OL Tokyo 2020

- Det er jo en kæmpe forløsning. Også for os, siger Axelsens søster

Der er enorm glæde og stolthed over OL-guldet hos Viktor Axelsens familie, der om nogen kender til det hårde slid bag succesen.

OL-guldet blev vundet i Tokyo, men forløsningen var næsten ligeså stor knap ni tusind kilometer mod vest.

For hjemme i Viktor Axelsens barndomsby, Odense, fulgte familien selvfølgelig med i OL-finalen.

- Det er så vildt og så lækkert. Og så dejligt, at han bare har nået det, han har drømt om, siden han var seks år. Nede i maven kan man bare mærke: Huuuh, det er godt, siger mor Gitte til TV 2 Fyn, mens søster Johanne supplerer:

- Det er jo en kæmpe forløsning – også for os. Fordi vi ved, hvordan han har arbejdet for det her i så mange år. Altså virkelig dedikeret hele sit liv til det her, lyder det fra en meget stolt lillesøster.

27-årige Viktor Axelsen har nu vundet samtlige store titler i badminton. OL, VM, All England, EM og VM for hold.

Efter den seneste triumf, hvor det flød over med glædestårer, fik Axelsen lige kort hilst på forældre, lillesøster og barndomsvenner hjemme i Odense via en internetforbindelse.

Han er megamålrettet og arbejdsom

Gitte Lundager Rosendahl om sønnen Viktor Axelsen

'En sær snegl'

Men hurtigt derefter skulle han på podiet og modtage beviset for guldtriumfen. Medaljen. Og det fra en anden dansk, olympisk guldvinder i badminton, Poul-Erik Høyer.

Og så var der langt om længe tid til det, som Viktor Axelsen formentlig havde glædet sig mest til - ud over OL-finalen.

- Min bedre halvdel og vores datter har jeg ikke fået talt med, men jeg kan ikke vente. Det er klart, at de er det rigtige guld.

- Jeg er ikke nem at være far for, manager for, forlovet med, eller bror til - jeg er en sær snegl til tider, og det skal man være for at komme til tops i en individuel sport.

- Det er ikke fordi, at jeg skal retfærdiggøre noget. Men når jeg kommer hjem med OL-guld, så gør det, at vi alle føler; "nå, ja - det er derfor, at jeg træner meget, rejser meget og spiser så meget mærkeligt", siger guldvinderen.

Har givet gode oplevelser

Den næste tid kommer det nok ikke til at handle om særlig kost og servetræning for Viktor Axelsen, men derimod afslapning med familien.

En familie, som fredag tager imod den hjemvendte - og ikke mindst hæderskronede - fynbo.

- Vi er megastolte af ham, for vi ved, at han kan spille, som han gjorde i dag. Så det var fedt at få det forløst i dag – det var virkelig sejt og noget, man bliver stolt af, siger Johanne Lundager Axelsen.

Hun må som lillesøster om nogen have en idé om de tusindvis af timer og de endnu flere fjerbolde, som Axelsen har brugt i sine bestræbelser på at blive så god.

Og det har til tider også krævet lidt ekstra fra resten af familien at fostre en olympisk mester.

- Vi har jo også lagt vores liv lidt efter, hvordan det passede med Viktor. Men vi har egentlig gjort det med godt humør og har fået nogle gode oplevelser.

- Vi er der, når det går godt, og når det går dårligt – det synes jeg, man gør som familie. Og om det så lige er en OL-finale eller en eksamen, så er vi der for hinanden, siger Johanne Lundager Axelsen.

En, der har kendt OL-guldvinderen endnu længere. Ja faktisk længst af alle, er kvinden, der bragte Viktor Axelsen til verden.

Hun har følgende forklaring på sønnens succes:

- Han kan bare arbejde, sætte tingene i system og sætte mål for sig selv. Han er mega målrettet og arbejdsom. Flid lønner sig, som man siger. Og det har det gjort her, siger Gitte Lundager Rosendahl til TV 2 Fyn.

Viktor Axelsen vandt OL-finalen i to sæt over kinesiske Chen Long, der vandt guldet for fem år siden ved legene i Rio.