Badminton

Maratonmand skriver smuk historie og sikrer Indonesien Thomas Cup-triumf

Indonesien slog sikkert Kina med 3-0 i finalen og sikrede sig dermed Thomas Cup-trofæet for første gang i 19 år.

'Indonesia. Indonesia. Indonesia'.

Ceres Arena skulle efter planen have været fyldt til randen med danske fans i rødhvide farver, men i stedet var det højlydte indonesiske fans, der søndag eftermiddag satte sit tydelige præg på Thomas Cup-finalen i Aarhus.

VM-finalen i badminton for herrer var lidt af et antiklimaks set med danske briller, da Viktor Axelsen og co. måtte strække våben og se sig slået af et velspillende indonesisk hold i lørdagens VM-semifinale.

I et halvfyldt Ceres Arena var det de indonesiske fans, der klart var kineserne i overtal, og den store opbakning forplantede sig til den enlige, grønne finalebane.

Tynget af presset

I første herresingle virkede Anthony Ginting dog i begyndelsen noget nervøs og tynget af VM-finalens enorme betydning i hjemlandet.

Kampens indledning var præget af mange fejl fra den lynhurtige OL-bronzevinder, men efter første sæt, der gik til kinesiske Lu Guang Zu, fik Ginting bedre styr på sit højtanlagte spil.

Indoneseren sikrede hjemlandet den perfekte start med en sejr i tre sæt, hvilket fik jublen til at bryde løs.

De indonesiske fans var fyr og flamme efter indonesisk sejr i herresinglen. Video: Caroline Tarrasson

Sejrens betydning for Ginting var ikke til at fejl af, da singlespilleren efter matchbolden strakte højre arm i vejret og efterfølgende fremhævede det indonesiske flag på brystet af sin trøje ud mod sine fans.

Ændrede herredoubler

Indonesien havde til VM-finalen rykket den normale anden herredouble med Fajar Alfian og Muhammad Ardianto et nøk opad, da Kevin Sukamuljo var blevet skilt fra sin normale partner, Marcus Gideon.

Den taktiske ændring skulle vise sig at være en god idé.

Herredoublen havde i semifinalen udraderet danske Frederik Søgaard og Mathias Christiansen, og det gode spil fortsatte for indoneserne, der på 43 minutter fordoblede føringen mod kineseren He Ji Ting og Hou Hao Dong.

Fajar Alfian gik i knæ og kyssede gulvet, da sejren var en realitet.

Maratonmanden Christie

Med føringen på 2-0 i kampe fik den indonesiske anden herresingle, Jonatan Christie, mulighed for at afgøre VM-finalen.

Singlespilleren, der til stor ærgrelse for tusindvis af danske badmintonfans slog Anders Antonsen, måtte på ny ud i en lang og opslidende maratonkamp, der for tredje dag i træk passerede de 75 minutters spil.

Kinesiske Li Shi Feng havde inden VM-finalen vundet samtlige sine kampe til Thomas Cup, men den stime fik Jonatan Christie sat en effektiv stopper for.

Ved stillingen 13-13 i tredje sæt modtog kineseren behandling for en skade i låret, og derfra gik det kun nedad bakke.

Med sejren på 21-14 kunne Jonatan Christie sikre Indonesien VM-triumfen, og singlespilleren blev straks overfaldet på banen af sine ellevilde holdkammerater og ledere.

Sejr i skyggen af tragedie

At netop Jonatan Christie sikrede Indonesien den samlede VM-sejr kunne næsten ikke have været skrevet smukkere.

For med Thomas Cup-sejren blev Jonatan Christie den store helt i hjemlandet.

Singlespilleren fik dermed oprejsning efter et forfærdeligt år, hvor hans storebror i februar døde som følge af covid-19, samtidig med at hans forældre også kæmpede mod sygdommen.

Indonesien havde inden søndagens VM-finale ikke vundet det eftertragtede Thomas Cup-trofæ siden 2002.

Det asiatiske land er nu oppe på i alt 14 titler og er dermed den mest vindende nation gennem tiderne.