Badminton

Christian Lind sad lammet og græd: - I dét øjeblik blev det hele for meget

Den danske badmintonprofil Christian Lind havde undervejs nedture, da han blev ramt af den sjældne og meget alvorlige sygdom Guillain-Barrés syndrom.

Prøv at sige, hvad det er.

Stemmen på videoen tilhører Malene Qvist. Hun er kærester med badmintonprofilen Christian Lind, der i september sidste år blev ramt af sygdommen Guillain-Barrés syndrom, der ud af det blå lammer kroppen.

Sammen indgik de en pagt. De ville fortælle historien om en nybagt familiefar og badmintonspiller, der skulle kæmpe sig tilbage til livet med en kæreste og deres fem måneder gamle søn på sidelinjen.

Det var nærmest et af de største øjeblikke, jeg har haft. Det glemmer jeg aldrig

Christian Lind om at vende tilbage til Rigshospitalet og sige tak for hjælpen

Umuligt at få enrum

Selv nogle af de mest sårbare situationer blev dokumenteret, så de sammen kunne se tilbage på, hvad de havde gennemgået, da de et år senere endelig var ude på den anden side. Som eksempelvis episoden, hvor Christian Lind sad i foyeren på Rigshospitalet i Glostrup og lod tårerne få frit løb.

- Det var en dag, hvor vi begge var rigtig frustreret. Der var gået et par uger, siden jeg blev lammet og endte i kørestol, og jeg havde delt stue med to eller tre andre hele tiden, og der havde måske været 15 forskellige personer. Vi havde spurgt, om vi kunne få et rum alene til at snakke privat, men det var umuligt.

- Lige i dét øjeblik blev det hele bare for meget, siger Christian Lind om det rørende øjeblik i dokumentaren 'Christians kamp', der lørdag har fået premiere på TV 2 PLAY.

Samtidig slår han flere gange fast, at han fandt stor tryghed i lægernes håndtering af nervesygedommen. En sygdom, der blot rammer 50-100 danskere om året, ligesom der ikke findes nogle måder at forebygge den på.

- Allerede fra starten var lægerne gode til at forklare, hvad det var, og de sagde, at de ikke kunne garantere noget, men at der var gode muligheder for at komme sig helt.

Fakta om Guillain-Barrés syndrom

Sygdommen rammer blot 50-100 danskere om året.

De fleste, som får sygdommen, vil opleve en gradvis bedring. Fuld bedring kan tage fra 6-12 måneder.

85 procent bliver helt raske efter 6-12 måneder. Mange får unormal muskeltræthed i flere år efter at have haft sygdommen.

Omkring 10 procent får varige skader som lammelse i ankel- og lægmuskler (dropfod), svækket muskelstyrke i hænderne, nedsat følesans og balanceproblemer. Der er ingen måder, hvorpå man kan forebygge Guillain-Barrés syndrom.

Kilde: sundhed.dk

"Et af de største øjeblikke"

Comebacket fra sygesengen og kørestolen tilbage til livet blev definitivt et år efter indlæggelsen, da Christian Lind gjorde comeback på banen for Hvidovre i 1. division.

Men inden han nåede så langt, havde han et andet højdepunkt, han altid vil tænke tilbage på i forløbet.

- Da jeg havde haft min sidste genoptræning, var jeg tilbage på Rigshospitalet for at aflevere mine krykker og sige tak for behandlingen. Det var nærmest et af de største øjeblikke, jeg har haft. Det glemmer jeg aldrig.

- Jeg var så langt nede i tiden på Rigshospitalet, så jeg havde brug for nogle søde mennesker til at hjælpe mig, og dem fandt jeg på Riget. Så den dag, hvor jeg vendte tilbage, og alle de personer, der havde betydet så meget for mig, de var der alle sammen, det var rigtig stort, fortæller Christian Lind.

Badmintonspilleren Christian Lind blev ud af det blå ramt af en sjælden og alvorlig sygdom. Fra den dag startede kampen tilbage til livet. Video: TV 2 Sport

"Jeg var mig selv igen"

Han husker, hvordan de stod og snakkede tre kvarter og fik talt om alt muligt. Men mest af alt fik han sendt signalet om, at han var tilbage.

- Endelig var jeg blevet mig selv igen, og de sagde også, at de normalt kun ser patienterne, når de ligger ned og har det skidt. Det er ikke altid, de kommer tilbage.

- Det var fedt, så de kunne se mig, hvor jeg ikke bare lå derinde og nærmest var lam. Men hvor jeg var mig selv igen. Det var stort for mig at komme tilbage og sige tak for hjælpen til dem alle sammen. Det var i hvert fald det mindste, jeg kunne gøre.

Her kan du læse hele historien om badmintonprofilen Christian Lind, fra det øjeblik han mærkede sygdommen for første gang, til han igen stod på badmintonbanen.

Allerede få uger efter hans comeback lykkedes det Christian Lind at vinde sin første herresingle, efter at sygdommen ramte sidste år i september.

Se hele historien i 'Christians kamp' lige nu på TV 2 PLAY: