Badminton

Dårlig nyhed for dansk badminton

TV 2 SPORTs badmintonredaktør Dennis Bostrup sætter ord på Viktor Axelsens beslutning om at flytte sin daglige træning til Dubai.

Så sprang bomben, der har floreret som rygter i det danske badmintonmiljø i årevis. Viktor Axelsen flytter fra det nationale træningsmiljø i Brøndby og opretter en base i Dubai, hvor alt er fokuseret på ham selv.

Og hvis jeg skal male med den store pensel, så kan det potentielt være begyndelsen på enden for dansk badmintons succes.

Jeg forstår som sådan godt den olympiske mesters beslutning, hvis man udelukkende kigger på det med hans øjne. I Dubai er faciliteterne åbenbart endnu bedre end i Brøndby. Viktor kan træne, når han vil, og den vil være programlagt 100 procent ud fra, hvad han synes, der er bedst for hans egen udvikling. Han kan få isbad, når han vil, styrketræne, når han vil - og meget mere.

Der er fordele i forhold til flyvetid, når han en gang skal spille turneringer i Asien igen. Klimaet er bedre for hans astma, og ja, så er der altså også skattemæssige fordele. Alt i alt en masse ting, perfektionisten Viktor Axelsen ikke kunne sige nej til.

Det var Viktors tur til at give videre

Kritikkerne af det valg, og det indrømmer jeg gerne, at jeg er, påpeger, at han på den her måde bryder med en årelang tradition i Danmark, hvor de bedste spillere giver videre til de nye, de unge på landsholdstræningen. Den viden, know-how og træning har han selv nydt godt af, da han begyndte som ung spiller i Brøndby.

Det er altså ikke godt nyt for dansk badminton. På nogen måde, synes jeg

TV 2 SPORTs badmintonredaktør, Dennis Bostrup

Han har suget til sig af Peter Gade, Kenneth Jonassen, Jan Ø. Jørgensen og så videre. Og de har lært af Thomas Stuer Lauridsen, Poul Erik Høyer og flere. Sådan har det foregået igennem generationer. De bedste er del af en fødekæde, der først får, og så giver videre til de næste. Nu er det Viktor Axelsens tur til at give videre til de unge, og så flytter han.

Det er en beslutning, der på sigt kan blive en katastrofe for dansk badminton. Altså det er jo egentligt ren matematik det her. Vi bor under seks millioner i Danmark og kæmper badmintonmæssigt med nationer med mere end en milliard indbyggere. Hvis ikke vi holder fast i den model, der giver os nogle fordele og gør, at vi kan spille op med de asiatiske lande, så vil vi med tiden helt sikkert tabe.

Og hvad så nu?

Hvilket signal vil Badminton Danmark sende?

Viktor Axelsen repræsenterer heldigvis stadig Danmark, når der er ”landskampe”, som i øvrigt venter lige om hjørnet med Sudirman Cup og Thomas Cup. Men udfordringen kommer, når der er individuelle turneringer som eksempelvis Denmark Open. Jeg forstår godt, hvis Viktor stadig gerne vil coaches af Kenneth Jonassen her. De to ser ud til at have fundet et unikt samarbejde, og Jonassen er en fremragende træner.

Men skal Badminton Danmark sige ja til det?

Tja, det har vi ikke fået noget klart svar på, da de åbenbart skal diskutere det på et møde i morgen. Personligt ville jeg sige nej. Hvis du ikke vil give til fællesskabet (bare det at de næste unge træner med dig), så kan du heller ikke nyde goderne. Jonassen mister jo også fornemmelsen af, hvor Viktor står henne træningsmæssigt, hvilket vil gøre en coaching dårligere. Og hvad er det for et signal, Badminton Danmark sender til de andre spillere, hvis de også giver Viktor Axelsen coaching fra landstræneren?

Det er i det hele taget en skidt situation for mange det her. Badminton Danmark vil ikke brænde broen til Viktor Axelsen fuldstændigt. De vil gerne samarbejde og have ham med på landsholdet, og døren skal også være åben, hvis badmintonstjernen får lyst til at komme tilbage en dag. Så de vil nok ikke være for skarpe i retorikken overfor ham.

Det er også skidt for de andre herresingler i Danmark, som Anders Antonsen, Rasmus Gemke, HK Vittinghus og den nykårede danske mester, Victor Svendsen. De mister en ekstremt værdifuld sparringspartner, som pressede dem hver dag til træningen, og så har jeg slet ikke nævnt unge talenter som Magnus Johannesen og Mads Juel Møller, som kunne have lært utroligt meget.

Udenlandske spiller får den viden, de unge danske skulle have haft

Der er også den detalje, at Viktor Axelsen nu, kan jeg forstå, blandt andet vil træne i Dubai med diverse udenlandske journeymen, altså spillere fra lidt længere nede på ranglisten, som canadiske Brian Yang, svenske Felix Burestedt, Loh fra Singapore og så videre.

Det er jo nu udenlandske spillere, som vil få den viden, de unge danske spillere skulle have haft, og det er så ovenikøbet spillere, som de unge danskere skal kæmpe med i internationale turneringer. Det er altså ikke godt nyt for dansk badminton. På nogen måde, synes jeg.

Isoleret set skal dansk badminton nu nok overleve det her ene brud med traditionerne. Problemet kommer, hvis det danner præcedens, og flere ser den samme mulighed. I første omgang er det nok kun Viktor Axelsen, der har den økonomiske baggrund til at trække det her, men hvad nu hvis Anders Antonsen på et tidspunkt tænker det samme, og måske endda rykker ned til Axelsen i Dubai?

Ja, så kan jeg godt frygte, at det danske mirakel-fundament smuldrer, og at vi på sigt kommer til at tabe kampen mod de mægtige asiatiske nationer.