Eksperterne har specielt kaldt ham verdens bedste på forbanen og til spillet omkring de første bolde, hvor der serves og returneres.

- Jeg bliver da glad, når jeg hører den slags ord. Det er altid fedt at få et skulderklap eller anerkendelse. Jeg har ikke selv brugt så meget tid på det, for det, der betyder mest, er, at jeg selv helt oprigtigt i perioder har kunnet kigge på verdensranglisten og kalde Carsten og mig for verdens bedste.

- Vi har haft et makkerskab med en harmoni og synergi på banen, og at vi har været de bedste i verden til det, det er rigtig sjovt. Det er langt at bringe tingene for en dansker i et lille land.

Danmark vandt VM for herrehold i 2016.

Specielt hans evne til at holde sig stort set skadesfri har ifølge ham selv været en afgørende faktor for, at makkerparret i flere omgange lå nummer et på verdensranglisten og generelt kæmpede med blandt verdens bedste.

Én manglende titel presser Boe mod afslutningen på det hele

Trods heldet, dygtigheden og evnerne til at få alt til at gå op i en højere enhed så mange år, mangler der alligevel én ting, hvis man gransker karrieren. Altså, hvis man sådan virkelig går i detaljer og kigger godt efter i trofæskabet.

OL-guldet, som han principielt stadig jagter lidt endnu, og VM-guldet udeblev. Én af de to ting kan han til dels leve med, men det andet nager ham. Det skal der ikke herske tvivl om.

- Specielt VM-guldet er jeg mest ærgerlig over, at vi ikke vandt, hvis man kan tillade sig at snakke om at være ærgerlig. For i vores OL-finale havde vi reelt ikke en chance mod Fu Haifeng og Cai Yun. Vi nåede ikke at blive mentalt klar efter semifinalen, hvor vi fik opfyldt en drøm med sejren.

Da Mathias Boe og Carsten Mogensen vandt en nervepirrende og dramatisk semifinale med 22-20 i tredje sæt over Jung Jae Sung og Lee Yong Dae, var medaljen således en realitet. I finalen tabte danskerne dog 16-21, 15-21 til det kinesiske par, der for mange at se også var turneringens absolut stærkeste.

Vi har haft et langdistanceforhold i lang tid, og det er ikke specielt fedt

Mathias Boe om sin indiske kæreste Taapsee Pannu

De glippede VM-muligheder

Et år senere var chancen der så. For alvor.

- VM-finalen 2013 mod Ahsan og Setiawan er jeg træt af. Der følte jeg, vi var helt deroppe omkring at være det bedste par i den tid. Der havde vi virkelig chancen, men vi spillede ikke specielt godt og havde endda sætbold i andet sæt. Havde vi nappet den, så…

- Og så glemmer jeg ikke 2017 i Glasgow, hvor vi tabte i kvartfinalen efter at have haft matchbold mod Zhang Nan og Liu Cheng. Den er jeg næsten mere ærgerlig over. Vi var godt spillende og med lodtrækningen i vores favør. Kineserne fik jo også to nemmere kampe i semifinalen og finalen, som de vandt.

Kvartfinalen blev endestation for den danske herredouble med Mathias Boe og Carsten Mogensen. Video: Bo Bentsen

- Så VM-guldet havde vi reelt chancen for to gange, og det er jeg lidt presset over, vi ikke fik med.

Når det så er sagt, tynger det ham ikke mere, end at han hurtigt konstaterer, en 19-årig Mathias Boe i år 2000 havde solgt sin karriere for de resultater, han står med 20 år senere.

Et unikt makkerskab med Mogensen

Grundstenen til langt størstedelen af Boes resultater blev lagt i 2004, da den daværende landstræner Steen Pedersen så de første tegn på et unikt makkerskab.

Carsten Mogensen og Mathias Boe vandt DM-finalen i 2008 over Jens Eriksen og Martin Lundgaard Hansen, men blev alligevel vraget til OL det år til fordel for det mere erfarne par.

Landstrænerne valgte at splitte makkerskabet mellem Jim Laugesen og Carsten Mogensen, så sidstnævntes evner til at brage igennem med ketcheren blev sat sammen med Boes kvalitet som styrmand.

- Det var nogle taktiske og spillemæssige ting, hvor vi i vores velmagtsdage var de bedste i verden til det. Vi vidste præcist, hvad vi skulle, og hvad vores kompetencer var, og hvordan vi scorede point. Vi vidste, hvad de andre var gode til, og hvad vi derfor skulle gøre. Når vi spillede godt, kom det helt naturligt, at vi slog de rigtige slag, fortæller Boe om deres doublesucces.

I 2008 spillede Boe og Mogensen sig i deres første store finale, og året efter vandt de den første store sejr. Det var herefter, det for alvor begyndte at rulle. Både i form af medaljer og titler.

Den første Super Series-turnering blev vundet i Korea i 2009.

En nærdødsoplevelse og et stort comeback

Med tiden blev de ”almindelige” Super Series-sejre erstattet af endnu større triumfer som OL- og VM-sølv samt tre sejre på stribe i sæsonfinalen fra 2010-2012. Makkerskabet var ofte en dans på roser.

Lige indtil 18. februar 2016. Der ramte det hidtil største chok i badmintonkarrieren, da Carsten Mogensen under EM for hold blev ramt af en aneurisme i hjernen - i almindelig tale; en hjerneblødning. Mathias Boe var den første på hotellet, der mødte og hjalp sin makker i minutterne efter uheldet, hvor Mogensen var i alvorlig livsfare.

- I første omgang var jeg bare glad for, at Carsten overlevede, når han blev ramt af så voldsomt et uheld. Mentalt var det sygt hårdt for os begge, men uden sammenligning hårdest for Carsten.

Hvad der ikke burde være menneskeligt muligt, gjorde Carsten Mogensen. Han lavede et comeback, der sjældent er set mage i sportsverdenen. Sammen med Mathias Boe kom de til OL knap et halvt år senere, og otte måneder efter uheldet vandt de French Open. Og de blev igen nummer et i verden.

- Det er noget af det, jeg er mest stolt af, vi har opnået i vores karriere. Selvom jeg spillede godt i den periode, så er det en fortjeneste, man må tilskrive Carsten. Det var en speciel oplevelse, som jeg aldrig vil glemme.

Boe forlod Mogensen og deres makkerskab

Ligeså smukke scenerne var, da makkerparret igen nåede til tops, eller da de ved OL i London spillede sig i finalen og hulkende brød sammen i hinandens arme. Ligeså diametralt var det, da Mathias Boe for et år siden besluttede at stoppe samarbejdet med Mogensen for at prøve noget nyt.

Sådan så det ud den 4. august 2012 i Wembley Arena, da OL-semifinalen blev vundet.

Boe var realist og havde indset, at triumferne med Mogensen hørte fortiden til. Ét sidste skud på noget stort skulle foregå med Mads Conrad i stedet.

- Jeg fortryder på ingen måde mit valg om at skifte makker, og jeg er skide glad for at spille med Mads. Jeg følte, som jeg har nævnt mange gange, at der skulle ske noget for at puste ny ild i det hele.

Efter 15 år med Mogensen var det slut. Det fik medierne til at undersøge, om der var splid involveret i bruddet.

Flere store personligheder i badmintonsporten har udtalt sig særdeles positivt om Mathias Boe og Carsten Mogensens makkerskab. Video: TV 2 SPORT

Knas mellem Boe og Mogensen – ’det var ingen nem situation’

Da Mathias Boe efter bruddet i et interview med DR udtrykte, at Mogensen ikke var kommet sig 100 procent over den livstruende hjerneblødning, han fik i 2016 – og uddybede med oplysninger om det sportslige niveau, fortalte Carsten Mogensen til TV 2 SPORT, at det havde berørt ham rigtig meget, og det gjorde ham ked af det at høre ad omveje.

Hvad der blev en stor historie i pressen, var måske ikke så grimt, som det så ud. Ifølge Boe kunne de hele tiden snakke sammen igennem forløbet.

- Men hvis ’Nuller’ (Mogensens kælenavn, red.) er ked af noget af det, som jeg har sagt, så er jeg da ærgerlig over det. Jeg har ikke villet ham ondt, og han er en fantastisk fyr. Vi har det fint nu, og vi har det fint til træning.

- Der er ingen tvivl om, at det har haft en påvirkning af vores forhold. Men det var ingen nem situation for nogle af os, og jeg er nu sikker på, at vi med tiden kan få mange gode stunder og blive husket som den enhed, vi var med vores resultater, lyder det overbevisende fra Boe.

Samtidig slår han fast, at hans livsfilosofi altid har været, at hvis man vil til tops i sport, må man sætte sig selv først nogle gange. Hans chance for at nå OL i 2020 var med Mads Conrad.

- Hvis man ikke tør tage de valg, så tror jeg ikke på, man når til tops. Så jeg har gjort de ting ud fra, hvad der var bedst for mig selv. Det står jeg hundrede procent ved.

Indisk kæreste og en bopæl i udlandet

Når karrieren er slut inden for det næste halve år, skal han ikke længere kun træffe beslutninger alene. Så gælder det nemlig et civilt liv uden for badmintonbanen, hvor han glæder sig til at bruge mere tid med sin indiske kæreste, Taapsee Pannu, der til daglig er skuespiller.

Mathias Boe er kæreste med den meget populære Bollywood-skuespiller Taapsee Pannu.

Det har også betydet, de sjældent har haft tid til at se hinanden over lange perioder.

- Det er jo en af de her ofringer, der er involveret med elitesport. Vi har haft et langdistanceforhold i lang tid, og det er ikke specielt fedt. Vi får det til at fungere, fordi vi gerne vil hinanden, men når man i perioder ikke ser sin kæreste i to-tre måneder, så er det rigtig svært.

Lidt nemmere har det dog været i den forstand, at kæresten selv er en stor stjerne inden for skuespil, og hun ofte har ligeså travlt. Nu glæder Boe sig til at bruge de næste mange år sammen med hende, selvom det formentlig bliver svært at undvære badmintonketcheren i venstre hånd.

- Jeg er jo nok bevidst om, at når man har brugt de sidste 20 år af sit liv og haft et mål om at blive så god til badminton som muligt, så bliver det mærkeligt ikke at have et mål og en dedikation at stå op til. Det ligger dybt i kroppen efter så mange års træning.

Involveret i indisk badminton

Men selvom han lige skal lande på begge fødder og finde sin egen vej, så har han en idé om, hvor den fører hen.

Sammen med kæresten Taapsee er Boe ejer af holdet Pune 7aces i den indiske badmintonliga, PBL, hvor danskeren agerede træner/manager i år. Og det kan være derude, næste udfordring venter.

- Indien er generelt bare et spændende marked - også omkring badminton. Så måske er det muligt at lave noget inden for min sportsgren, men det er bare nogle løse idéer, så der er ikke noget konkret. Det bliver i hvert fald derude, min fremtid vil være.

Basen og bopælen bliver derimod stadig Dubai, hvor Boe har en lejlighed. Så når der forhåbentlig kommer børn, som den danske stjerne selv formulerer det, kan man have et neutralt sted, hvor det er let at komme både til og fra Indien og Danmark.

Vemodigt farvel med den store scene

Inden børn, bopæl og det civile liv for alvor skal overvejes seriøst, gælder det foreløbig de sidste tre-seks måneder af karrieren. Afhængig af om det hele skal stoppe efter Thomas Cup i maj eller OL til juli/august.

Én ting er sikkert. Når Boe om få uger går ind til sin sidste All England-turnering, så bliver det vemodigt.

- Jeg har jo godt vidst, i de sidste turneringer jeg har spillet, at det har været den sidste af slagsen. Det er lidt mærkeligt, når noget har været så stor en del af dit liv i mange år. Det er mærkeligt at tænke på, det er sidste gang, man går på banen det respektive sted.

Mathias Boe og Carsten Mogensen stod senest øverst på All England-podiet i 2015.

- Jeg bruger en del energi på at tænke over det, og det kan da også gøre det mere vanskeligt at fokusere helt hundrede procent, men man bliver også nødt til at være professionel omkring det. Det er jeg lykkedes med mange gange i min karriere, så mon ikke jeg kan løse det i Birmingham og nyde det bedste muligt. Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, det er noget, jeg tænker over.

Han ved da også godt, han ikke kan kigge sig selv i spejlet og tillade sig at udnævne ham og Mads Conrad blandt favoritterne i herredouble. Men selvom han ikke er verdens bedste længere, så er én ting sikkert.

- Jeg har altid lovet mig selv, jeg vil gøre tingene hundrede procent og ofre alt på badminton for at blive så god som muligt. Det vil jeg også gøre i de sidste seks-syv måneder eller hvor lang tid, der er igen. Hvis jeg gør, hvad jeg lover mig selv og yder mit bedste, så er det fint, og jeg vil have det godt med det. Der er stadig ingen, der kan tage mine meritter fra mig.