Badminton

Da han slog verdens bedste, ville han allerhelst til Danmark og have hotdogs

Det var de færreste, der havde ventet, at Loh Kean Yew skulle stå som verdensmester.

Forestil dig, du er 21 år gammel. Du har lige slået verdens bedste badmintonspiller, Lin Dan. Du har fået dit store gennembrud. Du har vundet Thailand Masters.

Hvad har du lyst til? Champagne? Fejre det til den lyse morgen? Loh Keah Yew havde allermest lyst til hotdogs og en tur hjem til Danmark.

Han er en spiller, Viktor Axelsen skal holde meget øje med

Joachim Fischer, badmintonekspert på TV 2 SPORT

Den nykårede verdensmester spillede i 2018 for Langhøj Badmintonklub, da han pludselig slog sit navn fast på den store scene.

- Han skulle møde Lin Dan om søndagen, og jeg sagde: ”Hvis du vinder over ham, så skylder jeg hotdogs”, begynder Jørgen Søvndal, der er holdejer i Langhøj, da vi fanger ham på telefonen under VM.

- Vi skulle spille udekamp mod Greve 24 timer efter hans sejr i Thailand. Da han havde vundet, sagde jeg til ham, han bare kunne blive derovre – vi skulle ikke til at hive ham hjem.

- Men han ville hjem og hjælpe holdet, og han ville hjem og have de hotdogs. Så vi fandt en billet, og så kom han til Danmark og spillede den holdkamp mod Greve.

For sådan er Loh: ”En mægtig fyr”, som Jørgen Søvndal udtrykker det.

En overraskende verdensmester

Det lå ikke i kortene, at singaporeaneren skulle stå øverst på præmieskamlen, da VM fandt sin afslutning søndag. Et førsterundemøde med Viktor Axelsen lignede endestationen, men sådan gik det som bekendt ikke.

På sin vej slog han også Anders Antonsen. Ja, han er faktisk en ægte danskerbøddel. Med de imponerende sejre er det ikke så underligt, at Loh var tæt på at revne af stolthed, da han gav interview efter finalesejren over indiske Kidambi Srikanth.

- Jeg er meget, meget glad. Jeg har bare lyst til at løbe rundt og råbe. Bare være skør. Forhåbentlig tillader min krop mig at gøre det senere, siger Loh, der faktisk har lyst til at fejre det hele med en hotdog.

- Hver gang jeg tager til Danmark, vil jeg helt sikkert finde en hotdog!

Det blev singaporeaneren, der trak det længste strå. Video: Jonas Kjærsgaard

Hans titel som verdensmester kommer bag på Joachim Fischer, der er badmintonekspert på TV 2 SPORT.

- Det er en kæmpe overraskelse, at vi har en herresinglespiller fra Singapore, der har vundet VM. Ingen fra Singapore har nogensinde vundet en medalje ved verdensmesterskaberne. Med det sagt: Efter vi så hans spil i første runde mod Axelsen, blev han allerede der en favorit til titlen i fleres øjne, lyder det.

Blev drillet – og så stoppede han

Loh Kean Yew blev født i Malaysia som den yngste af fire drenge. Han begyndte til badminton, da han var syv år, men det varede ikke længe, før ketsjeren blev lagt væk igen.

De andre gjorde grin med ham, og så havde Loh ikke lyst til at spille mere. Heldigvis kom lysten igen, da han fyldte ti år, og hans talent blev hurtigt tydeligt.

Som 13-årig flyttede han til Singapore, da han modtog et scholarship fra badmintonforbundet i samme land.

Et smut til Danmark

I 2018 tog Loh en vild beslutning. Han ville til Danmark og havnede i Langhøj Badmintonklub, hvor han spillede holdkampe i tre måneder.

Her lærte holdejer Jørgen Søvndal singaporeaneren at kende, og nu følger det meste af den vestjyske by med, når herresinglespilleren er i aktion.

- Han er en kæmpe inspiration. Når han er på tv, kan jeg se på de unge mennesker i klubben, at de kan nikke genkendende til, at de har set ham ude i hallen. Det er megasjovt. Spiller han mod alle andre end danskerne, holder de med ham, siger Søvndal med et grin.

Vi har ikke set Lohs fulde potentiale endnu

Joacim Fischer, badmintonekspert på TV 2 SPORT

Selv er Loh ikke i tvivl om, hvad det gav ham at være forbi Danmark, hvor han også fik lov til at træne med det danske landshold.

- Det var god erfaring for mig. Det var første gang, jeg skulle så langt væk. De tog sig godt af mig, siger han.

Axelsen blev en nær ven

Selvom den nuværende verdensmester forlod Langhøj igen, var det ikke sidste gang, hans badmintonuddannelse fik dansk islæt.

I august flyttede Viktor Axelsen sin daglige træning til Dubai, og det blev starten på et tæt bekendtskab med Loh, der blev danskerens træningsmakker.

- Loh er en behagelig person uden for banen. Vi kalder ham lidt onkel derhjemme, siger Axelsen.

En stor mavepuster til den danske verdensetter, der faldt fuldstændig sammen mod Loh Kean Yew fra Malaysia, og derfor er ude af VM. Video: TV 2 SPORT

Ikke verdensmester uden Viktor

På kort tid har den malaysisk fødte herresingle forvandlet sig til en spiller, som modstanderne nu frygter. Udviklingen kan i høj grad tilskrives Viktor Axelsen.

- Jeg er overbevist om, at Loh aldrig var blevet verdensmester, hvis han ikke havde fået den mulighed, det var at træne sammen med Viktor Axelsen, siger badmintonekspert Joachim Fischer og fortsætter:

- Det har man også hørt i hans interview, når han har talt om Viktor. Han har lært, hvor disciplineret og engageret man skal være for at kunne følge med Axelsen.

Og den vurdering er ikke helt skæv, hvis man spørger hovedpersonen selv.

- Viktor er en god ven. Jeg respekterer ham og har lært meget af ham. Jeg har set ham træne hver dag i en måned. Han er totalt fokuseret og ufattelig stabil, siger Loh.

Et stort potentiale

Singaporeanerens niveau har nået nye højder under VM, hvor han gang på gang har underholdt publikummet i hallen i Huelva, hvor turneringen blev afholdt.

- Den hurtighed, han har vist, har vi ikke set siden Lee Chong Wei stoppede. Samtidig har han spillet rigtig frækt, og det har gjort det svært for hans modstandere at læse hans spil, siger Joachim Fischer.

Skal man tro badmintoneksperten, stopper udviklingen ikke her.

- Vi har ikke set hans fulde potentiale endnu. Han er stadigvæk meget ung. Med den erfaring, han har fået under dette VM, vil han helt sikkert være en spiller, som har potentiale til at vinde flere store titler.

Kan han også true Viktor Axelsen i fremtiden?

- Det er der ingen tvivl om. Han er en spiller, Viktor Axelsen skal holde meget øje med. Han skal følge hans udvikling tæt, for det ser ud til, det kun er Loh og Kento Momota, der kan matche Axelsens power, når de har deres bedste dage, slutter Joachim Fischer.