OL Tokyo 2020

OL-sensationen trænes af sine venner og spiller for et bedre liv til familien

Den 34-årige badmintonspiller Kevin Cordon har overrasket alt og alle ved OL. Lørdag spiller han kvartfinale, hvor han håber på at forlænge drømmen.

Der var HELT stille i den japanske badmintonhal Musashino Forest Sport Plaza, mens de få, der nu var til stede på de tilskuerløse tribuner, havde øjnene rettet mod bane tre.

Med ét brød jublen løs. Endnu en kæmpe overraskelse var en realitet, da Kevin Cordon fra Guatemala vandt over hollandske Mark Caljouw og spillede sig i kvartfinalen ved OL.

Cordon løb ud og kastede sig i armene på sin træner, der noget utraditionelt - og trods den tætte afgørelse i form af 21-19 i tredje sæt - stod klar med telefonen til at filme det historiske øjeblik og følelserne helt tæt på.

- Da jeg i første omgang kvalificerede mig til OL, var det en drøm, der gik i opfyldelse. Jeg havde en drøm om at vinde bare én kamp. Derefter drømte jeg videre om flere sejre, og nu er jeg glad for, jeg allerede har vundet tre kampe. Jeg kan næsten ikke tro på det, sagde guatemalaneren efter kampen.

Samtidig forklarede verdens nummer 59 også, hvorfor det betød så meget for træneren Muamar Qadafi.

- Han er fra Indonesien, og for ham er det virkelig svært at bo i vores land. Det er helt anderledes. Han har en familie, så både som person og træner betyder det meget, når der sker så gode ting for os sammen.

Der er vigtigere ting i Guatemala. Der er fattige folk, der ikke har noget at spise. Badminton er ikke alt

Kevin Cordon

Guatemala og den massive fattigdom

Ser man logisk på tingene, så bude Kevin Cordon slet ikke have spillet sig videre fra gruppespillet. Men så er det dejligt, OL er fyldt med store overraskelser.

I første omgang var han nemlig havnet i gruppe med verdens nummer ni fra Hongkong, Ng Ka Long. Cordon tog udfordringen op og leverede sensationen, da han vandt med 22-20, 21-13 og spillede sig videre til knockoutfasen.

Og da heller ikke Mark Caljouw i rollen som storfavorit formåede at stoppe manden fra Guatemala, så står han nu i en kvartfinale ved OL. Ikke så overraskende er det karrierens højdepunkt.

Når man kommer fra et land i Mellemamerika med massiv kriminalitet, korruption og fattigdom, er det ikke givet, at pengene er til at skabe en badmintonkarriere, hvis man ikke er blandt de bedste i verden.

- Hvis du sammenligner Guatemala med nærmest alle lande i Europa eller Asien, vil forskellen være kæmpestor. Vores land er fattigt, så økonomien er ikke særlig god i Guatemala. Det er ikke nemt at skaffe penge til at rejse rundt og spille turneringer. Det er ikke nemt for os at træne som eksempelvis i Europa og Asien.

- Når jeg så får sådan en mulighed for at spille mod topspillere, så prøver jeg bare at gøre mit bedste og have det sjovt. Det er en ære at spille imod alle de gode spillere. Vi har ét punkt, hvor vi kan konkurrere på lige vilkår, og det er, når vi spiller med hjertet. Derfor spiller jeg med hjertet og får en fordel den vej igennem.

Trænes med vennerne

Retter man blikket mod Danmark, så formes spillerne ude i klubberne, indtil de når et niveau, hvor de kan rykke til landsholdstræningen i Brøndby.

Først og fremmest er jeg et menneske, og derefter er jeg en atlet

Kevin Cordon

Det gælder på ingen måde for Kevin Cordon. Her er det ikke massive ressourcer og detaljeret planlægning, der præger dagligdagen. I stedet er det lysten til at hjælpe hinanden uden at få en løncheck den anden vej.

- Det er svære forhold at træne under. Jeg har nogle venner, som tidligere har spillet badminton. De hjælper mig. De fleste træninger er to eller tre imod én. Jeg prøver bare at finde nye måder at træne på og holde fast i det, siger Cordon, der første gang blev et kendt navn i badmintonkredse i 2011.

Her overraskede han og slog den dengang femteseedede kineser Chen Long ud af første runde efter et sandt drama i tredje sæt, der sluttede 27-25. I de efterfølgende ti år har det midlertidigt været småt med bemærkelsesværdige sejre.

Badminton er ikke alt - men det har ændret Cordons liv

Det store spørgsmål er så, hvad Kevin Cordon kunne have drevet sin badmintonkarriere til, hvis han var flyttet til et land i Europa for at træne noget tidligere.

Til sammenligning har brasilianske Ygor Coelho de seneste år haft både dansk træner og en plads i Højbjerg Badmintonklub. Men han har også sponsorer i ryggen til at hjælpe med økonomien, og mulighederne har ikke været de samme for guatemalaneren.

- Jeg har overvejet det, men som sagt er det ikke nemt for os. I vores land får du ikke bare penge, så du kan rejse. Det er ikke så nemt. Og det forstår jeg.

- Der er vigtigere ting i Guatemala. Der er fattige folk, der ikke har noget at spise. Badminton er ikke alt, men jeg kommer fra en lille by, så det har ændret mit liv. Mit liv er en del af min badmintonkarriere. Hvad jeg udfører her, det hjælper også min familie.

Mennesket Kevin før atleten Kevin

I Guatemala er de 15 timer bag Tokyo, og derfor kan det være svært for dem at følge intenst med i OL, forklarer Kevin Cordon.

Men uanset om kampene så lå i bedste sendetid, så ville hans egne forældre ikke kigge med. De er nemlig alt for nervøse til at se, når han spiller. De sidder i et andet rum, mens hans bror holder øje med, hvordan det går.

- Han fortæller dem først bagefter, om jeg har vundet eller tabt, lyder det med et smil.

Bag smilet kommer der dog også tårer frem, når snakken igen falder på, hvad hans badmintonkarriere har bidraget til hos familien hjemme i Guatemala.

- Jeg kan give dem penge og ting. De får et bedre liv. Det er ikke, fordi de får luksusting. Nej, nej, det er, så mine forældre ikke skal arbejde mere, og de kan slappe af og passe på deres helbred. Det er sådan noget, jeg bruger penge på at ændre omkring mit liv.

- Først og fremmest er jeg et menneske, og derefter er jeg en atlet.

Mennesket og atleten Kevin Cordon skal i OL-kvartfinalen møde verdens nummer 38, Kwanghee Heo fra Korea. Her vil han igen være massiv underdog, selvom chancerne egentlig bør være større end i kampene mod Ng Ka Long og Mark Caljouw, som han alligevel formåede at vinde.

Og fortsætter eventyret endnu længere, så vil det være enten Shi Yuqi fra Kina eller danske Viktor Axelsen, der venter i OL-semifinalen. Cordon og Axelsen i en OL-semifinale. Det lyder nu heller ikke helt tosset.