Badminton

Knust double vraget til VM: - Hvorfor må vi ikke repræsentere Danmark?

Mai Surrow og Julie Finne-Ipsen ligger nummer 43 på verdensranglisten, men Badminton Danmark ønsker ikke at sende dem af sted til VM i december.

Tårerne triller ned ad kinderne på 26-årige Julie Finne-Ipsen, lige så snart snakken falder på VM i badminton. Ved siden af står hendes makker, 29-årige Mai Surrow, og er ved at koge over af raseri.

Den danske damedouble har nemlig kvalificeret sig til VM, men Badminton Danmark har valgt at takke nej til pladsen på deres vegne. Og da man skal udtages til et VM af forbundet, kommer Surrow og Finne-Ipsen ikke af sted og får en livslang drøm opfyldt.

- Vi er virkelig kede af det. Vi elsker at spille badminton, og vi bruger meget tid og mange kræfter på det. Så er det hårdt, når man har kæmpet sig til noget, og man så ikke får lov til at få pladsen og repræsentere Danmark ved et VM, siger Julie Finne-Ipsen.

Samtidig forklarer Mai Surrow, at der ikke har været nogen dialog om VM-pladsen. Makkerparret har blot modtaget en mail fra Badminton Danmark om, at der er blevet takket nej.

- Julie og jeg er villige til at betale turen selv og sørge for coaching, så vi skal nok selv få hele turen op at stå. Vi behøver ikke være en del af forbundsturen sammen med de andre landsholdsspillere. Det er overhovedet ikke noget problem, siger Mai Surrow og tilføjer om deres situation:

- Det er ubehageligt, når man træner så meget for at gøre noget godt for sit land. Det gør rigtig ondt, og det gør ondt hver dag. Det er virkelig svært at være i.

Sportschef forklarer fravalg

Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, var tirsdag aften i TV 2 SPORTs studie ved Denmark Open, hvor han forklarede, hvorfor man fra forbundets side ikke ønsker at sende Surrow og Finne-Ipsen til VM.

Man skal således udtages af den sportslige ledelse i Badminton Danmark, som har en række kriterier, de vurderer ud fra.

- Der skal være en satsning (en del af en gruppe på landsholdet, red.) omkring spillerne. Ellers skal der være medaljepotentiale nu og her - eller på sigt. Der er vurderingen fra landstrænernes side, at det er der ikke i forhold til Mai og Julie. Og så udtager vi dem ikke til at repræsentere Danmark til en landsholdsopgave.

- VM er ikke en individuel turnering. Det kan man godt have en holdning til andre steder, men det er det ikke for os. Det er en landsholdsopgave, hvor man indgår i forhold til de strategier, vi har i eliteprogrammet omkring at vinde medaljer til Danmark, siger Jens Meibom.

Double føler, de kan hjælpe Danmark

Tirsdag eftermiddag spillede Mai Surrow og Julie Finne-Ipsen første runde ved Denmark Open, hvor de tabte knebent i tre sæt til det bulgarske søsterpar Stoeva, der ligger nummer 12 i verden.

Vi er meget uforstående over for, at man potentielt giver pladsen væk til et andet land

Mai Surrow

Og derfor undrer det Mai Surrow, hvorfor man potentielt giver en VM-plads væk til en anden nation, hvis man i stedet kan udtage den danske damedouble, der kan drille nogle af de stærke par.

- Jeg vil da vove den påstand, at hvis vi kan slå Stoeva-søstrene ud af enten EM eller VM, så skal dansk damedouble som helhed da være glade for, hvis vi kan hive den op af hatten. Alle danske par har problemer med dem, og de ligger top-15 i verden, siger Mai Surrow.

- Helt generelt kan vi måske udfordre nogle af de par, som de andre danskere kan ramle ind i senere, hvor vi kan trætte dem eller hjælpe Danmark ved at slå dem ud.

Gav dansk EM-plads væk til Tyrkiet

I det konkrete tilfælde, hvor Badminton Danmark har valgt at takke nej til en plads til Surrow og Finne-Ipsen, ser det ud til, at VM-billetten i stedet kan gå til et andet dansk par, Amalie Schulz og Christine Busch.

Men for sportschef Jens Meibom handler det ikke om, at der skal være plads til et andet dansk par i stedet. For ham handler det om grundlæggende principper.

Til tider føler jeg, at der sidder nogen med en krystalkugle og tror, de kan kigge i den

Joachim Fischer, ekspert hos TV 2 SPORT

Det bekræfter historikken da også. Tilbage i april blev Mai Surrow nemlig også vraget i mixed double, hvor hun spiller sammen med Mathias Thyrri, der ellers er en del af landsholdet. Her afviste Badminton Danmark at sende dem af sted, hvilket betød, at et tyrkisk par i stedet fik deres plads.

- Jeg kan ikke se, hvorfor Badminton Danmark synes, at det giver mening. I stedet for at sende to danskere af sted, der sindssygt gerne vil spille deres chance, siger Surrow frustreret og tilføjer:

- Vi er meget uforstående over for, at man potentielt giver pladsen væk til et andet land. Hvordan kan det være i Danmarks interesse? Det har jeg svært ved at forstå. For mig personligt er det femte gang, jeg kvalificerer mig til et EM eller VM, men ikke kommer af sted.

Badminton Danmarks sportschef Jens Meibom forklarer, hvorfor Mai Surrow og Julie Finne-Ipsen ikke bliver udtaget til VM for Danmark. Video: TV 2 SPORT

Ekspert stiller spørgsmålstegn ved beslutningen

Den tidligere topspiller Joachim Fischer, der nu agerer ekspert på TV 2 SPORT, mener, at man nogle gange skal se tingene i et lidt større perspektiv, så man ikke blot fokuserer på, om spillerne nu har medaljepotentiale eller er en del af landsholdet.

Ifølge ham bliver det nemlig lidt for spekulativt.

- Til tider føler jeg, at der sidder nogen med en krystalkugle og tror, de kan kigge i den. Men det er der ikke nogen, der kan. Jeg ved godt, Badminton Danmark har deres plan og målsætning, men der er ikke nogen, der ved, hvem der kommer igennem nøglehullet.

- At få lov til at gå ind til VM med dannebrog på brystet, det er stort. Det er taget fra dem, og det er hårdt for dem.

Den holdning deler Badminton Danmarks sportschef, Jens Meibom, ikke:

- Det er den forkerte præmis at tale ud fra. Det handler om, hvad der giver en mening for det program, vi er en del af. Det handler ikke om, hvad der giver mening for parret som individer. Det er hårdt, men det er det, der er opgaven som sportschef og landstræner. At vi sikrer os, der er en tråd i det, vi gør i forhold til strategien. Vi gør det, fordi vi tror, det er det rigtige på sigt i forhold til at lave medaljer til Danmark.

- Jeg forstår godt logikken. Men i min bog vil det være uanstændigt at udtage dem til et mesterskab, hvor de skal repræsentere Danmark, hvis vi så ikke understøtter dem med coaching og økonomi. Det er i min optik det forkerte at gøre, siger Jens Meibom.

Føler sig afskåret fra landsholdsbadminton

Tilbage står hovedpersonerne. Knuste over at se deres VM-drøm glippe.

Mai Surrow og Julie Finne-Ipsen føler sig svigtet af Badminton Danmark, og de føler, det er vage argumenter, der kommer retur, når de prøver at indgå i en dialog og tilbyder at stå for deres egen tur.

- Vores tilknytning til dansk landsholdsbadminton er mere eller mindre ikkeeksisterende. Vi føler egentlig, vi prøver at kommunikere med dem, men der kommer ikke noget tilbage, siger Julie Finne-Ipsen.

Hun bakkes op af makkeren Mai Surrow, der fremhæver, at makkerparret eksempelvis var en del af forbundets mandagstræning, indtil de i løbet af sommerferien også blev smidt af den.

- Problemet var så bare, at vi var de to eneste, der ikke var blevet ringet op og havde fået beskeden om, at vi ikke længere var med. Så måtte vi selv aktivt tage kontakt til Badminton Danmark og få at vide, at vi ganske rigtigt var smidt af. Badminton Danmark har et generelt problem med kommunikation omkring den sportslige ledelse. Det er ikke prangende.

- De prøver også at få det til at lyde, som om jeg har fået en reel chance omkring landsholdet. Det passer ikke. Jeg har fået ti træninger på et halvt år, og jeg føler faktisk, vores forhold til de andre spillere og landstrænerne er godt, men det skal åbenbart blive ved det, lyder det fra Surrow.

Selvom Mai Surrow og Julie Finne-Ipsen selv føler sig afskåret for altid, så lyder det fra sportschefen i Badminton Danmark, at intet er hugget i sten, hvis man leverer gode resultater.

- Hvis de fortsætter deres gode form og begynder at slå par, der er relevante, så har vi ingenting imod at udtage dem.

Allerede i næste uge skal Surrow og Finne-Ipsen møde et nyt toppar, når verdens nummer otte, Kititharakul og Prajongjai fra Thailand, venter i første runde ved French Open.