Badminton

Nederlag i EM-semifinale kan mirakuløst sende dansk par til OL

Udskydelsen af Malaysia Open kan være et vitalt skridt på Alexandra Bøjes og Mathias Christiansens OL-vej.

Et kedeligt exit fra EM i Ukraine kan ende med at blive sjovt for mixed double-parret Alexandra Bøje og Mathias Christiansen, der efter nederlaget er tættere på sommerens lege i Tokyo.

Vi var jo i en situation, som ikke var helt skidt uanset hvad

Mathias Christiansen, mixed double-spiller

Først og fremmest fordi Malaysia Open fredag blev udskudt, hvorfor der er en turnering færre at optjene OL-ranglistepoint i. Men også fordi de vidste, at et nederlag i EM-semifinalen til det engelske par Marcus Ellis og Lauren Smith ville rokere rundt på OL-ranglisten til danskernes fordel.

Og hvorfor så det? Da Alexandra Bøje og Mathias Christiansen tabte semifinalen, rykkede englænderne op på ranglisten og skubbede dermed det indonesiske par Haifiz Faizal og Gloria Emanuelle Widjaja ud af OL-ranglistens top otte.

I forvejen havde Indonesien et par på plads i top otte og for at en nation kan få to par med, skal begge par befinde sig blandt de otte bedste. Da Haifiz Faizal og Gloria Emanuelle Widjaja gled ud, frigav det en plads, som Alexandra Bøje og Mathias Christiansen kunne overtage nederst på OL-ranglisten.

Inden det danske par gik ind til semifinalen, vidste de godt, at de befandt sig i en fordelagtig situation. Det fortæller Mathias Christiansen til TV 2 SPORT.

- Når man befinder sig i et OL-ræs som det her, så har man også ret meget styr på pointene, og hvordan det hele ser ud. Vi var helt og aldeles klar over, at englænderne ville gå ind i top-8 og skubbe det ene indonesiske par ud, hvis de vandt, hvilket ville frigive en plads til os, siger han.

Men han afviser, at de tabte med vilje, for de var naturligvis interesseret guldmedaljer.

- Vi var jo i en situation, som ikke var helt skidt uanset hvad. Hvis vi tabte, ville det være træls, men samtidig ville englænderne gøre OL-muligheden nemmere for os. Hvis vi vandt, ville det også have været fedt, for så kunne vi have gået hele vejen, lyder det.

I alt kommer 16 mixed double-par med til legene i Tokyo. Alexandra Bøje og Mathias Christiansen indtager lige nu en plads som nummer 13, mens de sidste tre par skal findes fra kontinentale lande.

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen var meget ærgerlig, da det danske par måtte vinkel farvel til finalepladsen i Ukraine. Alligevel kan han ikke lade være med at smile over, at exittet potentielt har bragt dem tættere på noget af det ypperste, man kan opleve som atlet.

- Det komiske i det her er jo, at et nederlag i en EM-semifinale mirakuløst kan ende med at blive deres vej til OL, siger han.

OL-ranglisten for mixed double

1. Kina: Zheng Si Wei og Huang Ya Qiong: 105.802 point

2. Kina: Wang Yi Lyu og Huang Dong Ping: 97.762 point 

3. Thailand: Dechapol Puavaranukroh og Sapsiree Taerattanachai: 80.883 point

4. Indonesien: Praveen Jordan og Melati Daeva Oktavianti: 77.487 point

5. Japan: Yuta Watanabe og Arisa Higashino: 75.839 point

6. Sydkorea: Seo Seung Jae og Chae YuJung: 67.3388 point 

7. Malaysia: Chan Peng Soon og Goh Liu Ying: 63.560 point 

8. England: Marcus Ellis og Lauren Smith: 61.498 point 

9. Hong Kong: Tang Chun Man og Tse Ying Suet: 60.566 point

10. Frankrig: Thom Gicquel og Delphine Delrue: 52.560 point 

11. Holland: Robin Tabeling og Selena Piek: 50.064 point

12. Tyskland: Mark Lamfuss og Isabel Herttrich: 46.723 point 

13. Danmark: Mathias Christiansen og Alexandra Bøje: 44.290 point

Og hvis de havde vundet?

Havde Alexandra Bøje og Mathias Christiansen slået Marcus Ellis og Lauren Smith i EM-semifinalen, så havde englænderne stadig ligget nummer ni, mens indoneserne havde været nummer otte på OL-ranglisten.

På den måde havde indoneserne og englænderne begge været videre, og Alexandra Bøje og Mathias Christiansen havde ikke fået point nok til at hente de tyskere, der ligger lige over dem på nuværende tidspunkt.

Endnu usikkert

Men Alexandra Bøje og Mathias Christiansen kan ikke være helt sikre på OL endnu. Der resterer stadig en sidste mulighed for at hente OL-point, når Super 500-turneringen Singapore Open skal spilles fra 1. til 6. juni. Hvis den ikke bliver spillet, er doublen sikker på OL-deltagelse.

Og hvis den gør, skal de håbe på to ting i turneringen:

  1. At engelske Marcus Ellis og Lauren Smith forbliver over det indonesiske par
  2. At Alexandra Bøje og Mathias Christiansen holder det russiske par Rodion Alimov og Alina Davletova under sig