Coronavirus

Landstræner i All England-triumf midt i coronakrise: - Meget ambivalent

Kenneth Jonassen.  Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Midt i coronakrise fortsatte All England for landstræner Kenneth Jonassen og de danske spillere, der kæmpede for at holde fokus på banen.

Der var stor virak om badmintonturneringen All England, der som en af de sidste store sportsbegivenheder blev gennemført, mens coronavirussen blussede op i Europa.

Den danske landstræner Kenneth Jonassen fortæller, at det var en meget speciel situation for ham og de danske spillere.

- Det var meget ambivalent. På den ene side prøvede jeg kun at have fokus på den situation, som vi stod overfor. Det var vitterligt som dag og nat i forhold til Danmark. Jeg forholdt mig til, hvordan vi skulle håndtere det, når vi var i England. Vi fulgte de forskrifter, der var i England, siger Kenneth Jonassen.

For mens adskillige sportsbegivenheder lukkede ned verden over, og samfundet i Danmark også lukkede ned, fortsatte turneringen ufortrødent.

Derfor gjorde spillere og trænere alt, hvad de kunne for at forberede sig bedst muligt og samtidig tage de fornødne forholdsregler.

- Vi brugte også tid på, hvordan vi skulle håndtere usikkerheden blandt spillerne, hvilket var helt naturligt. Vi isolerede så meget, som vi kunne i trænerteamet med spillerne. Da vi var i gang, ville vi have været ked af det, hvis de havde aflyst turneringen undervejs. Med to spillere i semifinalen havde det været en hård pille at sluge, siger han.

Krammede først ved triumf

Turneringen endte som bekendt med at blive færdigspillet, og den sluttede med Viktor Axelsen øverst på podiet.

Da han som den første danske herresinglespiller i 20 år sikrede det eftertragtede trofæ, glemte både han og Kenneth Jonassen for en stund alt om coronavirus.

- Vi gik ikke for tæt på hinanden udover, da Viktor vandt, hvor vi tog en risiko og gav ham en stor krammer. Ellers gjorde vi det ikke i løbet af turneringen. Vi splittede os og vaskede hænder, siger han.

Frustrerende periode kræver nye metoder

Den danske badmintondelegation er nu kommet retur til Danmark, hvor de naturligvis overholder de danske retningslinjer.

- Det er dybt frustrerende, men man skal have respekt for situationen. Spredningen eskalerer. Vi har respekt for situationen mere end noget andet. Jo bedre Danmark, Europa og verden kan bryde den onde spiral, som vi er inde i, jo før kan vi komme videre med at gøre de ting, som vi allerhelst vil, siger Kenneth Jonassen.

Efter danskerne kom hjem fra England er der ikke nogen af hverken spillere eller trænere, der har haft nogen symptomer, fortæller han. Alligevel tager han sine forholdsregler.

- Jeg behandler mig selv, som hvis jeg var i karantæne. Jeg har Skype-møder med mine kollegaer. Jeg ringer til spillerne, men har ikke nogen fysisk kontakt til dem, siger han.

I stedet har spillerne fået udstukket programmer til hjemmetræning, de skal følge.

For ikke at miste motivationen i en tid hvor udsigten til træning og kampe på badmintonbanerne er usikker, bliver der taget nye tiltag i brug.

- I den næste periode ringer vi rundt for at snakke om, hvordan vi skal blive ved med at motivere os. Man kan sagtens snakke med mentaltrænere over Skype uden problemer. Videoanalyse kan vi også lave på Skype. Det handler om at være konstruktiv, siger han.