OL Tokyo 2020

Hele Danmark holder med Axelsen - undtagen en enkelt mand i Vejle

Kevin Cordón har sendt hele Guatemala og en enkelt mand i Danmark i komplet ekstase. Søndag møder han Viktor Axelsen i OL-semifinalen.

Når Viktor Axelsen søndag går ind til sin OL-semifinale mod guatemalaneren Kevin Cordón, bliver det med opbakning fra hele landet.

Det måske eneste sted i Danmark, hvor der ikke er håb om en dansk sejr og en OL-finale til Axelsen, er i en bolig i et parcelhuskvarter i Vejle.

Her sidder Kevin Cordóns tidligere træner og rigtig gode ven Pedro Alejandro Yang Oly nemlig med krydsede fingre for endnu en overraskelse fra sin landsmand.

- Normalt holder jeg altid med Viktor Axelsen, men mit hjerte banker for Guatemala og for Kevin, fortæller Pedro Alejandro Yang Oly med et stort smil til TV 2 SPORT.

- Kevin har leveret en helt utrolig historie ved OL, og han giver håb til mange andre små lande som Guatemala.

Tårerne flød efter kvartfinalesejren

Det er da også en fuldstændig vanvittig bedrift, at 34-årige Kevin Cordón står i en OL-semifinale søndag.

På verdensranglisten er guatemalaneren langt fra toppen og indtager aktuelt en plads som nummer 59, men ved OL er Cordón på nærmest mirakuløs vis lykkedes med alt.

I gruppespillet blev det til en sensationel sejr i to sæt over verdens nummer ni, Ng Ka Long. Og i 1/8-finalen samt lørdagens kvartfinale blev det også til sejr for den guatemalanske underdog.

- Jeg er meget imponeret. Jeg troede ikke, han havde det niveau, lyder det fra Cordóns tidligere træner, der havde meget svært ved at styre følelserne lørdag, efter det stod klart, at Guatemala er repræsenteret i OL-semifinalerne i badminton.

- Jeg græd. Jeg kunne slet ikke sove efter sejren. Jeg var så spændt og i godt humør. Jeg fejrede det hele alene i sofaen, mens min kæreste og børn lå og sov.

- Det var en speciel nat. Ikke kun for mig. For alle i Guatemala. For os er det lige så stort, som når Danmark vinder VM i håndbold. Folk gik helt amok.

Sammen leverede de en VM-sensation

Manden, der har sendt hele det mellemamerikanske land i ekstase, kom hurtigt efter lørdagens store sejr i kvartfinalen i kontakt med sin gode ven i Vejle, Pedro Alejandro Yang Oly.

- Vi var uden ord, da vi talte. Jeg sagde til ham, at han er en helt. Men han kunne ikke rigtig tænke på noget, fortæller Pedro Alejandro Yang Oly til TV 2 SPORT.

Selvom Pedro Alejandro Yang Oly ikke længere står med træneransvaret for Kevin Cordón, har de to gode venner været i kontakt under hele OL.

Venskabet går da også langt tilbage. Man skal rigtig langt tilbage for at finde Kevin Cordóns seneste enorme præstation på den store scene.

Tilbage i 2011 var det legenden Chen Long, der ved VM i London chokerende blev sendt ud af den ellers i brede kredse ukendte mand fra Guatemala.

På trænerstolen bag Kevin Cordón sad Pedro Alejandro Yang Oly og var med til at guide sin landsmand hele vejen frem til en historisk kvartfinale - tilmed ved lidt af en tilfældighed.

- Ved VM var der ikke råd til at sende Kevins normale træner med. Jeg var selv i London og bød mig til, forklarer Pedro Alejandro Yang Oly om VM-oplevelsen i 2011

- Han sov på mit værelse for at spare penge. Flyet hjem var booket til ham inden kampen mod Chen Long - ingen troede, han ville vinde. Så han måtte ringe til Guatemala og få ombooket sin billet.

- Jeg var med som hans træner, og jeg hjalp og coachede ham. Det var en meget speciel kamp mod Chen Long. Det var første gang en spiller uden for Europa eller Asien slog en top-fire-spiller til et VM.

I kvartfinalen blev det dog til exit mod Lee Chong Wei, der vandt sølv ved VM i 2011. Året efter var Pedro Alejandro Yang Oly også med ved OL som en af Kevin Cordóns trænere.

Tips til sejr mod Axelsen er givet videre

Spoler vi ti år frem, er det nu lykkedes for Kevin Cordón at komme skridtet videre fra en stor kvartfinale.

Denne gang ved OL, hvor der nu er dansk modstand på programmet i form af verdens nummer to og den store favorit til at løbe med guldet, Viktor Axelsen.

- Jeg har sagt til ham, at det er ærgerligt, at han skal møde Axelsen. Han er en maskine, lyder det respektfuld fra Pedro Alejandro Yang Oly, der selv repræsenterede Guatemala ved badminton i OL 2004.

- Jeg har sendt ham lidt tips. Kevin har brug for at være 50 procent bedre, end han plejer. På papiret har han ikke en mulighed for at slå Viktor.

- Han skal være tro mod sit eget spil. Hans bedste våben er hans smash, og han spiller ikke som mange af de andre topspillere. Det skal han bare holde fast i. Hvis han ændrer strategien, er det slut, for Viktor er meget bedre end Kevin.

Håbet er en medalje

Søndagens OL-semifinale bliver det første møde mellem Viktor Axelsen og den guatemalanske sensation.

Selv hvis det går som badmintonpræsten prædiker i form af en dansk sejr, ændrer det ikke på, at Kevin Cordón har været en af de absolut største overraskelser ved dette OL. Ikke bare i badminton, men på tværs af samtlige sportsgrene.

Men et nederlag mod Viktor Axelsen vil slet ikke være lig med et exit fra OL. I så fald vil der stadig være en bronzemedalje at spille om. Ikke bare for Kevin Cordón, men for hele Guatemala.

- Det er uhørt. Det er så specielt, og alle i Guatemala følger det her. Han er en helt, forklarer Pedro Alejandro Yang Oly.

Og OL-medaljer er bestemt ikke hverdagskost for det mellemamerikanske land. Bare én enkelt medalje er det historisk blevet til i OL-sammenhæng.

Den stod kapgængeren Érick Barrondo for ved OL i 2012, hvor han snuppede sølvet på distancen på 20 kilometer.

- Det vil være så stort, hvis det skulle lykkes at vinde en medalje. Det er vi ikke vant til. Der er mange problemer i Guatemala, men det her bringer folk sammen, lyder det afslutningsvis fra Pedro Alejandro Yang Oly.

Nu skal manden fra Vejle forsøge at finde ro og få et par timer på øjet. Uret ringer nemlig tidligt igen søndag. Kampen mellem Viktor Axelsen og Kevin Cordón begynder klokken 06.00.