Badminton

- Tager I pis på mig? Dansker raser over udsættelser

Det internationale badmintonforbund, BWF, har fredag udskudt en række turneringer i Asien. Denmark Open er nu eneste store turnering tilbage i 2020.

Tager I fucking pis på mig at kalde det her for ”gode nyheder”?

Tonen var hård og kontant fredag aften på Instagram hos den danske badmintonspiller Anders Skaarup. Og han var langt fra den eneste dansker, der reagerede negativt på en nyhed udsendt af det internationale badmintonforbund.

Selv valgte BWF's officielle profil at kalde det "gode nyheder" i et opslag på Instagram, at man nu har planlagt tre store turneringer til januar i Thailand som afslutning på 2020-sæsonen. Også i et åbent brev fra BWF-præsident Poul-Erik Høyer og BWF's generalsekretær, Thomas Lund, beskrives det som "positive nyheder".

Problemet for spillerne er bare, at turneringerne var planlagt til at blive afviklet i november. Det betyder, at BWF på ti dage har udskudt eller aflyst både VM for hold, Denmark Masters og de tre store turneringer i Asien inklusiv sæsonfinalen, så spillerne kan se langt efter kontinuerligt turneringsbadminton.

- I forgårs fik vi at vide, vi skulle forberede os på, at turneringerne i Asien blev til noget i november. Så jeg er frustreret over, at ambitionsniveauet og kompetencerne ikke er større til at lave et setup, som folk køber ind på, siger doublespilleren Anders Skaarup til TV 2 SPORT og uddyber:

- Vi ser alle andre sportsgrene komme i gang under anderledes og skærpede vilkår, men i det mindste er de i gang. Det er efterhånden svært at se sig selv som professionel badmintonspiller, når den ene udskydelse efter den anden presser på. Vi risikerer at gå hjemme et år. Det er der ikke mange, der kan klare hverken mentalt eller økonomisk.

Én stor turnering på over ni måneder

Tilbage står én stor turnering i 2020: Denmark Open i Odense fra 13.-18. oktober, der på papiret skal afvikles som en Super 750-turnering - næstøverste niveau fraregnet sæsonfinalen og VM.

Jeg er lige blevet lærervikar for at bruge min læreruddannelse, for jeg skal have tiden til at gå, og jeg skal tjene nogle penge

Anders Skaarup

Dermed vil verdens bedste spillere, når året når sin afslutning, kun have spillet én turnering på øverste del af World Touren i en periode på over ni måneder. Den sidste store turnering før coronapausen var All England, som Viktor Axelsen vandt i midten af marts.

- En lang træningsperiode for os hedder seks uger, og nu er vi oppe på over 30 uger, før vi kommer i spil. Vi er gode til at sætte delmål, men nu begynder det at tippe over til, man tænker: ”Hvad fanden er det, der foregår?”

- Vi er ikke vant til bare at træne. Vi er vant til at spille, underholde og få de adrenalinkick, som det giver. Og tjene nogle penge. De første fem måneder, hvor vi har været hjemme, har man kunnet nyde en pause, vi sjældent får. Men alternativet er snart at være arbejdsløs, og så har man lige så meget tid, siger Anders Skaarup.

"Endnu et slag lige i dunken"

Han møder opbakning fra landsholdskollega Anders Antonsen, der ligger nummer tre på verdensranglisten i herresingle.

- Det er rigtig frustrerende. De seneste dage havde jeg egentlig et indtryk af, vi ville få positive nyheder omkring turneringerne i Thailand, så den er hård. Det er hårdt i forvejen, og at man skal vente yderlige et par måneder, det er endnu et slag lige i dunken. Det er også lidt mærkeligt, de kalder det gode nyheder.

- Jeg elsker jo at spille og konkurrere. Det er det, jeg lever og ånder for, så det er virkelig frustrerende ikke at kunne komme ud og gøre det. Og lave det, som jeg elsker at lave og har viet mit liv til, siger Anders Antonsen.

Skaarup har meldt sig som lærervikar

En væsentlig del af de danske spilleres indtægter kommer fra præmiepengene, de tjener i turneringer. Og da de ikke kompenseres på nogen måde, så valgte Skaarup at ringe til en skole, han tidligere har været ansat på, da VM for hold og Denmark Masters blev aflyst i sidste uge.

- Jeg er lige blevet lærervikar for at bruge min læreruddannelse, for jeg skal have tiden til at gå, og jeg skal tjene nogle penge. Det er jo helt surrealistisk at skulle tænke så alternativt for at få hverdagen til at fungere.

- Der har egentlig været is i maven frem til september, hvor der har været en klar formodning om, at nu skulle vi i gang. Det bliver så skubbet til januar. Og så er det spændende at se, om den deadline ryger igen til slut-december, lyder det bekymret fra Anders Skaarup.

BWF vil gå "ekstremt langt" for sundhed og sikkerhed

I det tidligere omtalte, åbne brev fra Poul-Erik Høyer og Thomas Lund i BWF-toppen bliver det aldrig konkret, hvorfor det skulle være bedre at afvikle turneringerne i Asien i januar og ikke allerede i november.

De magtfulde herrer slår dog fast, at det fra starten af coronapausen blev understreget, at badminton først ville vende tilbage, når det var helt sikkert og logistisk muligt.

- Derfor har vi i de sidste seks måneder været 100 procent dedikeret til at forberede os på en sikker tilbagevenden til international badminton.

- Dette inkluderer at gå ekstremt langt for at bevare sundheden og sikkerheden for alle deltagere ved eksempelvis at implementere et boble-system, lyder det blandt andet i brevet.

Poul-Erik Høyer og Thomas Lund slår desuden fast, at de er opmærksomme på spillernes frustrationer, men BWF-toppen mener, at de nu har en klar køreplan for at kunne levere international badminton igen.

"Badminton er ikke farlige end andre sportsgrene"

Flere af de danske landsholdsspillere har den seneste tid offentligt stillet spørgsmålstegn ved BWF's evner til at få international topbadminton i gang igen.

Fredagens udmeldinger har bestemt ikke ændret ved den holdning, når man snakker med Anders Skaarup og Anders Antonsen.

- Det er jo ikke farligere at spille badminton, end det er at spille basketball, håndbold, fodbold eller hvad der ellers er i gang. Vi kan også blive testet hver dag, inden vi går på banen. Det er mangel på kompetencer, der gør, vi ikke kommer i gang, og det virker til, den lander hos BWF, som ikke har kunnet sætte ordentlige rammer, siger Skaarup, mens Anders Antonsen stemmer i:

- Vi har måske nogle udfordringer med BWF, som ikke er lige så dygtige som andre forbund. Jeg er ikke helt sikker, men jeg kan se, en masse andre sportsgrene kører videre, men de kan åbenbart ikke finde en måde, hvorpå det kan lade sig gøre. Det er frustrerende, siger Antonsen.

Stjerner klar til Denmark Open

Sammen med landsholdskollegaerne kan han nu fortsætte træningen på det nationale center i Brøndby, inden de altså - som planen er lige nu - skal spille Denmark Open om to en halv uge.

- Der er én ting tilbage at spille for i år og én ting, der kan motivere en lille smule, og det er Denmark Open. Så hvis jeg kan lægge frustrationerne her bag mig, så skal jeg fokusere på Denmark Open og få det bedste ud af den turnering. Det er underligt at skulle hive sig selv op til en enkelt turnering og så måske gå på ferie efter, slutter Antonsen.

Denmark Open kan ses på TV 2 SPORT fra tirsdag den 13. oktober klokken 9. Fredag har også den japanske lejr givet udtryk for, at de kommer til Danmark for at spille, hvilket betyder, at turneringen efterhånden kan forventes at blive ganske stjernebesat trods afbud fra enkelte landes spillere.