Badminton

Vittinghus fløj 10.000 kilometer - fik god nyhed, men frygtet modstander

Herresinglen Hans-Kristian Vittinghus indledte en lang rejse uden at være sikker på deltagelse i to store turneringer.

Mange spillere har meget at kæmpe for, når Thailand i disse uger er vært for to Super 1000-turneringer og en efterfølgende sæsonfinale i badminton.

Men for nogen er der alligevel lidt ekstra på spil. En af dem er danske Hans-Kristian Vittinghus, der ligger nummer 42 på verdensranglisten. Det betyder, at han ikke normalt ville deltage i turneringer af denne størrelsesorden, hvor der kun er plads til de 32 bedste i kampen om livsvigtige point og de største pengepræmier.

Rasmus Gemke ville være klart den værste, jeg kan komme ind til

Hans-Kristian Vittinghus inden lodtrækningen, hvor han trak Gemke

Der måtte da også en række afbud til, før Vittinghus fik en plads i turneringerne. Det sidste afbud kom, mens han sad i lufthavnen i Zürich, hvor spillerne skiftede fly på deres rejse fra København til Bangkok - en flyrejse på i alt 10.000 kilometer.

- Det var virkelig lækkert. Da jeg satte mig på flyet i Zürich, hvor vi var på transit, fik jeg en mail, fem minutter inden vi skulle lette, hvor der stod, jeg var kommet ind i turneringerne. Jeg havde hørt lidt fra inderne om, at en af dem måske var blevet skadet, men det var meget rart at få den officielle bekræftelse.

- Det gjorde en 11 timers flyvetur til Bangkok lidt nemmere at komme igennem, når jeg havde fået at vide, jeg skulle ud for at spille og ikke bare sidde 14 dage i karantæne og rejse hjem igen. Det havde været pænt tungt. Så jeg er selvfølgelig ekstremt glad for at være med, siger Hans-Kristian Vittinghus.

Afgørende afbud

Før jul var han stadig kun nummer fem på reservelisten efter de første afbud, hvorfor han beskrev det som urealistisk at komme ind i turneringerne. Den 29. december hoppede han så op som nummer ét på reservelisten, da Kina trak alle spillere fra turneringerne.

Alligevel var det ikke en selvfølgelig, at det sidste afbud automatisk ville komme.

- Når jeg valgte at rejse herud, var det fordi, jeg troede, der var en okay chance. Jeg vurderede selv, at det nok var 50/50. Jeg var nummer et på ventelisten, og jeg havde taget en beslutning om, at jeg ville rejse, hvis jeg var nummer et, mens jeg ikke havde rejst, hvis jeg var nummer to. Det skulle jeg jo så have gjort alligevel, fordi der kom fem afbud, siger Vittinghus, der dog kan glæde sig over at fortælle den historie fra Bangkok.

Siden tikkede der nemlig afbud ind fra verdensmesteren Kento Momota, der blev testet positiv for coronavirus. Det medførte, at Japan valgte at trække alle spillere fra turneringerne i januar, hvilket altså gav plads til en række spillere fra reservelisterne i alle kategorier.

Fik frygtet modstander i lodtrækning

I forhold til Vittinghus betød det også, at der åbnede sig flere muligheder for at komme ind i turneringen på gunstige pladser, da reserverne indsættes efter lodtrækning på de ledige pladser. Inden den danske herresingle kendte til sin lodtrækning, kunne han kun udpege én modstander, han gerne ville undgå.

- Der er fem afbud, så jeg kan komme ind på fem pladser. Jeg synes egentlig, at det er ret heldige steder, man kan komme ind. Rasmus Gemke ville være klart den værste, jeg kan komme ind til, og ellers føler jeg egentlig, det er steder, hvor der er muligheder i lodtrækningen. Så jeg krydser fingre for, at jeg slipper udenom Gemke, men det er ude af min kontrol, sagde Vittinghus til TV 2 SPORT op til weekenden.

Desværre for Vittinghus havde han lige netop ingen kontrol med lodtrækningen. Og den resulterede - naturligvis - i, at de danske herresingler brager sammen i første runde af Yonex Thailand Open.

Kæmpe sportslig betydning

Uanset modstander er det vigtigste for Hans-Kristian Vittinghus lige nu, at han kan få nogle sejre, så han igen kan komme ind i top-32 på verdensranglisten, når badmintonverdenen igen bliver normal.

Det internationale badmintonforbunds (BWF) verdensrangliste har nemlig været frosset siden All England i marts sidste år, men når den igen får betydning, vil pointene for turneringer i Thailand, Denmark Open i oktober og så videre nemlig bliver effektueret. Dermed skal danskeren udnytte en gylden mulighed for at tage point, når flere af konkurrenterne over ham på listen ikke er med.

- Rent sportsligt har det en kæmpe betydning, at jeg er med. Vi aner ikke, hvad der bliver af turneringer i år. Vi har set kalenderen fra BWF, der er meget ambitiøs. Men vi tænker alle sammen, det er tvivlsomt, om alle turneringer bliver afviklet. Så at spille to Super 1000-turneringer - som er det største, man kan komme med til, hvor man ikke skal udtages - betyder rigtig meget for mine muligheder for at spille mig tilbage ind i det selskab, som jeg gerne vil være en del af.

- I første omgang er det top-32, men jeg har også et mål om at komme højere op og tilbage ind i top-20, hvor jeg synes, det er sjovt at ligge. Den vej er blevet væsentlig kortere efter at have fået de her muligheder. Jeg skal udnytte dem på banen, hvis jeg skal kunne bruge det. Nu har jeg i det mindste chancen for det, siger Vittinghus.

Har forberedt sig til turneringerne

Det er længe siden, at den 34-årige dansker har spillet sig frem til de helt sjove kampe i de store turneringer. I dette tilfælde kan det så være positivt, da blot en enkelt sejre - eller flere - kan betyde, at han hopper langt frem, når verdensranglisten igen aktiveres.

- Det er fra kvartfinalen af, at jeg synes, det er sjovt at være med. Selvom nogle griner af det, så føler jeg stadig, at jeg har niveauet til at være med der. Jeg tror fuldt og fast på, at jeg kan gøre det her i januar. Jeg har forberedt mig på at være med i turneringen, selvom jeg stod på ventelisten. Jeg går efter gode resultater, men hvad der er da realistisk, det må vi se. Der er ingen med herude, hvor jeg vil gå på banen uden at tro på, at jeg har en chance, slutter Vittinghus.

Det bliver allerede på førstedagen, at Hans-Kristian Vittinghus og Rasmus Gemke mødes i et danskeropgør. Deres eneste internationale møde ligger to år tilbage, hvor Gemke vandt i tre sæt i French Open. Begge spillere er dog en del af landsholdstræningen i Brøndby og er dermed træningskammerater til daglig, så de kender hinandens spil rigtig godt.

I alt kommer 22 danskere i spil ved Yonex Thailand Open, der strækker sig fra 12.-17. januar og er den første af i alt tre udskudte turneringer fra 2020. Herefter følger Toyota Thailand Open og til sidst sæsonfinalerne for de otte bedste i hver kategori. Alt kan ses direkte på TV 2 SPORT eller TV 2 PLAY.