Badminton

Konsekvenserne for Axelsen kan blive langt større end en misset EM-finale

Hvis Viktor Axelsens coronatest fra lørdag aften også er positiv, skal han sidde isoleret i næsten to uger på et hotelværelse i ukrainske Kiev.

- En fantastisk badmintondag blev pludselig meget sort her i Kiev.

Sådan lød det i pressemeddelelsen fra Badminton Europe, da det lørdag aften kom frem, at verdensstjernen Viktor Axelsen var testet positiv i en coronatest.

Det kan koste, når han skal ud og jagte vitale point til en OL-seedning, som i sidste ende også kan være vejen til OL-guldet

Jim Laugesen, badmintonekspert

Men konsekvenserne kan meget vel blive langt større end en enkelt sort dag for Viktor Axelsen.

Da svaret på coronaprøven kom, havde Axelsen allerede vundet sin EM-semifinale. Dermed står han til at møde landsmanden Anders Antonsen i finalen. Axelsen har allerede fået foretaget en ny PCR-test, og hvis den også er positiv, vil første store konsekvens være, at EM-finalen er aflyst.

- Det er simpelthen så ærgerligt. Som badmintonelsker er vi de seneste år – og ikke mindst her i 2021 – blevet forkælet med badmintonspil og dramaer på øverste hylde, når Viktor og Anders har mødt hinanden. Det har kastet gode historier og store debatter af sig, så det er et kæmpe slag i mellemgulvet, siger badmintonekspert Jim Laugesen og tilføjer:

- Herresinglefinalen var et højdepunkt på finaledagen. Det var en finale med to spillere, der har international topklasse, og hele badmintonverdenen ville spændt have fulgt med. Så første konsekvens er, at han ikke får muligheden for at blive europamester igen.

Vitale World Tour-turneringer i vente

En misset EM-finale kan dog vise sig at være en mindre mavepuster, der ender med et større knockout.

Hvis Viktor Axelsen tester positiv på ny og dermed skal sidde 13 dage isoleret på et hotelværelse i Kiev, rammer det pludselig også en forberedelsesperiode op til vigtige World Tour-turneringer i Malaysia og Singapore.

Første turnering er Malaysia Open, der starter 25. maj. Og i begge turneringer skal Axelsen på jagt efter vitale point til OL-ranglisten, hvor han lige nu kæmper for at slutte i top-4 og dermed få en vigtig seedning. Turneringerne er de to sidste i OL-kvalifikationen.

- Den her positive coronatest kan få langt større konsekvenser end en misset EM-finale. Det er langt fra optimalt for Viktor, der allerede nu går og forbereder sig og har lagt en plan for optakten til turneringerne i Malaysia og Singapore.

- De forberedelser vil blive kraftigt påvirket, og det kan koste, når han skal ud og jagte vitale point til en OL-seedning, som i sidste ende også kan være vejen til OL-guldet, siger Jim Laugesen.

Konkurrenterne buldrer videre i deres forberedelse

Fraregner man rejsedage og hvile efter EM vurderer badmintoneksperten, at det koster ti gode træningsdage, hvilket er essentielt for en type som Viktor Axelsen.

- Det er rigtig meget, og det er jo begrænset, hvad han kan lave fysisk på et hotelværelse. Han bliver ikke en bedre badmintonspiller af at tage armbøjninger og lave fysisk træning. Imens buldrer hans konkurrenter videre i deres forberedelse, siger Jim Laugesen.

Samtidig fokuserer han på, at selvom Viktor Axelsen formentlig er blandt de mest professionelle sportspersonligheder i Danmark, så er han også bare et menneske, der i slutningen af sidste år fik en datter.

- Det var nok meningen, der skulle bruges noget tid sammen med familien kombineret med træning, og det mister han også. Så der er rigtig mange ting i den her sag, og jeg kan godt forstå, hvis han sidder i Ukraine og synes, at situationen er rigtig træls lige nu.

Manden, der overbragte Axelsen den nedslående nyhed om den positive coronaprøve, var sportschef i Badminton Danmark, Jens Meibom. Han fortæller da også, at verdensranglistens nummer to i herresingle lige skulle have lidt tid til at sunde sig.

- Det hele ramte ham på én gang. Han savner også sin familie. Han har et lille barn, han gerne vil hjem at se, og han rejser meget i forvejen. Der var mange følelser i spil. Det var det, han lige skulle bearbejde. Det har han gjort nu, og nu er han afklaret med det, siger Jens Meibom.

Usikkerhed omkring pointene

I kampen om OL-seedningerne ligger Viktor Axelsen lige nu på en fjerdeplads, men indonesiske Anthony Ginting er lige i hælene på ham:

  1. Kento Momota - 105.968 point
  2. Chou Tien Chen - 84.328 point
  3. Anders Antonsen - 80.362 point
  4. Viktor Axelsen - 75.388 point
  5. Anthony Ginting - 75.332 point

Et muligt twist i denne sag kan være, at spillerne normalt i World Tour-sammenhæng mister pointene for den aktuelle turnering, hvis de trækker sig inden eller under en kamp mod en landsmand. Denne regel er indført for at undgå, at spillere bevidst kan trække sig og give landsmænd en fordel.

TV 2 SPORT har undersøgt, om det også tæller ved EM, men det er på nuværende tidspunkt uklart. Om ikke andet vil der formentligt blive kæmpet for en undtagelse i Axelsens tilfælde, da han i princippet bliver trukket ud på baggrund af arrangørernes regler.

Axelsen står til at modtage 5950 point for en andenplads ved EM, hvis finalen ikke bliver spillet. Antonsen vil samtidig modtage 7000 point for førstepladsen. I ranglisteregnskabet ovenfor skal spillernes dårligste resultat af de ti bedste dog trækkes fra. Så det større regnskab er endnu ikke på plads, da der er flere ukendte faktorer.

For mange spillere har EM i øvrigt været en klar prioritet, da der netop er OL-point på højkant. Således fravalgte den spanske stjerne Carolina Marin blandt andet All England, hvor der ikke var OL-point på højkant, da hun døjede med en mindre skade og hellere ville stå helt klar til EM i jagten på point til OL-ranglisten.

Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, har oplyst til TV 2 SPORT, at man forventer at få svaret på Viktor Axelsens nye coronatest søndag morgen.