Badminton

Store stjerner i chok - tvinges ud af All England

Hele den indonesiske badmintontrup er blevet udelukket fra All England, efter de har siddet ombord på samme fly som en coronasmittet person.

2021-udgaven af den mest prestigefyldte turnering på World Touren har på to dage udviklet sig til den mest kaotiske turnering i nyere tid.

Efter alle troede, coronakaosset var afsluttet, da samtlige spillere og trænere testede negativ i en ny coronatest, måtte badmintonverdenen sent onsdag aften sande, at et nyt kapitel er skrevet.

Alle indonesiske spillere - inklusive de største stjerner og flere af favoritterne til turneringssejren - er blevet tvunget til at trække sig fra All England, fordi de lørdag har siddet på samme fly til England som en coronasmittet person. Det oplyser det internationale badmintonforbund, BWF, i en pressemeddelelse.

Fordi de har fløjet med en smittet person, betragtes de som nære kontakter, der nu skal isolere sig i ti dage på deres hotelværelser i Birmingham.

- Alle turneringens resultater til dato vil gælde, og lodtrækningen forbliver uændret. Alle indonesernes planlagte modstandere i næste runde får en walkover, skriver BWF.

Helt konkret betyder det, at følgende spillere, der stadig var med i turneringen, trækkes ud (tallet i parentes er deres placering på verdensranglisten):

  • Anthony Ginting - herresingle (5)
  • Jonatan Christie - herresingle (7)
  • Marcus Gideon/Kevin Sukamuljo - herredouble (1)
  • Fajar Alfian/Muhammad Ardianto - herredouble (2)
  • Mohammed Ahsan/Hendra Setiawan - herredouble (7)
  • Greysia Polii/Apriyani Rahayu - damedouble (6)
  • Praveen Jordan/Melati Oktavianti - mixeddouble (4)

Indonesisk stjerne i chok

Allerede inden nyheden blev officiel, havde den tidligere All England-vinder og nuværende verdensetter i herredouble Marcus Gideoen delt nyheden og sin holdning på Instagram:

- I aften er vi i chok over at høre, at alle indonesiske spillere og hele staben er blevet tvunget til at trække sig fra All England, efter en anonym person, der var ombord på samme fly som os, har testet positiv for coronavirus, skriver Gideoen, der spiller sammen med Kevin Sukamuljo.

Samtidig langer han kraftigt ud efter BWF's håndtering af hele coronasituationen. Forbundet har ganske enkelt fejlet i organiseringen af denne turnering, lyder det fra Gideon:

- Før flyrejsen testede alle indonesere negativ, og vi blev testet igen ved ankomsten til vores hotel. Nogen har nok bemærket, at onsdagens kampe blev udskudt efter syv positive coronatests hos andre nationer. Efter de blev testet igen, var ALLE negative. Så hvorfor har vi ikke samme retfærdighed her, lyder det fra den indonesiske stjerne.

Også flere af hans landsmænd har delt et BWF-logo på deres Instagram-profil med ord som "UNFAIR!" og "BWF må tage ansvaret".

Reglen, der sender Indonesien ud

Tirsdag var det hele den danske trup, der var i fare for at ryge ud af turneringen, inden assisterende landstræner Thomas Stavngaard testede negativ i en test nummer to.

Omstændighederne omkring den positive coronatest på flyet, hvor indoneserne var med, kendes ikke. Altså er det uvist, hvorvidt personen er blevet testet igen, ligesom det var tilfældet for personerne omkring All England, hvilket i sidste ende har frikendt resten af passagerne på de pågældende fly.

BWF oplyser blot i pressemeddelelsen, at selvom de er ærgerlige over beslutningen om udelukkelse, så følger man den engelske regerings regler og anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

Inden turneringen havde BWF også udgivet en All England-protokol, hvor reglerne har været klare. I henhold til paragraf 2.6,2 regnes alle ombord på samme fly som en coronasmittet som nære kontakter. Det gælder både lang- og kortdistancefly.

- Nære kontakter skal omgående i selvisolation og skal forblive der i ti dage efter kontakt med den smittede, står der i paragraffen.

Regelsættet er skabt på baggrund af samme ordlyd fra de britiske sundhedsmyndigheders vejledninger.

Her er paragraffen

Dansk ærgrelse

TV 2 SPORTs badmintonekspert Joachim Fischer tøver ikke med at kalde det "All England i forhold", fordi det indtil nu har fyldt mere end spillet på banen.

- Det store kaos fortsætter og synes ikke at have nogen ende. Det er virkelig synd for den indonesiske trup og hele badmintonverdenen, at en så stor turnering ender sådan her. Den badmintongale nation Indonesien er i sorg over, at stjernerne ikke kan fortsætte, siger Joachim Fischer.

Han bakkes op af den danske herresingle Hans-Kristian Vittinghus, der onsdag spillede sig videre til anden runde ved All England:

- Det er rigtig skidt for turneringen, og det er rigtig synd for indoneserne. Det er også synd for arrangørerne. De har knoklet for at få den her turnering til at lykkes. Det er bestemt rigtig, rigtig skidt for sporten, at et af de helt store lande i Indonesien ryger ud.

- Men først og fremmest er det synd for spillerne. Ligesom All England er specielt for os danskere, så gælder det samme i Indonesien, og det er ekstremt synd, at de må sidde i karantæne nu i stedet for at spille badminton, siger Vittinghus til TV 2 SPORT.

Torsdag klokken 10.45 åbner TV 2 SPORT All England-studiet igen, hvor vi bringer seneste nyt omkring den indonesiske udelukkelse og varmer op til de danske kampe.