OL Tokyo 2020

Viktor Axelsen vinder OL-guld

For anden gang i historien har Danmark vundet en OL-guldmedalje i badminton.

Viktor Axelsen er olympisk mester.

Den 27-årige dansker slog den forsvarende mester, Chen Long, i OL-finalen i herresingle med cifrene 21-15, 21-12.

Dermed tilføjer Axelsen endnu en guldmedalje til sin imponerende samling, der også tæller guld ved individuel VM, hold-VM og All England.

Ved OL i 2016 vandt danskeren bronze efter en sejr over Lin Dan.

Dansk revanchetid

Der var dømt revanchetid, da Viktor Axelsen og kinesiske Chen Long gik på banen til tonerne af Survivors verdensberømte sang ’Eye Of The Tiger’. Danskeren skulle hævne nederlaget fra OL-semifinalen i 2016.

Og måske skulle det vise sig at blive et spørgsmål om netop overlevelse og flest kræfter i sidste ende. I hvert fald havde begge spillere vist skræmmende topniveau undervejs i turneringen, så alt tydede på en OL-finale for badmintonelskere.

I modsætning til semifinalen så Viktor Axelsen ud til at være klar fra start. Nerverne var tydeligvis efterladt hjemme i OL-byen, og så kunne danskeren hurtigt hamre sig foran 3-1 med et smash langs linjen.

Axelsen med klar plan

Værd at bemærke var det også, at Axelsen startede på medvindssiden. Det gav i perioder danskeren lidt problemer med at holde bolden inden for linjerne, og kineseren snuppede tre point i træk fra 3-5 til 6-5.

Fra 7-9 var det dog Axelsen, der viste prøver på, hvad han og landstræner Kenneth Jonassen formentlig havde snakket om inden kampen.

Flere gange havde danskeren stor succes med at smashe langs linjen i baghåndssiden, og planen var med til at sikre dansk føring på 11-9.

Ren verdensklasse

Herfra byggede Axelsen bare på og hævede niveauet, selvom han i forvejen viste verdensklasse. Den forsvarende OL-guldvinder havde svært ved at dæmme op for danskerens offensiv, og så stod der hurtigt 15-11 og kort efter 17-12.

Axelsen var rent ud sagt en maskine, og i en stille stund ledtes tankerne tilbage til VM-semifinalen i 2017, hvor han fuldstændig pillede pynten af Chen Long og vandt i to sikre sæt.

Fra tribunen i Musashino Forest Sport Plaza kunne Danmarks seneste OL-guldvinder i herresingle, Poul-Erik Høyer, se med, imens Axelsen spillede sig til syv sætbolde. På den tredje af slagsen lukkede Axelsen ned og vandt første sæt 21-15.

Dansk dominans

Hvis Viktor Axelsen efterhånden begyndte at drømme om OL-guldet, så var det ikke til at se.

Danskeren kom flyvende ud til andet sæt og fortsatte med at vise prøver på sit storspil. Samtidig virkede Chen Long til tider modløs og ude af stand til at finde løsninger. Kineseren smashede næsten bolden ud på dobbeltlinjen og sikrede dansk 6-2-føring.

OL-guldvinderen fra Rio havde dog ikke tænkt sig at abdicere fra tronen uden kamp. Langsomt spillede han sig tættere og tættere på, inden Axelsen med endnu et smash langs linjen holdt fast i føringen med 8-6.

En dansk mur i Japan

Ved opholdet i andet sæt var Viktor Axelsen foran med 11-7, og herfra var der reelt lukket og slukket hos Chen Long.

Den kinesiske mur var for en stund forvandlet til en dansk mur ved OL i Tokyo, og Axelsen sendte ALT retur, mens Chen Longs opgivende smil fortalte historien om en mand, der snart stod med en sølvmedalje om halsen.

Viktor Axelsen buldrede videre og bragte sig for 15-7, og selvom tre kinesiske point i træk skabte en smule nervøsitet på tribunen, så forplantede det sig ikke på banen.

Danmarks anden OL-guldvinder i herresingle

Den danske VM-guldvinder fra 2017 kan nu også kalder sig OL-guldvinder anno 2020 – eller 2021 om man vil.

Dermed bliver Axelsen den blot anden OL-guldvinder fra Danmark, siden badminton kom på det olympiske program i 1992.

Poul-Erik Høyer var den anden, da han vandt i 1996. Derfor var det meget passende, at den anden danske OL-guldvinder så med fra tribunen, da Axelsen vandt sidste point og kunne lade sig hylde i Tokyo.