Badminton

Dansk præsident kæmper for stor ændring i sporten – ekspert bakker op

Poul Erik-Høyer forsøgte også at få indført et nyt pointsystem i 2018 - uden held. Mohd Rasfan / Scanpix Denmark

Den danske præsident i det internationale badmintonforbund (BWF), Poul-Erik Høyer, har et inderligt ønske om at få ændret det nuværende pointsystem.

- Der er én ting, der er helt sikker. Jeg vil så gerne have ændret det pointsystem.

Det lyder næsten som en bøn til de højere magter, når OL-guldvinderen fra 1996 Poul-Erik Høyer snakker om pointsystemet i badminton, hvor man på nuværende tidspunkt spiller bedst af tre sæt til 21 point. I stedet ser den danske præsident for BWF meget gerne, at man spiller bedst af fem sæt til 11 point.

Vi er blevet for konservative. Vi er stagneret

Poul-Erik Høyer om badmintonsporten

Forslaget blev nedstemt - savner stadig opbakning

Faktisk var det allerede noget, Poul-Erik Høyer forsøgte at få vedtaget i 2018, men her led han et stort personligt nederlag, da det blev nedstemt efter fem års kamp for ændringerne. Det betyder dog ikke, badmintonpræsidenten har givet op. Langtfra endda. Det fortæller han i TV 2 Badmintons seneste videopodcast.

Ved sidste afstemning for to år siden var der kun 129 stemmer i ryggen af forslaget, mens 123 stemte imod. Forslaget skulle have haft 168 stemmer for at gå igennem og mødte især modstand fra store asiatiske lande som Japan, Korea, Indien, Taiwan, Malaysia og Indonesien. En situation, der formentlig ikke er anderledes den dag i dag, vurderer Poul-Erik Høyer:

- Jeg skal finde to-tredjedel flertal til at få det igennem. Og så længe jeg ikke hører en stor opbakning… Jeg har faktisk en relativ opbakning, men jeg tror ikke, den er på to-tredjedel. Og så længe det kun er mig, der driver det her, så er jeg bange for, det ikke er nok. Jeg skal have flere med på vognen.

Ekspert bakker dansk præsident op

Her hentyder han konkret til det politiske spil, der også er en del af en sådan proces. Helt med på vognen er TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen til gengæld. Han har i flere omgange prædiket for at komme videre fra det nuværende pointsystem, der blev indført i 2006.

- Vi kan ikke have så lange sæt, der er afgjort, hvor der ikke sker noget. Hvor vi sidder og venter ti minutter på det næste sæt, der måske heller ikke er spændende. Vi sidder nogle gange med fem kampe i træk, hvor ikke ét sæt har været spændende. Den går bare ikke. Slet ikke med den fremtid vi går i møde. Vi skal have mere action.

- Jeg plejer at sige, det bedste badmintonspil kommer omkring 15-15. Der får vi at se, hvilke fantastiske atleter vi har med at gøre, hvor de folder sig ud. De folder sig ikke ud ved 5-5, 10-10 eller 12-12. Det vil sige, vi sidder og venter så lang tid på, det forhåbentlig bliver spændende, siger Jim Laugesen.

I World Tourens største turneringer må man som regel forvente, at et sæt varer på den gode side af 20 minutter, mens det dog også kan presse sig op på over en halv time for afvikling af et enkelt sæt.

Poul-Erik Høyer: Badmintonsporten er stagneret

Systemet med fem sæt til 11 point er tidligere blevet testet i den danske liga, selvom man for nærværende følger det internationale pointsystem. For Poul-Erik Høyer er en ændring bare ét af flere tiltag, der skal sikre, at badminton kan følge med på den internationale sportsscene.

- Vi - som sport - skal passe på ikke at træde vande. Jeg synes, vi er blevet for konservative. Vi er stagneret.

Det siger den danske BWF-præsident med udgangspunkt i de oplevelser, han selv har haft. De har lavet en strategiplan med udgangspunkt i underholdning og kommercielle tiltag. Står det til ham, kommer de til at ændre den nuværende struktur radikalt, hvis han kan få sine mærkesager igennem.

- Nu tabte jeg jo pointvedtagelsen, og jeg kan selvfølgelig også risikere at sætte mit mandat på spidsen her, men hvis ikke vi gør noget som sport, der skaber entertainment i en langt højere grad, end det vi har skabt indtil nu, så tror jeg ikke, vi fastholder det momentum.

- Det er bare så ærgerligt, for jeg ser, vi skaber et kæmpe potentiale i øjeblikket. Lad os nu holde fast i at få indført nogle af de elementer, som I også selv har nævnt, lyder opfordringen fra Poul-Erik Høyer.

Ændringer skal gavne både spillere og tilskuere

Herefter nævner han blandt andet muligheden for at sætte tid på imellem serverne, som man har set i flere tennisturneringer, så der ikke går for lang tid, før en ny duel kommer i gang. En række spillere er efterhånden blevet dygtige til at trække tiden, uden dommerne formår at slå ned på det.

- Hvad er det, der gør, at man som tilskuer går ud af arenaen og siger: ”Hvornår er der badminton næste gang?” Ikke at man går ud og siger, at ”vi kommer igen næste år”. I Østen ser vi nu, hvordan fans rejser med rundt og følger spillerne i andre lande, lyder det fra BWF-præsidenten.

Badmintonekspert Jim Laugesen frygter ligefrem, at det kan få betydning for spillerne, hvis ikke man snart ser ændringer.

- Det kommer til at gå ud over spillerne. Det skal de folk, der kan stemme et nyt pointsystem igennem, også forstå. Det kan gøre, deres egne spillere mister en god økonomisk indkomst, der kan sikre spillerne en god levestandard, og at de kan dyrke deres sport. Derfor skal man virkelig tage sig sammen.

- Det her kan være med til, at badminton ikke tager det her skridt, som Poul-Erik Høyer snakker om. Vi kan lave en masse ting om, men hvis vi har et pointsystem, hvor folk kukkelurer, så går det bare ikke, siger Jim Laugesen.

Normalt vil en ændring af eksempelvis et pointsystem eller lignende ske i god tid op til et OL. Derfor forventes det også, at man som minimum spiller bedste af tre sæt til 21 point frem til og med det udskudte OL i 2021.