Badminton

Flere danskere vil følge i Axelsens fodspor, spår legende

Ifølge Morten Frost er Viktor Axelsens flytning til Dubai først og fremmest økonomisk motiveret.

Viktor Axelsen er blevet mødt af kritik, efter at badmintonspilleren valgte at flytte til Dubai og forlade den danske landsholdstræning i Brøndby.

Men badmintonlegenden Morten Frost tror, at flere danske profiler i fremtiden vil følge Viktor Axelsens eksempel.

Spillerne er helt berettiget til at tage deres egne beslutninger og lave deres egen pension

Morten Frost, badmintonkommentator og tidligere All England-vinder

Det skyldes ikke mindst badmintonsportens udvikling, hvor økonomien bliver stadig større.

- Det gør, at spillerne bliver langt mere uafhængige og kan vælge at gøre forskellige ting. Derfor vil det ikke overraske mig, hvis man om 10-15 år ser mange situationer som den her med Viktor Axelsen, siger Morten Frost til TV 2 SPORT.

Team Danmark, der yder økonomisk støtte til Badminton Danmark, håber ikke, at OL-guldvinderens exit vil inspirere andre danske badmintonstjerner.

- Vi ser helst ikke en tendens til, at alle forlader Danmark, fordi netop dét er Badminton Danmarks styrke, at der er et verdensklassemiljø i Brøndby, lyder det fra sportsdirektør Lars Balle Christensen til Jyllands-Posten.

Pengene tæller

Den 27-årige OL-guldvinder har begrundet sin flytning til Dubai, med at den daglige badmintontræning kan foregå på det topmoderne Nad Al Sheba Sports Complex.

Samtidig bliver der kortere rejsetid for Viktor Axelsen til de mange badmintonturneringer i Asien, og klimaet i De Forenede Arabiske Emirater er desuden bedre for fynboens astma og høfeber.

Ifølge Morten Frost er det dog et helt andet forhold, som har fået Viktor Axelsen til at skifte folkeregisteradresse.

- Jeg tror, at økonomien vægter væsentligt højere for Viktor end træningsmulighederne i Dubai, siger Morten Frost.

Forbund foran stor udfordring

Badmintonlegenden, der i dag rejser rundt i verden for at kommentere badminton for internationale medier, mener, at badmintonsporten i øjeblikket befinder sig i en brydningstid.

Sporten har været bygget op omkring de nationale træningscentre, men i fremtiden vil spillerne blive mere individuelle og i højere grad træne, hvor det passer dem - ligesom det sker i tennis, forudser Morten Frost.

Han vil ikke gøre sig til dommer over Viktor Axelsens fravalg af Danmark, men påpeger, at Badminton Danmark nu står med en stor udfordring.

- Der ligger en meget stor opgave i at sikre, at Anders Antonsen får den rette sparring og træningsbetingelser på landsholdstræningen i Brøndby, mener Morten Frost.

Dansk førerposition truet

Badminton Danmark har i Morten Frosts optik ikke kunnet forhindre, at en spiller som Viktor Axelsen rejser væk fra Danmark

- Spillerne er helt berettiget til at tage deres egne beslutninger og lave deres egen pension. Det skal forbundet ikke stille sig på bagbenene over for, siger den 63-årige tidligere topspiller.

Han mener, at den nuværende situation i stedet gør, at det i fremtiden bliver vigtigt med et godt samarbejde mellem landsholdstræningen i Brøndby og udenlandsdanskere.

Men med Viktor Axelsens farvel kan det i fremtiden potentielt blive svært for Danmark at fastholde sin position i verdenseliten - specielt hvis flere af de danske topspillere følger efter.

Ifølge Morten Frost bør Badminton Danmark derfor i højere grad give flere talenter chancen for at slå igennem og ikke blot "superoptimere" på de allerbedste landsholdsspillere.

- Man skal søge bredere og ikke kun satse på de allerbedste. Ellers risikerer man, at der kommer et stort hul, når profilerne smutter, siger han.