Badminton

Kritiseres for at fjerne ’OL-gulerod’ – men BWF afviser at have begået fejl

Anders Antonsen. Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Generalsekretæren i BWF mener ikke, at badmintonsporten går en mørk økonomisk fremtid i møde, selvom der fortsat er turneringspause.

Det er ikke attraktivt for de asiatiske badmintonnationer at spille VM for hold, når der ikke gives point til OL-kvalifikationen.

Sådan lød kritikken tirsdag fra TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen.

Men Thomas Lund, generalsekretær i det internationale badmintonforbund, BWF, afviser, at de skulle have gjort noget anderledes.

- Jeg mener ikke, det er en fejl. Hvis vi skulle lade turneringerne tælle, så skulle vi til at have lavet en restart. Det ville ikke være rimeligt over for spillerne, som har optjent point gennem det sidste år, og sige 'nu starter vi forfra igen'. Det ville ikke være den rigtige metode, siger han til TV 2 SPORT.

Han hentyder til, at kvalifikationen til OL oprindeligt sluttede i foråret, da legene skulle være afholdt i juli og august.

Derfor ville VM for hold (Thomas og Uber Cup), som i første omgang skulle afvikles i maj, heller ikke have givet point til OL-kvalifikationen.

Men trods udsættelsen af OL og VM for hold, synes han ikke, det giver mening, at 'straffe' de spillere, som brugte den oprindelige kvalifikation på at optjene point.

I stedet bliver det først muligt efter All England næste år.

Største fejl fra BWF

Beslutningen om ikke at ikke uddele OL-kvalifikationspoint ved VM for hold blev kritiseret af Jim Laugesen.

Kritikken udsprang af, at VM tirsdag blev udskudt for tredje gang. Badminton Danmark og BWF traf beslutningen, efter store asiatiske badmintonnationer meldte afbud. Flere asiatiske spillere frygtede for sikkerheden på grund af den nuværende coronasituation.

Men i virkeligheden handler det ifølge Jim Laugesen ikke om coronafrygt. Han peger, på de mangler en gulerod ved VM i form af OL-kvalifikationspoint.

- Det, tror jeg, var den største fejl, BWF lavede. OL er det største. Det fylder så meget. Vi har selv set tidligere, at skadede spillere er troppet op til turneringer for at få deres OL-point. Så jeg vil gerne have, at de indfører det igen, og så må vi se, om ikke spillerne synes, det vil være interessant at deltage.

Usikkerhed om asiatiske turneringer

Ikke siden All England i marts har der været afholdt en turnering på World Touren.

Det vil være naivt af os at sige, at det ikke er en svær opgave

Thomas Lund

Med udskydelsen af VM for hold og aflysningen af Denmark Masters er det planen, at næste turnering bliver Super 750-turneringen Denmark Open i midten af oktober.

- Vi kan jo ikke forvente, at spillerne tager til Denmark Open, men vi håber det, og at det på den måde kan vise resten af sporten, at turneringer kan afholdes på en sikker og forsvarlig måde, siger Lund.

Derefter venter to turneringer og en sæsonfinale, hvor der endnu ikke er fundet en vært. Thomas Lund oplyser, at BWF i den kommende tid skal kigge på, om turneringerne kan blive afholdt.

Svær opgave på tværs af landegrænser

En anden del af kritikken fra eksperten gik på, hvorfor badmintonsporten ikke er kommet i gang igen, når sportsgrene som cykling, fodbold og tennis er tilbage.

Det skyldes ifølge Thomas Lund flere forskellige faktorer.

- Andre sportsgrene har måske ikke et lige så stort geografisk område, hvor spillerne kommer fra. Hvor eksempelvis fodbold har lettere ved at komme i gang, når det er inden for landegrænserne.

- I Danmark har vi angrebet Covid-19 på en lidt anden måde end mange af landene i Asien, og vi må bare konstatere, at det giver nogle kompleksiteter, når der skal rejses på tværs af verden.

- Jeg håber bestemt ikke, vi skal vente, til der kommer en vaccine. Hverken for spillernes eller for sportens skyld. Men det vil være naivt af os at sige, at det ikke er en svær opgave, når der skal rejses mellem de forskellige lande, siger generalsekretæren.

Anders Antonsen er dog utålmodig efter den lange pause og undrer sig over, hvorfor BWF aflyser turneringer på grund af frygten for et lavere niveau.

- Dem, der kommer og tror på, at det kan afvikles på en forsvarlig måde, skal have lov til at spille. Så må resten komme, når de kan eller har lyst til det. Det, synes jeg, er måden at gøre det på, siger han. til TV 2 SPORT.

Ser ikke en 'mørk' fremtid

Også på det økonomiske bliver badmintonspillerne ramt af de manglende turneringer. Nogle spillere i hvert fald.

For i mange af de asiatiske lande bliver spillerne aflønnet af forbundene og får kun en lille del af præmiepengene.

Anderledes ser det ud i mange af de vestlige lande. Det kommer til at kunne mærkes, mener Jim Laugesen.

- Sporten kommer til at sakke bagud med sponsorer, tv og så videre. De spillere, som lever af at spille badminton og ikke bliver støttet af forbundet, har ingen indkomst nærmest hele året. Og ingen ved, om vi kommer i gang i 2021. Det får ret heftige økonomiske konsekvenser, pointerer badmintoneksperten.

Thomas Lund beretter dog om 'ekstremt stor støtte' fra sine sponsorer og samarbejdspartnere og har lige nu ikke nogen bekymringer for, at de skulle 'hoppe af'.

Men han erkender, at økonomien naturligvis kommer til at blive ramt.

- Selvfølgelig kommer det her til at ramme os alle sammen. Jeg ser ikke en mørk fremtid, men det er klart, vi vil alle i gang. Ikke kun vores skyld men også for badmintonøkonomien. Og spillerne. De har også til en dag-til-dag økonomi. Men vi må bare respektere meget højt, at der er individuelle hensyn at tage.