Badminton

Eksperter uenige om vild VM-idé med Rytter Juhl og Pedersen

Danmark er værtsnation ved VM for hold, hvor herrerne og damerne kæmper hver for sig. Ekspert ser gerne, at en "pensioneret" damedouble får comeback.

Badmintonparret - både på og uden for banen - Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen var i en årrække det tungeste skyts fra Europa, når det kom til at udfordre de stærkere asiatere i international damedouble.

For bare lidt over to år siden vandt nu 36-årige Rytter Juhl og 33-årige Pedersen All England-titlen, inden førstnævnte kort efter annoncerede, at hun indstillede karrieren, da hun var gravid med parrets første barn. Et år senere fulgte Christinna Pedersen trop og indstillede sin internationale karriere.

Hvis Kenneth Jonassen ringede og spurgte, om vi var klar, fordi han havde brug for os, så ville jeg først og fremmest være beæret

Christinna Pedersen

Siden vendte begge spillere tilbage på banen i den danske liga, hvor de i denne sæson har været med til at spille Vendsyssel i Final 4. Derfor holder de badmintonformen ved lige, og selvom de ikke har samme høje niveau som tidligere, så har det affødt en tanke hos den tidligere topspiller og nuværende ekspert Joachim Fischer.

Det åbner han for i TV 2 SPORTs videopodcast 'Hjemmefra: Udfordringer i dansk badminton', da eksperterne Joachim Fischer og Jim Laugesen udfordres til at stille hver deres drømmehold til henholdsvis Thomas & Uber Cup (VM for herre- og damehold, red.) på hjemmebane i Danmark. Der skal udtages ti spillere, hvor hver kamp består af tre damesingler og to damedoubler.

'Det kan trigge gamle spillere'

For mange ville det være en gedigen kanin at trække op af hatten, hvis man udtog den landsholdspensionerede damedouble, men sådan ser Joachim Fischer ikke på det. Han mener, at Rytter Juhl og Pedersen kan bidrage med noget ekstraordinært, som mange af de nuværende unge spillere ikke besidder.

- Jeg ved, hvordan gamle spillere tænker. Jeg ved, hvordan de hele tiden har brug for motivation. Det er noget, der kan trigge gamle spillere, når man får en opgave, som egentlig ser rigtig svær ud.

Joachim Fischers bud på Uber Cup-holdet

Damesingle: Mia Blichfeldt, Line Kjærsfeldt, Line Christophersen og Julie Dawall

Damedouble: Sara Thygesen, Maiken Fruergaard, Mette Poulsen, Alexandra Bøje, Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl

- Det er ældre spillere, og hvis man igen går til dem i god tid og siger, vi har dem i tankerne på den her måde, at man ser igennem sin stolthed som træner og de ting, og at vi har brug for det her. Vi spiller det her mesterskab, fordi vi vil opnå noget. Så synes jeg, man skal tage dem med. Og man kan sætte dem i anden damedouble, siger Joachim Fischer.

Samtidig slår han fast, det kræver en aftale eller løsning, der gør, at parret, der nu bor i Aalborg, også bliver en del af landsholdstræningen i Brøndby op til VM-turneringen. På den måde kan de også træne med de andre landsholdskvinder og presse dem.

- De er gået forrest i mange år og har vist noget damedouble, man aldrig havde set før. Så ville de andre spillere også have gavn af at se det igen og suge til sig. Kamilla og Christinna vil ikke have samme niveau, som da de vandt All England, men det kunne smitte af på det hele.

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl vandt finalen i to tætte sæt. Video: TV 2 SPORT

- Jeg ville gøre det for at lave noget ekstra lir i tingene. Det kræver selvfølgelig også, Kamilla og Christinna kan se idéen i det, men det tror jeg egentlig, de kan, hvis man tilbyder dem den rigtige pakke, lyder vurderingen fra Joachim Fischer.

Han spillede selv sammen med Christinna Pedersen en årrække i mixeddouble, med hvem han vandt både OL- og VM-bronze.

Skulle vi stå i en anden damedouble til et VM, så skulle vi stå skarpe og klar i en slags formtop

Christinna Pedersen

Uenige eksperter

De to badmintoneksperter hos TV 2 SPORT er dog ikke enige om, hvem der skal med på Uber Cup-holdet i drømmescenariet.

Jim Laugesens bud på Uber Cup-holdet

Damesingle: Mia Blichfeldt, Line Kjærsfeldt, Line Christophersen og Julie Dawall

Damedouble: Sara Thygesen, Maiken Fruergaard, Mette Poulsen, Alexandra Bøje, Freja Ravn og Amalie Magelund

Imens Joachim Fischer ikke er i tvivl om, de andre nationer vil spærre øjnene op og tænke: "Hvad sker der lige hos Danmark", når de ser et holdkort med Rytter Juhl og Pedersen på, så går Jim Laugesen i en anden retning.

For ham gælder det mere om at se realistisk på Danmarks chancer for at klare sig godt ved VM-turneringen, hvor de asiatiske nationer uden tvivl står langt, langt stærkere end det danske hold - selv med en rutineret damedouble på holdkortet.

- Hvad er oddsene for, at Danmark vinder Uber Cup? Ikke så store. Så jeg har en helt anden tilgang til det. Man er nødt til at kigge væk fra resultater og tænke på dansk badminton og den situation, vi står i med damedouble.

Rytter Juhl og Pedersen har tidligere været med til at vinde dansk sølv og bronze ved Sudirman Cup (VM for blandede hold, red.)

- Jeg ville hellere vise dem, der er der, at vi tror på dem. Der går jeg med de yngre. Det er en udviklingsproces for de unge piger, og de kommer ikke til at vinde Uber Cup, uanset om Kamilla og Christinna er med. Det er super ærgerligt, vi kun kan gå efter at få erfaring på hjemmebane, men måske er det ligefrem bedre for pigerne, siger Jim Laugesen.

- Men man kan heller ikke bare komme med på holdene, hvis man ikke er stærk nok. lyder svaret fra Joachim Fischer.

Jim Laugesen anerkender dog, at det vil være spændende at have Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen med på landsholdstræningen op til det VM, der lige nu er planlagt til at blive afviklet i august, men må formodes at blive flyttet til et tidspunkt i efteråret. På den måde ville de kunne bidrage med vigtig erfaring til de unge spillere.

Hvis landstræner Kenneth Jonassen ringede...

Så er det store spørgsmål jo egentlig bare; hvad tænker hovedpersonerne selv om idéen?

Da TV 2 SPORT forelægger Christinna Pedersen idéen, er det tydeligt at fornemme, det langt fra er utopisk, at det kunne ske. Hvis altså Badminton Danmark skulle få brug for deres hjælp, og cheflandstræner Kenneth Jonassen pludselig var i den anden ende af telefonen.

- Hvis Kenneth ringede og spurgte, om vi var klar, fordi han havde brug for os, så ville jeg først og fremmest være beæret. Og det gør mig stolt og glad, at Fischer tænker på os, det er fedt. Det betyder jo, vi har vist noget igennem tiden, indleder Christinna Pedersen og tilføjer:

- Når det så er sagt, så må jeg også sige, at vi ligesom alle andre spillere jo ikke har været i hallen, siden coronavirussen brød ud, og det derfor kommer til at kræve en stor indsats for at blive spilleklar igen. Og skader kan pludselig også være med større risiko, så derfor forsøger vi på bedste vis at holde os i gang herhjemme på nuværende tidspunkt.

Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl øverst på podiet til Japan Open - en af karrierens mange triumfer.

Har Fischer en pointe i, man som rutineret spiller godt kan finde en gnist i et hold-VM på hjemmebane?

- 100 procent. Vi har også altid ønsket at stille op for Danmark, og når vi har været til Uber- eller Sudirman Cup, har det været fedt. Hvis vi bare trænede badminton almindeligt hver dag, gjorde klar til Final 4 og var i spilleform, og de ringede fra forbundet og sagde, at de havde brug for en joker eller til at mixe med de unge, så ville jeg ikke være afvisende.

- Men coronatiden gør det anderledes for os alle sammen. Skulle vi stå i en anden damedouble til et VM, så skulle vi stå skarpe og klar i en slags formtop, så vi kunne levere for Danmark. Det er simpelthen ikke realistisk for tiden, når man kigger på alt det, der sker og vores situation. Så hellere hænge vores hat på nogen af de unge tøser, siger Christinna Pedersen.

Tre faktorer trækker niveauet ned

Sammen med Kamilla Rytter Juhl nåede de både at vinde OL-sølv og tre VM-medaljer, ligesom de i en årrække var en af verdens bedste damedoubler. Skulle de igen konkurrere imod de bedste til et VM, ville de have en fordel af at møde op uden ranglistepoint. Dermed kunne de bruges i en anden damedouble imod et svagere par hos modstanderen.

Man gør damekategorien lidt en tjeneste, fordi Christinna og Kamilla udadtil står stærkt hos den danske befolkning

Joachim Fischer

Selv det ville dog formentlig ikke hjælpe på, hvor de står niveaumæssigt i forhold til en mulig VM-modstander, vurderer Christinna Pedersen.

- Vi har selv gået og smilt lidt af, at vi kan mærke forskellen, når man sammenligner med tiden på landsholdstræningen, hvor man har en drøm om at blive verdensklasse. Selvom vi det sidste år har trænet godt, så er det naturligvis ikke det samme, som da vi var på landsholdstræningen, hvor vi havde Kenneth, drengegruppen på doubletræningen og hele setuppet.

- Så vi kan tydeligt mærke, at vores niveau er lidt derfra. Det er både træningen, mængden og alderen. De tre faktorer trækker alle lidt ned.

'Kan gøre damekategorien en tjeneste'

Et andet spørgsmål er også, hvornår det omtalte VM for hold skal afvikles i Danmark. Seneste melding er således, at Badminton Danmark i samarbejde med det internationale badmintonforbund, BWF, igen forsøger at udsætte det til et tidspunkt i efteråret.

Uanset tidspunkt holder ekspert Joachim Fischer i videopodcasten fast ved, at det kan gavne på meget mere end resultatfronten, hvis man hiver den rutinerede damedouble tilbage en sidste gang.

- Det er hypen i det, der kan samle badminton om damekategorien, som har det svært i øjeblikket, efter de er trådt tilbage. Jeg tror, man gør damekategorien lidt en tjeneste, fordi Christinna og Kamilla udadtil står stærkt hos den danske befolkning.

Joachim Fischer og Christinna Pedersen opnåede sammen at vinde OL-bronze i 2012.

Comebacket kræver bare én rigtig vigtig pointe fra Badminton Danmark til spillerne, vurderer den tidligere topspiller, der selv oplevede nedture på landsholdet, inden han fandt sin plads i mixeddouble.

- Hvis man forklarer de andre spillere, hvorfor man gør sådan, så tror jeg godt, der kan være en forståelse. Der vil altid være spillere, der bliver skuffet. Jeg har selv været skuffet mange gange. Det har Jim Laugesen også, men det har også gjort vores udvikling endnu bedre, fordi man får nogle ture på vejen, hvor man skal rejse sig. I stedet for at man får alt serveret på et sølvfad, slår Fischer fast.

Du kan se hele videopodcasten via linket herunder, hvor også legenden Morten Frost er med til at snakke udfordringer i dansk badminton: