Badminton

Far til tvillinger og pensioneret stjerne: - Det er virkelig fantastisk

TV 2 SPORTs badmintonreporter Jacob Qvirin har skrevet med Jan Ø. Jørgensen i forbindelse med etårsdagen for hans karrierestop.

 1. Jacob Qvirin

  Hej Jan, fedt du lige vil være med på en status over livet her et år efter dit internationale karrierestop. Hvordan går du egentlig og har det?

 2. Jan Ø. Jørgensen

  Selvfølgelig! Jeg har det rigtig godt. Vi er rigtig glade, og livet er godt.

 3. Jacob Qvirin

  I dag er det et år siden, du indstillede karrieren – eller rettere: Anders Antonsen pensionerede dig. Hvordan har det år været i forhold til tankerne omkring, at topbadminton er et overstået kapitel?

 4. Jan Ø. Jørgensen

  Det har været ret fantastisk. Man hører jo ofte kun om alle skrækhistorierne med atleter, der stopper, og så sidder de og kigger tomt ud i luften ved morgenbordet og kan ikke finde sig selv, fordi de mangler rushet og tænker på, hvem de er, og hvad de bliver til. Der føler jeg mig ret heldig i at være landet et sindssygt godt sted. Der er overhovedet ikke noget tilbage, hvor jeg har lyst til at stille mig tilbage ind på badmintonbanen. De sidste kampe, hvor jeg spillede lidt klubbadminton i foråret for Vendsyssel, der var det ikke lysten, men fællesskabet og holdet, der drev det. Så jeg kan med ro i sindet sige, at det var en super god beslutning. Der er ikke mere tilbage, og jeg har ikke haft en ketcher i hånden i lang tid.

 5. Jacob Qvirin

  Jeg tænker, der er rigeligt at se til for dig og Stine (Jørgensen, red.), når hendes håndboldkarriere stadig er i gang, og I fik tvillinger i maj, men hvad byder hverdagen på nu?

 6. Jan Ø. Jørgensen

  Familielivet. Selvom det var en tvillingefødsel, hvor alt forløb normalt, så var Stine hurtigt i gang igen, og hendes dage har hurtigt set normale ud med træning. Nu hvor hun er helt fit igen og tilbage, træner hun mere og mere, og så har hun også gjort comeback på håndboldbanen. Så Stines hverdag ser efterhånden normal ud, og min drejer sig rigtig meget om børnene. Det gør hendes selvfølgelig også, men vi får det til at fungere rigtig godt.

 7. Jan Ø. Jørgensen

  Nu er det meget oppe i tiden med debatten omkring barsel til faren, men vi har jo lidt designet vores liv efter, at det her var meningen, og jeg skulle have et år med at passe børn og ikke så meget andet. Det har vi haft en idé om, at det ville være fedt for os. Og tiden med børnene er virkelig noget, jeg sætter pris på. Jeg har sgu heller aldrig hørt nogen sige: ”Gid jeg arbejdede noget mere, mens de var små.” Så jeg suger det hele til mig.

 8. Jacob Qvirin

  Det forstår jeg godt. Jeg kan huske, både Vittinghus og Axelsen skrev ”held og lykke” i forhold til, at det var tvillinger som førstegangsforældre. Hvordan dælen er det lige, når det er tvillinger?

 9. Jan Ø. Jørgensen

  Det er virkelig fantastisk. Nu skal jeg jo ikke møde 8-16 hver dag, så der er også mere overskud, men det går godt, og de har det godt. De får sovet meget om natten – en hel nattesøvn faktisk. De har også samme rytme. De er glade og griner, men det går alt for stærkt. De vokser så hurtigt, og vi prøver bare at følge med og nyde det.

 10. Jan Ø. Jørgensen

  Og så vil jeg gerne fremhæve Stines klub, Bietigheim, der har været sindssygt søde i løbet af den her graviditet. Det er ikke normalt i håndboldkulturen, at man bliver behandlet så godt. Så vi har det virkelig godt, selvom vi selvfølgelig er lidt langt væk fra familien derhjemme. Men det må vi tage med, for det er en konsekvens af vores erhverv.

 11. Jacob Qvirin

  Du var med til Denmark Open et år som ekspert for TV 2 SPORT, hvor jeg kan huske, vi snakkede om, du var glad for, I stadig havde lejligheden i København, fordi det var et trygt og dejligt sted at være. Hvordan er det at bo i Tyskland og en væsentlig mindre by til sammenligning med det?

 12. Jan Ø. Jørgensen

  København har en speciel plads hos mig, fordi jeg har boet der så mange år, men lige nu er det også dejligt bare at bo sammen hernede og have en hverdag. Vi er jo ikke 20 år længere, og det er det her, vi har villet længe. Der kommer ting i livet, der er vigtigere, så det hele giver sig selv. Og så tænker folk måske, at Tyskland ikke er så eksotisk, men det er heller ikke langt fra den schweiziske og franske grænse, så det kører helt fint.

 13. Jacob Qvirin

  Når du nu alligevel render rundt dernede i Tyskland, har det tyske badmintonforbund så ikke prøvet at hive dig ind i folden?

 14. Jan Ø. Jørgensen

  Nej, det har de faktisk ikke. Men til gengæld har jeg nogle andre spændende projekter på vej, hvor det ene har noget med badmintonlandshold at gøre. Og det er ikke Tyskland eller Danmark.

 15. Jacob Qvirin

  Det vil vi glæde os til at høre mere om – kan du sige bare lidt mere?

 16. Jan Ø. Jørgensen

  Ja, jeg kommer jo selvsagt ikke til at flytte for det, men verden er åbnet meget mere op nu, og alle nytænker under corona. Så det har givet en mulighed for at arbejde på andre måder. Jeg er spændt på at se, hvilken indflydelse man kan have fra en computer og tilstedeværelse i mindre omfang. Jeg kan bare ikke stå i en hal hver dag i et andet land, men jeg føler, jeg kan lære en masse, og det skaber en værdi.

 17. Jacob Qvirin

  Og der er stadig gang i Vendsyssel-projektet, hvor du blev udnævnt i lidt en slags mentorrolle for det unge talent Magnus Johannesen?

 18. Jan Ø. Jørgensen

  Nu har jeg kun været hjemme en uge til holdkampe, men de unge gutter kan jo stadig bruge mig frit. Men når man er tilknyttet en klub, hvor spillerne ikke træner dagligt, fordi de er på landsholdstræningen, så er det også vigtigt, man har en idé om, hvad de render rundt og laver. Der ved jeg jo qua mit eget arbejde med Kenneth Jonassen igennem flere år, hvad der foregår, og hvad han står for. Og så bliver mit arbejde til holdkampene at skabe et rum, hvor de kan arbejde videre med nogle af de ting, de kommer med fra landsholdstræningen.

 19. Jacob Qvirin

  Du spillede efterhånden mere og mere golf i den sidste periode af karrieren - hvordan går det egentlig med golfen?

 20. Jan Ø. Jørgensen

  Det er lidt sjovt, for jeg spiller jo langt mindre nu, men jeg føler alligevel, jeg bliver bedre… Så kan jeg jo tænke lidt over det! Men jeg får heldigvis stadig spillet lidt hist og her, og Stine er god til at give mig tid til at spille golf eller få løbet en tur, så det er dejligt.

 21. Jacob Qvirin

  Jeg skal ikke gøre mig til ekspert på golf, men jeg ved, meget af det går op i et handicap. Hvad ligger du på der?

 22. Jan Ø. Jørgensen

  Lige omkring 7. Jeg er faktisk gået to ned siden sidste sommer, så det er ikke så tosset.

 23. Jacob Qvirin

  Et andet sted du stadig ligger godt placeret er på verdensranglisten i badminton, der har været frosset, så du er nummer 22. Så i princippet kan du deltage i alle de store internationale turneringer. Går du nogle gange i en stille stund og overvejer det? Måske bare for sjov?

 24. Jan Ø. Jørgensen

  Det kan jeg ikke. Altså, som i at min krop ikke kan. Den vil falde sammen, så det er umuligt. Jeg har overhovedet heller ikke lyst, og jeg synes faktisk, det er lidt interessant, når du lige spørger om det. Prøv at se på Momota, der har været ude i et år, som jeg også var med en skade på et tidspunkt. Man kommer ikke bare tilbage. Han var ovenikøbet på højere niveau end mig, lå nummer et i verden og var suveræn. På et år har han bare mistet det ekstra, han kom med.

 25. Jan Ø. Jørgensen

  Der er sket et skifte, og der er kommet nye gutter til som Antonsen, Axelsen og Lee Zii Jia, der bare sætter barren højere. Shi Yuqi fra Kina har også været ude og haft svært ved at komme tilbage. Men nej, helt personligt er der ikke mere i tanken, og jeg har heller ikke lyst til at spille for sjov. Det er slut. Der er andre ting, jeg hellere vil.

 26. Jacob Qvirin

  Nu du nævner de danske herresingler. Hvor ser du egentlig, at dansk herresingle står lige nu?

 27. Jan Ø. Jørgensen

  Det er jo helt ekstremt et eller andet sted. Jeg synes, det er ret vildt, hvad der er bygget op, siden Kenneth Jonassen kom hjem fra England. Og bare se den måde, hvorpå Kenneth får formidlet sin viden til spillerne, samtidig med at han konstant omstiller sig til det nye spil og følger med trenden. Det er ret sindssygt. Jeg synes bestemt, at danskerne er med til at sætte teten for, hvordan herresingle skal spilles. Og så er Viktors niveau noget nær det bedste badminton, jeg nogensinde har set. Det er jo a la Lin Dan i 2008. Og så sidder jeg og ser tv i sidste uge, hvor Antonsen spiller på et vanvittigt højt niveau. Det er fedt.

 28. Jacob Qvirin

  To spørgsmål tilbage, Jan. Først skal jeg lige høre dig: Det er jo semifinaledag ved Thomas Cup. Du var selv med ved triumfen i 2016, hvor Danmark vandt for første gang. Hvad husker du bedst fra de afgørende dage omkring sejren?

 29. Jan Ø. Jørgensen

  At vi overhovedet ikke turde tænke tanken, at vi kunne vinde. Folk var bare i det. Det var jo nærmest sådan en boble af, at der bare var flow og tur i den, og så var vi relativt heldige, at Korea slog Kina ud. Der skete en masse ting, og det faldt lige ned til os. Personligt kæmpede jeg samtidig helt vildt med min hofte, hvor jeg havde fået at vide, jeg skulle opereres. Det var ikke godt, og jeg kunne næsten ikke spille. Jeg kæmpede hver dag for bare at være kampklar, og det var hårdt. Men til sidst var det en kæmpe forløsning og helt sindssygt, at det lykkedes. Ren eufori. Helt vildt.

 30. Jacob Qvirin

  Tak for tiden og de mange gode svar, Jan. Sidste spørgsmål bliver ikke fra mig, for jeg spurgte min gode kollega og din nordjyske kompagnon, Dennis Bostrup, om der var noget, jeg lige skulle spørge om fra ham. Som en ægte nordjyde tænker han selvfølgelig økonomisk, så han vil gerne vide, om dig og Stine har tjent nok til, at I kan leve resten af livet på det, eller om du skal ud og finde på noget at lave?

 31. Jan Ø. Jørgensen

  Ha ha… Altså, jeg kan ikke bare læne mig tilbage. Men hvis vi ikke ødsler pengene væk, kan vi måske lave nogle investeringer, så det kan holde. Mest af alt har vi dog sat os i en position, hvor jeg ikke behøver lave noget lige nu og her, der handler om penge. Og så skal vi jo lige huske, at Stine også stadig spiller håndbold noget tid endnu.

 32. Jan Ø. Jørgensen

  Personligt kan jeg træffe beslutninger, der er sjove, og jeg kan lave noget med nogle mennesker, der er fede. Det er rart. Jeg vil gerne arbejde med mennesker, som siger mig noget, så det er rart ikke absolut at skulle finde på noget. Det er nok det primære - at jeg har købt mig selv en masse tid, og jeg ikke behøver arbejde 60 timer om ugen. Derfor kommer der også snart nogle spændende projekter.