Badminton

Axelsen og Antonsen storroser 'den evige toer', der hjælper dem til succes

For 15 år siden var han selv en del af verdenstoppen. I dag skaber han med hårdt arbejde, ærlighed og respekt resultater med Danmarks herresingler.

Det er efterhånden ikke uvant for Kenneth Jonassen at sidde bag en dansk herresingle i de helt store finaler.

Lad os tage et par fra listen: En vundet VM-finale med Viktor Axelsen i 2017. Et nederlag til Anders Antonsen i finalen ved verdensmesterskaberne to år senere. Og så naturligvis den seneste triumf: Viktor Axelsens All England-sejr, som i dag er en uge gammel.

Kenneth har en kæmpe andel i de resultater, jeg har opnået

Viktor Axelsen

Derfor var det også med en særlig stolthed, at Jonassen kunne dreje omkring sig selv med en knyttet næve og trodse corona-truslen med en stor krammer til sin fynske verdensstjerne.

- At vinde det her all England med en herresingle. Det er noget, jeg har jagtet i mange år, lyder det, når Jonassen nu ser tilbage på den store triumf.

Ja, det går godt for dansk herresingle for tiden. Så godt, at man kan spekulere i, om det kun var en forstuvet fod, der gjorde, at der ikke stod to danskere i All England-finalen i Birmingham sidste søndag.

- Kenneth Jonassen er en af de få trænere i verden, der kunne have sat sig ind til All England på finaledagen, knappet en Pilsner op, og have gjort sig selv arbejdsløs. Det viser vel, at han har gjort sit job meget godt, siger TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

Og roserne stopper langt fra dér.

- De resultater, han har lavet, taler for sig selv. Det, han har lavet de senere år med Viktor og med Anders, er vanvittigt flot. Så for mig står han som en af de allerbedste trænere lige nu, siger landsholdsspiller Jan Ø Jørgensen.

- Udgangspunktet var altid, at nederlagene skyldtes mig.

Vi springer lidt i tiden. Lige knap 22 år tilbage. Det er den 22. maj 1998, og en bare 24-årig Kenneth Jonassen er i kamp mod Malaysiske Roslin Hashim. Det er det femte og afgørende opgør i Thomas Cup-semifinalen, og den unge Jonassen kan sende Danmark i finalen ved VM for hold.

Men sådan går det ikke. Godt nok vinder han et tæt første sæt. Men i de to næste bliver han så godt som spillet ud af banen.

Danskeren taber den afgørende kamp ved Thomas Cup. Video: Jonas Kjærsgaard

- For mig at se var det meget nervøst, da han tabte den kamp. Vi taler om en spiller, som han slog med nul og syv i deres næste møde, husker Jim Laugesen, som selv var en del af Thomas Cup-holdet dengang.

Efter nederlaget forsvandt den skuffede herresingle fra hallen. Da holdkammeraterne kom tilbage på hotellet, fandt de ham i træningslokalet, hvor han ‘straffede sig selv’. Han mente, det var hans skyld alene, at holdet ikke skulle spille finale dagen efter, og på det tidspunkt var løsningen at knokle skuffelsen og frustrationerne ud.

- Det er ikke sådan, at jeg vil anbefale andre at gøre det, men sådan gjorde jeg dengang, og jeg havde nok ikke gjort sådan som 34-årig. Men ja, jeg var hård overfor mig selv, erkender den nu 45-årige Jonassen.

Spiller CV - Kenneth Jonassen

Han er født den 3. juli 1974.

Han kommer oprindeligt fra Herning.

Bedste placering på verdensranglisten: 2 (april 2005)

Kenneth Jonassen stoppede sin aktive karriere i efteråret 2008.

Han har i sin spillerkarriere vundet...

 • EM-guld 2008

 • EM sølv 1998, 2002, 2004 og 2006

 • German Open 2001

 • Korea Open 2003

 • Dutch Open 2004

 • Singapore Open 2004

 • DM-guld 2004 og 2008

- Udgangspunktet var altid, at nederlagene skyldtes mig. Når jeg tabte, så var det ikke andres skyld. Så var det min skyld, og så måtte jeg finde forskellige måder at løse det på.

Løsningen blev hårdt arbejde, som også var et kendetegn for en fornem aktiv karriere, der sluttede i 2008.

Selvom han undervejs nåede andenpladsen på verdensranglisten samt flere store sejre, vil han nok hos mange blandt det forkælede danske badmintonpublikum blive husket som den evige toer.

For der var lige én, der hele tiden var lidt bedre.

Han hedder Peter Gade.

Kenneth Jonassen jubler efter sejren over landsmanden Joachim Persson i finalen ved EM i 2008.

En fantastisk træningsmakker

- Peter var foran mig mere eller mindre hele tiden i alle årene. Han var en bedre og dygtigere badmintonspiller.

15-1 endte den officielle indbyrdes statistik mellem de to rivaler og kammerater. Irish International i 1995 var den eneste gang, Jonassen fik lov at juble over en officiel sejr mod Gade.

For det var de. På én gang rivaler og samtidig kammerater, husker Peter Gade.

- Jeg satte utrolig stor pris på, at vi i den daglige træning ikke var bange for at presse hinanden og gå hårdt til hinanden. For mig var han en fantastisk træningsmakker. Men selvfølgelig var der også en rivalisering mellem os – det skal der være, når man er de to bedste herresingler i Danmark.

Peter Gade vandt i 2007 Copenhagen Masters over landsmanden og rivalen Kenneth Jonassen.

Og ‘den evige toer’ stemmer i. For selvom Gade stod i vejen ved flere af de store turneringer, husker Jonassen rivaliseringen som ‘noget helt specielt’ karakteriseret ved en ‘exceptionel ærlighed’.

- Det optimerede mit badminton mere end det var en begrænsende faktor. Vi udnyttede hinandens kompetencer næsten til det maksimale. På den måde var Peter med til at flytte mig. Og jeg håber også, at jeg var med til at flytte ham.

Karrieren som spiller er helt begravet

Selvom hans aktive karriere er fuldstændig begravet, som han selv udtrykker det, kan han fortsat bruge erfaringerne derfra i trænerkarrieren, som allerede er i gang på 11. år. Han ved, hvordan man skal tænke som spiller. Han kan sætte sig ind i spillernes mind-set.

- Han forstår bare mig og nogle af de udfordringer, jeg har, på en måde, som der ikke rigtig er andre i mit liv, der gør på samme måde. Fordi han har levet det på nogenlunde samme måde, siger verdens aktuelle nummer tre Anders Antonsen.

- Han arbejdede også sindssygt hårdt, dengang han selv var spiller. Det synes jeg på en eller anden måde gør, at man har en ekstra respekt for ham. Man ved, hvor hårdt han selv har arbejdet, og man ser ham også som lidt sådan en jernmand.

Det siger de danske herresingler om Kenneth Jonassen

Viktor Axelsen

Viktor Axelsen

- Jeg vil beskrive Kenneth som enormt engageret og professionel. Du kan se på ham i løbet af selv en træning, at han lever sig ind i det. Det gør også ondt på ham, når der bliver lavet fejl. Næsten lige så ondt, som det gør på os, når vi spillere laver fejl på banen.

- Det er med til at motivere alle os spillere, når vi kan se på ham, at han vil det mindst lige så meget, som vi vil.

- Når vi går på banen til de store kampe, er der selvfølgelig nerver indblandet. Derfor har det været vigtigt for os begge, at vi har god kommunikation på banen, hvor vi tør sige tingene, som de er. Jeg skal give lyd ud til ham om, hvordan jeg har det på banen. Hvis jeg er skide nervøs, så siger jeg det også.

Foto: Wang Zhao / Ritzau Scanpix

Anders Antonsen

Anders Antonsen

- Han er den træner, jeg har haft det tætteste og mest professionelle samarbejde med.

- Jeg har jo nok været en 'pain in the ass' over for rigtig mange både trænere og spillere i tidens løb, fordi jeg har været den lidt kække dreng, der har været lidt efter folk, hvis der ikke har været styr på tingene. Men det er bare svært at sætte en finger på Kenneths arbejde, så jeg tror aldrig, jeg har været lige så kæk over for ham.

- På en eller anden måde har han formået at holde den der rigtig gode balance, hvor man ser ham lidt som en autoritet, men samtidig er han en rigtig god mand, som man kan snakke med om alting og have det sjovt med.

Foto: Toshifumi Kitamura / Ritzau Scanpix

Rasmus Gemke

Rasmus Gemke

- Kenneth er en mand, der har styr på tingene, og han kræver, at vi har det samme. Så har du ikke styr på din hverdag og de forskellige ting, der gør, at den hænger sammen, så du giver dig selv de bedste forudsætninger på banen, så løfter han helt sikkert pegefingeren og siger “Hey! Nu skal der lige styr på de her ting, og du skal lige tage dig sammen”. Det oplevede jeg da selv et par gange, da jeg kom på landsholdstræningen.

- Han går også meget op i, at vi er en gruppe til træningen. Er der en, der hænger i bremsen og ikke yder max, så går det ud over alle os andre. Det vægter han rigtig, rigtig højt, at vi hiver op i os selv og er bevidst om, at man også har et ansvar over for de andre. Sløser man med det, så kan han godt komme op i det røde felt.

Foto: Andrew Boyers / Ritzau Scanpix

Jan Ø. Jørgensen

Jan Ø. Jørgensen

- Jeg nåede også at spille mod ham. Så jeg har også set hele hans udvikling og set, hvordan han også menneskeligt og som leder har udviklet sig.

- Han lærte også meget af at være i England, tror jeg. Det var godt for ham at komme lidt væk fra det hele og se det hele med andre briller. Jeg tror, han lærte meget der om det at være leder. For det er svært at gå direkte fra badmintonbanen og så gå ud på stolen bagved og sidde som træner. Mange tænker nok, at det er meget enkelt. Men det kræver en del omstilling.

Foto: Andrew Boyers / Ritzau Scanpix

Hans-Kristian Vittinghus

.

Hans-Kristian Vittinghus

- Jeg har som spiller en følelse af, at han altid gør alt det, der skal til for mig. Selvom jeg ikke er den, der er højest prioriteret, hvilket også er helt naturligt i forhold til min position på det danske landshold, har jeg aldrig følelsen af, at Kenneth ikke har tid til mig. Han er super dygtig til at få enhver spiller til at føle, at han har en betydning, og han gør altid sit bedste for dem.

- Lige inden Kenneth skiftede til England, var jeg selv i en rigtig dårlig periode med min træning og mit spil. Jeg kan helt tydeligt huske, at jeg sad efter en træning og var lidt i vildrede og ret ked af det, fordi det kørte dårligt. Jeg kan huske, at han kom over og gav et klap på skulderen og sagde, at der var meget badminton tilbage i mig. Det er bare sådan én, der har siddet i mig siden. Det illustrerer meget godt, at han også er god til at sætte sig ind i de menneskelige følelser, man kan blive ramt af.

Foto: JOHANNES EISELE / Scanpix Denmark

I 2016 overtog Kenneth Jonassen posten som cheftræner for det danske badmintonlandshold. Forinden havde han i flere år været både assistent i Danmark og stået i spidsen for det Engelske landshold.

Som cheflandstræner har han selvsagt ansvaret og overblikket over den samlede, sportslige strategi på tværs af de fem kategorier. Men i den daglige træning er det primært herresingle-spillerne, der nyder godt af den tidligere topspillers opmærksomhed.

Udvikler spillere til verdensklasse

Landstræneren forlanger stenhårdt arbejde, en lyst til arbejde med sig selv. Og så skal forholdet mellem spiller og træner frem for alt være kendetegnet ved ærlighed.

- Jeg holder dem rimelig meget op på de aftaler, vi har. For det hjælper ikke, at vi sidder og bullshitter hinanden.

Og spillerne er ikke i tvivl om, at opskriften virker for manden, der i 2018 blev kåret til Årets Træner i Danmark på tværs af sportsgrene.

- Jeg synes, at Kenneth har en enormt stor andel i den succes, som herresinglerne har i Danmark. Det er selvfølgelig i samarbejde med hele teamet og alle vores andre sparringspartnere, mener Viktor Axelsen.

Træner CV - Kenneth Jonassen

Kenneth Jonassens trænerkarriere:

 • 2003-10 Spillende træner i Greve

 • 2008-10 Centertræner Badminton Danmark

 • 2010-13 Landstræner i Badminton England

 • 2013-2016 Assisterende landstræner i Badminton Danmark

 • 2016- Cheflandstræner i Badminton Danmark med særligt ansvar for herresingle

Udvalgte meritter som cheftræner for de danske herresingler:

 • All England 2020 (Viktor Axelsen)

 • VM 2017 (Viktor Axelsen)

 • Finale ved VM (Anders Antonsen)

Nogen vil måske mene, at herresinglekategorien er en let kategori at overtage, fordi der her i landet er en lang tradition for gode herresinlge-spillere. Men samtidig er det en svær kategori, fordi de stærke traditioner også betyder ekstremt høje forventninger, forklarer sportschefen i Badminton Danmark, Jens Meibom

- Der er ingen tvivl om, at Kenneth formår at lave et træningsmiljø for herresingle, som udvikler spillere til verdensklasse. Det er ham, der styrer det i kraft af sin tjans som cheflandstræner. Det skal man ikke underkende. Det er ham, der sætter retningen – selvfølgelig i dialog med spillerne, siger sportschefen.

Målet over dem alle

For syv dage siden kunne Kenneth Jonassen krydse All England-guldet af på sin liste over personlige målsætninger. Men der er nok at tage af endnu.

I Januar forlængede Jonassen og Badminton Danmark aftalen, så han fortsat har ansvaret for Axelsen, Antonsen og resten af det danske badmintonlandshold indtil 2024. Med forlængelsen har forbundet særligt ét mål i sigte.

Kenneth Jonassen og Viktor Axelsen jubler over OL-bronzen i 2016.

- Til OL går vi efter at tage en medalje. Det er vores målsætning. Man skal ikke have en Ph.d. i raketvidenskab for at vide, at vores herresingler er vigtige der. Det er dem, der har et rigtig højt niveau over tid, så vores største medaljehåb er selvfølgelig herresinglerne, men der kan også ske overraskelser, siger Jens Meibom.

Selv er Kenneth Jonassen også klar i spyttet, når han bliver spurgt til sit næste, store mål.

- Det er ganske naturligt målet over dem alle: OL-guldet, lyder den klare melding.

- Derefter starter jagten igen på endnu en All England-titel, VM-guld, vinde Denmark Open...