Badminton

VM i Danmark udskudt: - Det er hamrende ærgerligt

Verdensmesterskaberne for hold bliver udskudt for tredje gang. Denmark Masters er aflyst.

Et badmintonmæssigt festfyrværkeri på dansk grund i oktober står nu til at blive en fuser.

Badminton Danmark og BWF, det internationale badmintonforbund, har besluttet at udskyde VM for herrer og kvinder (Thomas og Uber Cup) til 2021.

Det sker, efter Indonesien, Taiwan, Sydkorea, Thailand og Australien har meldt afbud til turneringen, som skulle være afholdt 3.- 11. oktober (uge 40 og 41).

- Desværre har udviklingen af coronasituationen både i Danmark og internationalt bevirket, at en række lande og spillere fortsat er meget utrygge ved eller direkte forhindret i at rejse til Danmark, siger Badminton Danmarks direktør, Bo Jensen.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at få tingene til at ske, så vi er selvfølgelig helt vildt ærgerlige, men vi glæder os i det mindste over, at Thomas & Uber Cup vil blive spillet i Danmark i det nye år for første gang nogensinde på dansk grund.

Udover udskydelsen af VM er Super 750-turneringen Denmark Masters i uge 43 (oprindeligt French Open) aflyst. Odense får dog fortsat lov til at afholde den traditionsrige Denmark Open ugen forinden, som rangerer lige så højt. Men den har også mulighed for at blive ramt af afbud fra flere store asiatiske badmintonnationer.

Det får ret heftige økonomiske konsekvenser

Jim Laugesen, badmintonekspert

Økonomiske konsekvenser

De dystre udsigter er bestemt ikke noget, som TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen er glad for.

- Man skal have respekt for spillernes situation, og der er selvfølgelig ingen garantier, men det er tragisk for sporten. Det havde været det helt rigtige at komme i gang nu, hvor nærmest alle andre sportsgrene også er genoptaget.

- Det er hamrende ærgerligt og synd for Badminton Danmark, som har arbejdet stenhårdt og gjort et sindssygt godt stykke arbejde for at lave det bedste setup, der kunne være, siger eksperten.

Ikke siden Viktor Axelsens All England-triumf i marts har der været afholdt en turnering på World Touren.

Det kommer til at kunne mærkes.

- Sporten kommer til at sakke bagud med sponsorer, tv og så videre. De spillere, som lever af at spille badminton og ikke bliver støttet af forbundet, har ingen indkomst nærmest hele året. Og ingen ved, om vi kommer i gang i 2021. Det får ret heftige økonomiske konsekvenser, pointerer Laugesen.

Største fejl af BWF

Det er netop usikkerheden om, hvornår der igen bliver spillet turneringer med fuld deltagelse, der vækker bekymring hos eksperten.

- Der kan ikke blive skabt bedre forhold i denne coronatid, end der ville være blevet til VM. Og det må betyde, at de spillere, som er utrygge, først vil spille, når der er kommet en vaccine.

- Vi skal huske, at spillernes utryghed gik på at flyve andre steder hen, og andre turneringer kan heller ikke garantere 100 procent for sikkerheden. Og hvis de først venter, til der kommer en vaccine, så er Badminton Danmark gjort til grin. Men vi får at se til Denmark Open, hvem der tør at spille. Det vil være komisk, hvis eksempelvis de indonesiske spillere stiller op der.

Den måde, man kører tingene på via forbundet, er ved at uddø

Jim Laugesen

Den nuværende situation kommer ifølge Jim Laugesen også til at udstille et problem i sporten. For mens Rafael Nadal selvstændigt kan melde fra til US Open i tennis på grund af usikkerhed, forholder det sig anderledes i badmintonsporten.

Her er det forbundet, som tager beslutningen. Det vil sige, at et forbund kan blive nødsaget til at melde afbud, hvis nogle spillere er utrygge, selvom andre spillere gerne vil af sted.

- Det viser, at den måde, man kører tingene på via forbundet, er ved at uddø og ikke fungerer i en krisesituation, mener eksperten og påpeger desuden, at det er problematisk, at turneringen ikke giver point til OL-ranglisten.

- Det, tror jeg, var den største fejl, BWF lavede. OL er det største. Det fylder så meget. Vi har selv set tidligere, at skadede spillere er troppet op til turneringer for at få deres OL-point. Så jeg vil gerne have, at de indfører det igen, og så må vi se, om ikke spillerne synes, det vil være interessant at deltage.

Det er tredje gang i år, at VM for hold bliver udskudt. Oprindeligt skulle turneringen være afholdt i maj, men den blev først flyttet til august og siden begyndelsen af oktober på grund af coronasituationen.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for hold-VM næste år, men der arbejdes på en løsning mellem OL’s afslutning i august og det individuelle VM, som begynder i slutningen af november.

TV 2 SPORT har forsøgt at få en kommentar fra BWF.