Badminton

Afsløret på billeder: Her bryder VM-spillere reglerne i Danmark

VM-spillere fra flere forskellige lande var onsdag et smut ude og se nærmere på Aarhus, selvom det ifølge reglerne er strengt forbudt.

Lørdag kan Danmark glæde sig over, at VM i badminton for herre- og damehold (Thomas & Uber Cup, red.) endelig bliver servet i gang med halvandet års forsinkelse på grund af coronapandemien.

Turneringen afvikles under strenge coronarestriktioner, der foreskriver, at spillerne skal forblive i en såkaldt grøn zone i coronaboblen. Her må de kun opholde sig på deres hotel eller i badmintonhallen. Derudover skal de bære mundbind hele tiden, på nær når de spiser og drikker - eller opholder sig på hotelværelset.

Det er jeg lidt forundret over

Bo Jensen, direktør i Badminton Danmark, om brud på reglerne

Ifølge reglerne må spillerne til nøds gå eller løbe en tur udenfor, men de skal undgå kontakt med offentligheden. Det er bare, som om alle ikke har forstået reglerne.

TV 2 SPORT er således i besiddelse af billeder fra sociale medier, hvor man kan se, at både canadiske, taiwanske og indiske spillere har brudt boblen for at tage forbi Aarhus Street Food. Ligesom der også er hentet friske forsyninger fra caféer i Aarhus.

​Restaurantture vækker forundring

Derudover har en gruppe egyptiske spillere været en tur på Restaurant Grappa, der ligger ned til åen i Aarhus centrum, ligesom en fanside for den kinesiske stjerne Chen Qingchen har delt et billede, hvor hun er inde i butikken "The Bubble Tea" - uden mundbind.

Og hvordan kan det så ske? Direktøren hos Badminton Danmark, Bo Jensen, der er med til at arrangere VM for hold, har umiddelbart svært ved at komme med et svar.

- Jeg kan ikke rigtig gøre dig klogere på, hvordan det kan foregå.

Men hvad tænker du, når du hører om det?

- Jeg tænker, at... ja, det er jeg lidt forundret over, siger Bo Jensen.

Samtidig henviser han til det internationale badmintonforbund, BWF, da det i sidste ende er dem, der står med hovedansvaret for afviklingen af Thomas & Uber Cup.

BWF er klar over brud på reglerne

TV 2 SPORT har modtaget et statement fra BWF's side, efter vi blandt andet har spurgt det internationale badmintonforbund om, hvordan det kan ske, at spillere bryder boblen, hvad de tænker om det, og om der vil være konsekvenser:

- BWF er opmærksomme på, at nogle spillere overtræder BWF's sikkerhedsprotokoller og driftsprocedurer. Spillerne har tilladelse til at gå eller løbe udenfor, men både spillerne og alle involverede omkring turneringen bedes om at minimere kontakten med personer uden for den grønne boble (zone, red.) ved ikke at interagere med offentligheden. BWF vil kigge nærmere på sagen internt og beslutte, i hvilket omfang vi udsender advarsler eller straffe, lyder det i deres statement.

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger var der også problemer med at få spillerne til at overholde reglerne i sidste uge under Sudirman Cup i Finland, men ingen blev straffet for deres overtrædelser.

Badminton Danmark vil ikke lege politi

I badmintonmiljøet vækker de nye overtrædelser harme, da flere involverede omkring VM-afviklingen og en række andre spillere allerede nu sidder i karantæne for at kunne være en del af mesterskabet.

Selvom man er fuldt vaccineret, skal man stadig medbringe en PCR-test, der er maksimalt 48 timer gammel, ligesom man skal ankomme dagen før for at kunne gå i isolation og tage endnu en coronatest. Alt sammen noget Badminton Danmark er blevet pålagt at effektuere, hvis VM skal afvikles.

Mit postulat vil jo være, at den grønne zone og restriktionerne mest af alt er lavet for at beskytte spillerne. Hvordan skal alle andre så tage det seriøst, når de kan se, spillere render rundt ude i Aarhus?

- Ja... du har fuldstændig ret, siger direktør Bo Jensen og uddyber:

- Men vi har fra starten af sagt, at vi selvfølgelig vil implementere en grøn og rød zone, som BWF har krævet af os. Og vi vil gøre vores bedste for at indskærpe reglerne, men vi har ikke ressourcerne til at håndhæve det, rende rundt og lege politi og føre opsyn med, om alle nu også overholder bestemmelserne. Der må vi henvise til BWF.

De danske spillere ankom onsdag eftermiddag til Aarhus, hvor de gik i isolation og fik foretaget en coronatest, så de fra i dag kan træne og være en del af den grønne boble.