Badminton

Wieghorst spillede stor rolle, da badmintonprofil blev alvorligt syg

Den tidligere fodboldspiller og nuværende assistenttræner på landsholdet, Morten Wieghorst, har selv været ramt af sygdommen Guillain-Barrés syndrom.

Christian Lind Thomsen og Morten Wieghorst kender begge til den skræmmende følelse. At gå fra rollen som veltrænet elitesportsmand til at være lammet i løbet af få dage.

Magtesløs og ude af stand til at gøre noget, mens kroppen lukker ned.

Kan jeg selv gå på toilettet? Kan jeg selv bestemme, hvornår jeg skal ud og trække noget frisk luft?

Morten Wieghorst om tiden med Guillain-Barrés syndrom

Begge levede de af deres respektive sportsgren, da de ud af det blå blev ramt af den sjældne og meget alvorlige sygdom Guillain-Barrés syndrom, hvor kroppens immunforsvar angriber nerverne og lammer kroppen.

Hos Wieghorst ramte sygdommen for 20 år siden, da han var aktiv fodboldspiller i skotske Celtic. Forløbet kulminerede, da han endte i respirator og tilbragte 11 dage på den intensive afdeling i Glasgow. Efter en lang og sej kamp gjorde han comeback på fodboldbanen ni måneder senere.

Derfor var det også naturligt for Morten Wieghorst, at han skulle tilbyde sin hjælp, da han i september 2019 hørte om en lignende historie.

Wieghorst besøgte lammet Lind

På Rigshospitalet i København lå den 34-årige badmintonspiller Christian Lind. Lammet af den samme sygdom, som satte en midlertidig stopper for Wieghorst karriere.

- Jeg fik utrolig stor støtte af læger og eksperter, men der findes ikke noget så godt som en, der selv har været det igennem, og man kan se med sine egne øjne, at det, som lægerne siger, rent faktisk er rigtigt. Du har en god chance for at komme igennem og komme til at leve et normalt liv igen.

Det fortæller Morten Wieghorst i dokumentaren ’Christians kamp’. Her har TV 2 SPORT igennem et år fulgt badmintonprofilen Christian Linds kamp, fra han igen skulle lære at gå, til han i sidste måned gjorde comeback på banen.

Undervejs i hele forløbet endte Wieghorst med at spille en stor rolle, da Christian Lind kunne spejle sig i den tidligere fodboldspillers historie.

- Allerede på Rigshospitalet, da Morten kom ind, kunne jeg se på ham, han var kommet sig 100 procent. Bare det at vide, han var kommet sig helt, gav mig håb. Og han sagde også: ”Du skal være tålmodig, men du skal nok blive god igen”, husker Christian Lind.

Fakta om Guillain-Barrés syndrom

Sygdommen rammer blot 50-100 danskere om året.

De fleste, som får sygdommen, vil opleve en gradvis bedring. Fuld bedring kan tage fra 6-12 måneder.

85 procent bliver helt raske efter 6-12 måneder. Mange får unormal muskeltræthed i flere år efter at have haft sygdommen.

Omkring 10 procent får varige skader som lammelse i ankel- og lægmuskler (dropfod), svækket muskelstyrke i hænderne, nedsat følesans og balanceproblemer. Der er ingen måder, hvorpå man kan forebygge Guillain-Barrés syndrom.

Kilde: sundhed.dk

"Kan jeg selv gå på toilettet?"

Han kunne ligeledes bruge den tidligere fodboldspiller til at komme af med et hav af de spørgsmål, der dukkede op undervejs.

- Dengang han var igennem det, havde han også to små børn, så jeg hørte også om, hvordan de klarede det familiemæssigt. Det var noget, der fyldte meget, hvordan min kæreste og søn kom bedst muligt igennem det, siger Lind i dokumentaren.

Wieghorst besøgte flere gange Lind undervejs i sygdomsforløbet.

49-årige Morten Wieghorst, der til daglig er assistenttræner på fodboldlandsholdet, kan på alle måder sætte sig ind i tankerne, som Lind har gjort sig i sygdomsforløbet.

- At være afhængig af andre mennesker. Den del er virkelig svær.

- Får jeg det her tilbage? Kommer jeg selv til at kunne bestemme, hvornår jeg skal på toilettet? Kan jeg selv gå på toilettet? Kan jeg selv bestemme, hvornår jeg skal ud og trække noget frisk luft. Alle de små ting, som vi bare tager for givet, bliver pludselig meget vigtige, siger Wieghorst.

Mange mennesker har hjulpet

Selvom han var på toppen af sin karriere, skød han med det samme tankerne om et fodboldcomeback væk. Det var langt fra det vigtigste i starten, hvor netop de helt basale ting i livet blev højeste prioritet.

Wieghorst og Lind snakker om, hvad man kan og ikke kan undervejs i sygdomsforløbet.

Det samme blev tilfældet for Christian Lind, der ikke ænsede badminton en tanke de første par måneder.

Først da han nåede et bestemt punkt i genoptræningsforløbet, og hverdagen igen begyndte at hænge sammen, kom sporten i fokus. Undervejs var Morten Wieghorst med på sidelinjen hele vejen igennem, og Christian Lind brugte ham som vigtig sparringspartner, indtil han et år senere gjorde comeback i en badmintonkamp.

- Der er virkelig mange mennesker, der har hjulpet mig - og især Morten. Han kom ind allerede efter en uge, da jeg lå på Rigshospitalet og var meget langt nede både fysisk og mentalt. Og igennem hele forløbet brugte jeg ham, og han besøgte mig flere gange og har været en kæmpe hjælp, ligesom vi stadig skriver sammen i dag.

Christian Lind og Morten Wieghorst hygger med fodbold i maj 2020, efter Lind er kommet på højkant igen. Video: TV 2 SPORT

- Vi levede begge af vores sport, da sygdommen ramte, så han vidste, hvilke tanker jeg havde. Og det blev vigtigt, når der kom udfordringer både med det mentale og fysiske, hvor hans gode råd til træning og målsætning blev en stor hjælp, slår Christian Lind fast.

Du kan se meget mere til forholdet mellem badmintonspilleren og den tidligere fodboldspiller i dokumentaren ’Christians kamp’, hvor TV 2 SPORT har været med under et af besøgene.