Badminton

Pludselig blev alle bolde skiftet: - Det var mærkeligt

Flere spillere har haft problemer med boldenes hastighed ved Denmark Open, men ikke alle var tilfredse, da boldene blev skiftet.

Der har været fart på ved Denmark Open, og ifølge nogle af sportens største stjerner har der måske været lidt for meget fart på.

I hvert fald har blandt andre den danske mixeddouble med Niclas Nøhr og Amalie Magelund og Viktor Axelsen kommenteret på boldenes hastighed, som ifølge dem har været markant hurtigere end normalt.

- Det er pissesvært at spille herinde, fordi boldene er monsterhurtige. Jeg håber, det ændrer sig lidt, fordi det er fint nok, det er hurtige bolde, men det her er ikke ligefrem kønt badminton, der bliver spillet, sagde Axelsen til TV 2 SPORT efter onsdagens sejr over Loh Kean Yew.

Og han mødte opbakning fra All England-vinderen Lee Zii Jia, der også havde problemer med hastigheden i sin førsterundekamp.

- Boldene er virkelig hurtige i dag, hvilket jeg ikke havde forventet. Du kan også se, der er en masse fejl i første sæt. Jeg forsøgte at holde farten nede og holde den inde, sagde han efter sin sejr.

Flere af spillerne understregede dog også, at snakken om de hurtige bolde langt fra skulle lyde som en undskyldning, da det er ens for alle, og at de forskellige forhold er en del af spillet.

- Det kan måske tages, som om jeg står her og tuder, fordi jeg er bedst med langsomme bolde, men det er det bestemt ikke. Jeg har også vist tidligere, at lidt hurtigere bolde er fint nok, hvis mit angreb sidder, så har de andre det også svært. Det er klart, jeg har spillet godt i langsommere haller, men man skal kunne tilpasse sig, siger Axelsen.

Dansker blev bedt om at teste boldene

De to herresingle-stjerner var dog langt fra de eneste, der kommenterede boldenes hastighed i interviewene, efter de havde været på banen. En lang række andre spillere bemærkede også, at der var fart over feltet, når spillet var i gang.

Derfor henvendte TV 2 SPORT sig til turneringens referee (overdommer, red.) for at spørge til, hvilken hastighed af bolde, der var i brug, og hans reaktion på spillernes kritik. Her lød svaret, at det var hastighed 78, hvilket er den hurtigste af de tre muligheder (76, 77 eller 78, red.).

Henvendelsen fik tilsyneladende overdommeren til at genoverveje valget af bolde. I hvert fald gik han ikke længe efter ind i træningshallen, hvor han fandt den danske spiller Mikkel Mikkelsen og bad ham gå med ind i hallen for at teste bolde.

- De spurgte, om der var en spiller, der ville prøve bolde, og det takkede jeg ja til. Jeg fik at vide, at turneringens referee kom ind, fordi der var en del spillere, der havde brokket sig over hastigheden.

Mikkelsen gik derefter på banen for at teste boldene og konstaterede, at den hurtige bold var "en halv til en hel meter for hurtig."

"Dybt uprofessionelt"

Efter den danske doublespiller havde testet boldene på ny, som det i øvrigt er kutyme at gøre hver morgen, inden de første kampe starter, tog overdommeren en beslutning om at skifte boldene på samtlige baner.

Det betød, at de sidste kampe på banerne blev spillet med hastighed 77 i stedet for 78.

Problemet var bare, at ingen andre end Mikkel Mikkelsen var vidende om udskiftningen af bolde. TV 2 SPORT var blandt andet i kontakt med den indonesiske lejr, der intet vidste om foretagende, ligesom de i øvrigt syntes, at boldene stadig var hurtige efter udskiftningen.

- Som udgangspunkt skal du jo helst spille med samme hastighed hele dagen, men når boldene er så hurtige, er det jo en fin tanke at prøve dem igen. Vælger du så at skifte, bliver du nødt til at sikre dig, at ALLE spillere fra de sidste kampe informeres. Alt andet er dybt uprofessionelt, siger TV 2 SPORTs ekspert Joachim Fischer.

Overrasket over ny hastighed

Et andet dansk par, Jeppe Bay og Sara Lundgaard, der spillede næstsidste kamp på bane to, havde forberedt sig hele dagen på hurtige bolde. De nåede dog lige at høre fra Mikkelsen fem minutter inden deres kamp, at der var skiftet hastighed på boldene.

- Inden kampen får vi at vide, at boldene er rigtig hurtige, hvilket vi tænker er fint for os mod englænderne. Men så kommer han så hen inden kampen og siger til os, at bolden bliver skiftet til en langsommere en, siger Bay.

Hvad tænker du om, at man skifter boldhastighed med få kampe igen?

- Det er mærkeligt. Hvis de skal skiftes, er det noget, der skal gøres, efter dagen er omme, og så skal det meldes ud til alle spillerne.

Torsdag skulle den danske herredouble Kim Astrup og Anders Skaarup også i aktion, og her var Astrup også lettere utilfreds med boldskiftet.

- Jeg var lidt aggressiv i går, da de begyndte at skifte boldene, for vi fornærmer ikke os selv, når vi siger, vi ikke er dem, der slår allerhårdest.

- Men herinde, når boldene er hurtigere, kan vi lave vores egne point, og så bliver vi sindssygt svære at spille imod, siger han.

Se Denmark Open på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.