Badminton

- En pinlig opførsel, siger ekspert om skandaløs DM-finale

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen forventer, at spillerne fra damedoublen vil blive mødt af konsekvenser efter fredagens 'pinlige' DM-finale.

Årets DM-finale i damedouble vil blive husket for alt andet end spillet inden for de hvide streger.

Alexandra Bøje og Mette Poulsen blev så frustrerede over, at der flere gange blev dømt fejl i forbindelse med deres serv, at de truede med at trække sig fra kampen.

Servedommeren blev ligeledes så frustreret over damedoublens opførsel, at hun undervejs i kampen forlod banen i tårer.

Det var med andre ord ikke en mindeværdig sportsoplevelse. TV 2 SPORTs badmintonekspert var til stede i hallen, og han var slet ikke tilfreds med det, han oplevede.

- Det første, jeg tænker på, er, at det er ærgerligt for badminton. Det næste, jeg tænker på, er, at det var meget pinligt. En pinlig opførsel, som var meget, meget svær at kommentere for mig, siger Jim Laugesen, der kommenterede kampen direkte på TV 2 SPORT, og uddyber:

- Det pinlige ligger i kommunikationen mellem spillerne og dommerne på banen. Vi har en servedommer, som forlader banen, og det havde hun ikke fortjent.

Hvor går Alexandra Bøje og Mette Poulsen over stregen?

- Det bliver jo lidt personligt på den måde, at der bliver snakket om at stoppe kampen. De siger en masse ting, der direkte refererer til, at det er dommeren og servedommeren, der er ved at ødelægge hele kampen. I stedet kunne de tage nogle valg, så det ikke sker.

- Man kan se, det gør rigtig, rigtig ondt på servedommeren, mens hoveddommeren bliver forvirret og er i chok. Han gør det så godt, han kan og forsøger at forsvare sin servedommer. Men det ender jo med, at hun får det så dårligt og må tage hjem, siger Jim Laugesen.

Alexandra Bøje og Mette Poulsen satte efter DM-finalen i damedouble ord på, hvordan de oplevede hele situationen. Video: TV 2 SPORT

I fredagens finale følte Bøje og Poulsen sig flere gange bortdømt. Servehøjden lyder på 1.15 meter, hvilket damedoublen - ifølge servedommeren - ikke overholdt. Servedommeren sidder dog ikke og skal vurdere højden helt uden hjælp.

Hun har således hjælp fra en teknik, hvor hun sidder bag to vandrette plexiglas-plader og kigger gennem dem, fordi de er indstillet til den tilladte højde.

Efter første sæt, hvor Bøje og Poulsen havde følt sig bortdømt og havde truet med at forlade kampen, var kampens referee (overdommer) endda nede på banen for at dobbelttjekke, at de to plader var opsat korrekt.

Kampens overdommer er tilfreds

Det var tilfældet, og selv i andet sæt, hvor servedommeren var blev erstattet, fordi den første havde forladt kampen i tårer, blev der dømt rigtig mange servefejl.

Jeg forventer, at det her får en konsekvens for spillerne

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen

Derfor mener kampens referee også, at de gjorde alt rigtigt.

- Jeg vurderer, vi gjorde tingene korrekt. Jeg kan kun se tingene udefra, da jeg ikke er inde på banen. Servedommere dømmer de fejl, der skal dømmes. Det er kun servdommere, der kan se højden på de 1.15. Det kan hverken stigedommeren eller folk uden for banen se. Det kræver, at man sidder og kigger gennem de her to plexiglas-plader.

- Det er en svær situation, især når man står i en DM-finale. Men sagen bliver håndteret efter reglerne og så godt, som det er muligt, siger Michael Stehr til TV 2 SPORT.

Normalt ville man dele kort ud inde på banen, som man kigger på disciplinært bagefter. Der blev dog ikke delt hverken gule, røde eller sorte kort ud i fredagens finale.

Forløbet bliver formentlig noget i stil med, at kampens referee, stigedommeren og servedommeren alle vil komme med en indberetning omkring deres syn på sagen, og hvordan de oplevede situationen.

Formand er rigtig ærgerlig

Hvorvidt det resulterer i en bødestraf eller en eventuel karantæne, er uvist på nuværende tidspunkt.

Det fortæller formanden for Badminton Danmark, Tore Vilhelmsen:

- Jeg er rigtig ærgerlig over, det udviklede sig sådan. Jeg kommer ikke til at stå og sagsbehandle på den enkelte sag i dag. Vi skal lige lande i det, og så må vi se, hvad dommerne skriver efter kampen, og hvad de oplevede.

- Men hvad der kommer til at ske, og om der kommer til at ske noget, kan jeg ikke stå og sige nu, siger han til TV 2 SPORT.

Der er en masse unge mennesker, der sidder og kigger på, og de skal altså vide, at det her ikke er okay

TV 2 SPORTs badmintonekspert Jim Laugesen

Tore Vilhelmsen påpeger desuden, at han ikke mener, at kampen bringer badminton i miskredit. Han er på den anden side rigtig stolt over de dommere, der bliver uddannet i Danmark i øjeblikket.

- Jeg er tilfreds. Vi er rigtig gode til at uddanne dommere i Danmark. Det kan man også se ved OL i Tokyo, hvor vi havde to med. Jeg synes, vores dommere har gjort, hvad de skal. Hvad det angår, er jeg en tilfreds formand.

Ekspert efterlyser konsekvenser

Ifølge formanden er det altså ikke hos dommerne, der skal peges fingre.

Faktum er dog bare, at der på landsdækkende tv udspillede sig pinlige scener, som Jim Laugesen kalder det. Og det skyldes altså damedoublen Alexandra Bøje og Mette Poulsen.

- Jeg forventer, at det her får en konsekvens for spillerne fra Badminton Danmarks side. Det bør det gøre. For det her, det er ude over badminton.

- Der er en masse unge mennesker, der sidder og kigger på, og de skal altså vide, at det her ikke er okay. Jeg ved godt, det ikke er første gang, det er sket, men det her var bare på en meget speciel måde, slutter den tidligere topspiller og nuværende badmintonekspert hos TV 2 SPORT.

Odense OBK-parret Maiken Fruergaard og Sara Thygesen blev kåret til DM-vindere efter kampen. De vandt med cifrene 21-14, 21-18.

Læs spillernes og trænerens reaktion her.