VM-udskydelse er et udtryk for egoistisk tankegang i asiatiske lande

16x9
Mohammad Ahsan (tv.) og Hendra Setiawan (th.) valgte at melde afbud til Thomas Cup sammen med resten af de indonesiske spillere. Foto: Str / Scanpix Denmark

TV 2 SPORTs badmintonkommentator mener, at udskydelsen af VM og aflysningen af Denmark Masters er trist.

Det er en katastrofe for badmintonsporten. Intet mindre.

Tirsdagens officielle udmelding om at Thomas/Uber Cup endnu en gang skal uds√¶ttes, og at Denmark Masters bliver aflyst, er et udtryk for en m√¶rkv√¶rdig og egoistisk tankegang i de asiatiske lande. For det er som s√•dan ikke forbundene, der melder afbud til de her danske turneringer. Det er derimod de enkelte spillere, der har meldt tilbage til deres forbund, at de ikke √łnsker at rejse til Danmark. Hvorfor, kommer jeg ind p√• om lidt.

For lad os overveje konsekvenserne et kort √łjeblik. Indtil videre ser det ud til, at Badminton Danmark sammen med det internationale badmintonforbund, BWF, holder fast i at gennemf√łre Denmark Open. Det er anerkendelsesv√¶rdigt og bestemt et lyspunkt i disse tider. Men lad os v√¶re √¶rlige. Det bliver en decimeret turnering, n√•r afbuddene fra Asien formentligt regner ind over Badminton Danmark. Det bliver nok et udvidet DM med m√•ske et par f√• asiater og ellers europ√¶iske spillere, der kommer til Danmark. Men jeg skal se det, og jeg vil st√łtte det 100 procent.

Jeg kan ogs√• se, at BWF endnu ikke har aflyst de to-tre turneringer, der skulle have v√¶ret spillet i Asien i november m√•ned. Men det kan kun v√¶re et sp√łrgsm√•l om tid, inden der kommer en officiel melding om aflysning der. Jeg kan ikke forestille mig, at man kan spille derude, n√•r man ikke kan i Danmark.

Det efterlader et totalt kaos i BWF. For hvorn√•r kan de internationale turneringer s√• s√¶ttes i gang? I starten af 2021 foresl√•r nogle. Men hvad er der forandret i januar i forhold til lige nu? Coronavirussen h√¶rger stadig verden p√• det tidspunkt. Og intet er vel √¶ndret, f√łr der kommer en vaccine, hvilket stadig har lange udsigter. S√• hvorn√•r skal World Touren s√¶ttes i gang igen? Det m√• v√¶re et gigantisk sp√łrgsm√•l, som BWF og generalsekret√¶r Thomas Lund grubler over i disse dage.

Store ressourcer tre gange

Jeg vil ogs√• gerne lige sende et par velmenende tanker til Badminton Danmark, til direkt√łr Bo Jensen og alle hans medarbejdere, der har knoklet h√•rdt for at s√¶tte et system op i Danmark i oktober, hvor vi kunne have afviklet hele tre k√¶mpe turneringer under sikre forhold.

Badminton Danmark har gjort ALT for at lave det sikkert for alle deltagende spillere og officials. Masser af tests, temperaturmålinger på samtlige, der skulle ind i hallen, og i det hele taget et system, der ville holde spillerne i en boble og væk fra ydre påvirkning. På den måde nærmest mere sikkert at befinde sig i den boble end alle andre steder.

Badminton Danmarks folk har brugt enorme ressourcer hele tre gange nu, da turneringen nu er udsat for tredje gang. Det slider, og jeg forst√•r godt, at man i Danmark ikke √łnsker at s√¶tte en turnering op igen til februar med risiko for at lave en masse forarbejde og s√• aflyse igen 14 dage f√łr.

K√łber ikke bekymringen om corona

Og hvorfor er det s√•, at de asiatiske lande meldte fra p√• stribe til de tre danske turneringer? Det handler ikke kun om frygten for at f√• covid-19. Men i stedet om en fejl BWF lavede tidligere p√• √•ret. Efter All England besluttede BWF nemlig at fryse ranglisten og erkl√¶rede, at der ikke var flere point at hente til ranglisten og til OL-kvalen resten af √•ret. Det ville der f√łrst v√¶re igen efter All England 2021.

Og hvis man s√• t√¶nker p√•, at i de fleste asiatiske lande er spillerne afl√łnnede af de forskellige forbund og kun f√•r en procentdel af de indspillede pr√¶miepenge (procentdelen afviger fra land til land), jamen hvad er s√• incitamentet for de asiatiske spillere for at rejse til Danmark?

De tjener ikke rigtigt noget p√• det √łkonomisk, og der er ikke nogen point p√• spil til rangliste eller OL. I den situation valgte de alts√• at t√¶nke, at det eneste, de risikerer, er at samle en virus op, og s√• t√¶nker de overhovedet ikke langsigtet eller p√• sportens ve og vel. Tro mig, hvis der havde v√¶ret OL-point p√• spil, s√• havde de st√•et her alle sammen til Thomas/Uber Cup og til Denmark Open og Denmark Masters. S√• jeg k√łber ikke bekymringen om corona.

Trist for sporten

Aflysningen f√•r til geng√¶ld store √łkonomiske konsekvenser hos de danske spillere, der er noget mere afh√¶ngige af, at turneringerne bliver spillet. B√•de i forhold til pr√¶miepenge men sandelig ogs√• i forhold til egne sponsorer. Det er ogs√• derfor, vi de sidste par uger har set flere danske stjerner henvende sig p√• sociale medier til de asiatiske badmintonspillerne og fortalt om, hvor sikkert det egentligt ville v√¶re, at de kom til Danmark.

Men de asiatiske spillere kom ikke, og nu er s√¶sonen mere eller mindre aflyst for 2020. Ingen aner, hvorn√•r det hele starter op igen. Imens kan vi se cykling i Frankrig, fodbold fra hele verden, tennis, NFL, basketball, h√•ndbold og t√¶nke over, om seerne finder andre kanaler, og om sponsorerne finder andre idr√¶tsgrene at st√łtte.

Det er i sandhed trist for badminton som sport det her. Men jeg er bange for, at mange af de asiatiske spillere kun har egne interesser og OL for √łje og ikke har gennemt√¶nkt, hvilke konsekvenser det her kan f√• for den sport, de trods alt elsker.

Jeg ville √łnske, at vi kunne f√• genindf√łrt spil om ranglistepoint med √łjeblikkelig virkning. Jeg ville √łnske, at man holdt fast i at afvikle planlagte og forsvarlige turneringer. S√• m√• de, der har lyst, spille. Og de andre kan sidde derhjemme i deres sofa og kigge p√•.

Der skal træffes store beslutninger i BWF. Og gerne hurtigt tak.