Badminton

Spørgsmål om racisme fik VM-spiller til at bryde sammen

Kisona Selvaduray brød fuldstændig sammen i et interview med TV 2 SPORT, da hun åbnede op og fortalte om den racisme, hun har været udsat for.

- Ingen i min alder burde gennemleve sådan noget her.

Sådan lød det fra en tydelig rørt Kisona Selvaduray, efter hun lørdag havde tabt til danske Mia Blichfeldt ved Uber Cup i Danmark. Men den grådkvalte stemme skyldes ikke nederlaget til danskeren, men noget helt andet.

Jeg er slet ikke forberedt på, hun bryder så meget sammen, som hun gør.

Camilla Martin om interviewet med Kisona

For den 23-årige Kisona Selvaduray fra Malaysia er den seneste uge blevet udsat for voldsomme racistiske udtalelser på sociale medier. Og efter lørdagens kamp åbnede hun op om oplevelsen.

- Det er meget følsomt. Det har virkelig påvirket mig psykisk. Jeg er for ung til at gå igennem det her, siger en dybt berørt Kisona til TV 2 SPORT.

Årsagen til Kisonas ubehagelige oplevelse går en uge tilbage.

Her præsterede Malaysia flot under Surdirman Cup i Finland og skulle møde Japan i semifinalen. Kisona mødte en af verdens absolut bedste spillere og tabte sin singlekamp overbevisende.

Kisonas præstation fik efterfølgende flere til at udtrykke sig voldsomt og racistisk på sociale medier om den unge spiller, hvilket har ramt hende hårdt.

Hashtag er gået viralt

Badmintonforbundet i Malaysia (BAM) har siden hændelsen ved Surdirman Cup lanceret en stor SoMe-kampagne for at støtte Kisona, hvor hashtagget #StandwithKisona er gået viralt.

- Jeg er taknemmelig for al den støtte, jeg har fået. Ikke kun i Malaysia, men i hele verden, siger Kisona i interviewet med TV 2 SPORT og fortsætter:

- Men med de følelser jeg har, tager det lang tid at komme sig.

Politiker kaldte Kisona indianer

Blandt dem, der udtrykte sig racistisk mod Kisona var en politiker fra Malaysia. I et tweet kaldte han hende for "keling".

Udtrykket er ekstremt nedværdigende og bruges i Malaysia om mennesker, man ikke har respekt for. Ordet retter sig mod indere, der lever i andre lande, eller personer med indisk afstamning.

Siden har politikeren undskyldt og slettet sit tweet, ligesom han har været nødsaget til at trække sig fra sin stilling.

Og selvom politikerens tweet har fået konsekvenser, ændrer det ikke på, hvordan Kisona har det.

- På en måde kæmper jeg bare for mig selv, også selvom modstanderen er for stærk. Når jeg spiller, prøver jeg at glemme alt om det, men alligevel dukker tingene op igen.

- Det tager bare tid og er hårdt at håndtere. Ingen i min alder burde gennemleve sådan noget her.

- Jeg synes ikke, jeg fortjener det her, slutter den malaysiske spiller, inden hun grådkvalt forlader interviewet.

Se hele interviewet her:

En ked af det Kisona mødte Camilla Martin i mixed zone. Malayen kunne ikke holde tårerne tilbage, da hun blev spurgt til racismen, som havde været rettet imod hende. Video: TV 2 SPORT

Tidligere dansk verdensstjerne er rasende

Den tidligere badmintonstjerne og nuværende reporter for TV 2 SPORT Camilla Martin var personen, der lavede det rørende interview med Kisoma, og det var også følsomt for danskeren.

- Jeg kæmper selv med ikke at få tårer i øjnene lige nu, siger Camilla Martin efter interviewet.

- Jeg er slet ikke forberedt på, at hun (Kisona) bryder så meget sammen, som hun gør. Da jeg siger tak til hende efter interviewet, går hun om bag et forhæng, og jeg bliver nødt til at gå efter hende.

- Jeg fortalte hende, at det ikke var for at være uhøflig, at jeg stillede hende spørgsmålet. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi får talt om de her ting, der rammer eliteidrætsudøvere.

- Jeg endte med at blive ude ved hende i et kvarter for at snakke med hende om det her, men der græd hun altså stadig.

Hvordan kan man komme det her til livs?

- Man kan jo starte med at sige, at de her spillere ikke skal tjekke deres sociale medier, men det ved vi jo godt, at man ikke kan undgå, siger Camilla Martin.

- Der bør være nogle regler fra de store sociale platforme, for det nytter ikke noget, at de her udøvere, der kæmper så hårdt, bliver bombarderet på Twitter, når de laver det mindste fejltrin.

- Jeg ved ikke, hvordan vi kommer det til livs, men vi bliver nødt til at blive ved med at sætte fokus på problemet.

- Den tone, der er på sociale medier omkring de her mennesker, skal der være mere respekt omkring, slutter Camilla Martin.

Flere af de danske landsholdspillere ved Uber Cup har via #StandwithKisona-hashtagget udvist deres støtte til malayeren.

Se hele interviewet med Camilla Martin her:

I mixed zone ved Uber Cup mødte Camilla Martin en grædende Kisona fra Malaysia. Det fik den tidligere badmintonstjerne op i det røde felt. Video: TV 2 SPORT